Achitări pe bandă rulantă în dosarul în care erau acuzați vameșii și polițiștii de frontieră din Vama Siret că ar fi luată mită pentru a închide ochii în fața contrabandiștilor de țigări

Achitări pe bandă rulantă în dosarul în care erau acuzați vameșii și polițiștii de frontieră din Vama Siret că ar fi luată mită pentru a închide ochii în fața contrabandiștilor.

Inculpații achitați:

 1. Nicu – Cezar Schipor: achitat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; s-a încetat procesul penal pentru săvârşirea infracțiunii de folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
 2. Sorin – Constantin Șcaldan: achitat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, luare de mită și fals intelectual.
 3. Ortanța Achim: achitată pentru abuz in serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, luare de mită și fals intelectual.
 4. Simion Coroliuc: achitat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și luare de mită; de asemenea s-a încetat procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de fals intelectualși folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
 5. Ioan Tudor: achitat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și luare de mită; s-a încetat procesul pentru infracțiunea de fals intelectual.
 6. Daniela Oprescu: achitată pentru abuz in serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și luare de mită.
 7. Gheorghe Robu: achitat pentru abuz in serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuveni și luare de mită.
 8. Adrian Lavric: achitat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; s-a disus încetarea procesului penal pentru infracţiunea de fals intelectual.
 9. Radu – Pamfil Boca: achitat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 10. Lucian Daniel Zegrea: achitat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și luare de mită.
 11. Mihaela Toma, actual Perhinschi: achitată pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 12. Laura – Gheorghina Chirilă: achitată pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 13. Ernest – Dan Coroleucă: achitat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 14. Lucian – Doru Mureșan: achitat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și luare de mită; de asemenea, s-a dispus încetarea procesul penal pentru infracţiunile de fals intelectual și folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, forma continuată.
 15. Rodica – Lacrămioara Nechita: achitată pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și luare de mită; s-a dispus încetarea procesului penal pentru infracţiunea de fals intelectual.
 16. Adrian Dascălu: achitat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; s-a încetat procesul penal pentru infracțiuea de folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
 17. Octavian Cuzencu: achitat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și luare de mită; s-a dispus încetarea procesului penal pentru infracțiunea de folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
 18. Radu Crăciun: achitat pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și trafic de influenţă; s-a dispus încetarea procesului penal pentru infracțiunea de folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
 19. Constantin – Ciprian Baciu: achitat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și luare de mită.
 20. Dorel – Vasile Chirilă: achitat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și luare de mită.
 21. Cătălin – Albert Hnatiuc: achitat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și luare de mită.
 22. Cătălin – Dumitru Zebreniuc: achitat pentru luare de mită.
 23. Toader Ilieși: achitat pentru luare de mită.
 24. Virgil Jităriuc: achitat pentru luare de mită.
 25. Mitică Șchiopu: achitat pentru luare de mită.
 26. Luchian Posmangiu: achitat pentru luare de mită.
 27. Cezar Hetriuc: achitat pentru luare de mită.
 28. Ilie Costiuc: achitat pentru luare de mită.
 29. Cornel Vasile Onuț: achitat pentru luare de mită.
 30. Dumitru Horga: achitat pentru infracţiunea de „iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă a unui astfel de grup”, varianta iniţierii sau constituirii și dare de mită.
 31. Dumitru Daniel Sofronie: achitat pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă a unui astfel de grup( în varianta constituirii), cumpărarea de influenţă și dare de mită.
 32. Bogdan Iulian Horga: achitat pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă a unui astfel de grup”.
 33. Constantin Paul Ciornenchi: achitat pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă a unui astfel de grup”.
 34. Daniel Vasile Nădejde: s-a dispus încetarea procesului penal pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă a unui astfel de grup”.
 35. Cornelia Grumeza a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru dare de mită, după ce i s-a contopit pedeapsa cu altele mai vechi.

Trebuie menționat faptul că decizia Tribunalului Suceava nu este definitivă.

În acest dosar a fost trimis în judecată și comisarul șef Nelu Fediuc, fostul șef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret, însă în cazul său procesul a încetat deoarece acesta a decedat ca urmare a stresului la care a fost supus.

Dosar de corupție cu prejudiciu de 1,5 milioane de lei

În vara anului 2014, fostul şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, comisarul şef Nelu Fediuc a fost trimis în judecată alături de alţi 34 de inculpaţi în dosarul complex în care au fost anchetaţi, pe lângă vameşi şi poliţişti de frontieră, si un preot din judeţul Botoşani, câţiva epitropi şi rude ale acestua, anchetatorii stabilind că prin operaţiunile puse la cale de preotul Dumitru Horga, faţa bisericească din judeţul vecin şi poliţiştii de frontieră respectiv vameşii de la Punctul de Trecere al Frontierei Siret, s-au introdus în ţară, fără plata taxelor vamale aferente, aproape 300.000 de pachete de ţigări, prejudiciul calculat depăşind 1,5 milioane de lei.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare libertate, a comisarului şef Nelu Fediuc, şeful Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de iniţiere sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional în vederea săvârşirii de infracţiuni; folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii – 9 acte materiale, patru infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; luare de mită; In acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Nicu Cezar Schipor, inspector vamal din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; luare de mită; folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Sorin Constantin Șcladan, inspector vamal superior din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente dea fost trimis în judecată pentru 9 infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, 7 infracţiuni de luare de mită şi 6 infracţiuni de fals intelectual.

Ortanţa Achim, lucrător vamal din cadrul Biroului Vamal Siret a fost judecat pentru mai multe infracţiuni concurente: două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, două infracţiuni de luare de mită şi o infracţiune de fals intelectual.

În sarcina lui Simion Coroliuc, inspector vamal din cadrul Biroului Vamal Siret, s-au reţinut patru infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, patru infracţiuni de luare de mită, fals intelectual, folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Ioan Tudor, controlor vamal din cadrul Biroului Vamal Siret, a fost şi el trimis în judecată pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; patru infracţiuni luare de mită şi două infracţiuni de fals intelectual.

Daniela Oprescu, inspector vamal superior din cadrul Biroului Vamal Siret, a fost judecată pentru trei infracţiuni de luare de mită şi cinci infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Gheorghe Robu, inspector vamal principal din cadrul Biroului Vamal Siret, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru două infracţiuni de luare de mită şi două infracţiuni de abuz în serviciu.

Adrian Lavric, inspector vamal asistent din cadrul Biroului Vamal Siret, a fost trimis în judecată, de asemenea, în sarcina acestuia reţinându-se infracţiunile concurente de fals intelectual şi abuz în serviciu.

Inspectorii vamali Radu Pamfil Boca şi Lucian Daniel Zegrea de la Biroul Vamal Siret, au fost de asemenea trimişi în judecată pentru abuz în serviciu.

Pentru aceleaşi acuzaţii au mai fost trimişi în judecată lucrătorii vamali Mihaela Perhinschi (fostă Toma), Laura Gheorghina Chirilă, Ernest Dan – Coroleucă, Lucian Doru Mureşan, acesta din urmă având reţinute în sarcina sa 8 infracţiuni de abuz în serviciu, 8 infracţiuni de luare de mită, 3 infracţiuni de fals intelectual dar şi infracţiunea de folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, forma continuată.

Lista de inculpaţi continuă cu alţi lucrători vamali: Rodica Lăcărmioara Nechita, controlor vamal în cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căreia s-au reţinut 7 infracţiuni de abuz în serviciu, una de fals intelectual şi alte 5 infracţiuni de luare de mită.

Adrian Dascălu, consilier din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi a fost de asemenea trimis în judecată pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi de folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, forma continuată.

Poliţisti de frontieră trimişi în judecată

În acelaşi dosar a fost judecat şi Octavian Cuzencu, ofiţer de poliţie de frontieră şi ofiţer coordonator de tură în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava – Sectorul Poliţiei de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-au reţinut 6 infracţiuni de abuz în serviciu şi 5 infracţiuni de luare de mită dar şi cea de folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Subofiţerul de poliţie de frontieră Radu Crăciun subofiţer de poliţie de frontieră din cadrul CIT Rădăuţi, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă, folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, forma continuată.

Constantin Ciprian Baciu, un alt subofiţer de poliţie de frontieră în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi luare de mită.

Dorel Vasile Chirilă, subofiţer de poliţie de frontieră în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, a fost judecat pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Colegul lor Cătălin Albert Hnatiuc va fi judecat pentru aceleaşi infracţiuni.

Alţi subofiţeri de poliţie de frontieră – Cătălin Dumitru Zebreniuc, Toader Ilieşi, Virgil Jităriuc, Mitică Schiopu, Luchian Posmangiu, Cezar Hetriuc, Ilie Costiuc, Cornel Vasile Onuţ au fost judecați pentru una sau mai multe infracţiuni de luare de mită.

Preoţi şi epitropi, daţi pe mâna judecătorilor

Echipa de inculpaţi este încununată de preotul botoşănean Dumitru Horga, ce a fost trimis în judecată pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă a unui astfel de grup dar şi pentru 21 infracţiuni de dare de mită.

Din rândul „civililor”, au mai fost trimişi în judecată de procurorii DNA suceveni Dumitru Daniel Sofronie, pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă a unui astfel de grup, cumpărarea de influenţă şi două infracţiuni de dare de mită.

Bogdan Iulian Horga şi Constantin Paul Ciornenschi au fost judecaţi pentru infracţiunea de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, iar Cornelia Grumeza a fost trimisă în judecată pentru dare de mită.

Cum a funcţionat reţeaua de contrabandă Ucraina – România, prin Vama Siret, cu binecuvântare preoţească

În rechizitoriul întocmit şi trimis către Tribunalul Suceava, pentru judecată, procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DNA au arătat că, în perioada 19 august 2008 – 3 martie 2009, a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, condus de inculpatul Horga Dumitru, preot in localitatea Cândeşti, judeţul Botoşani, din care mai făceau parte inculpatul Sofronie Dumitru Daniel, dascăl la parohia preotului Horga Dumitru, Ciornenchi Constantin Paul şi Horga Bogdan Iulian, fiul preotului Horga Dumitru, la care au aderat pe parcurs şi alte persoane, activitatea acestui grup fiind sprijinită de Nelu Fediuc, şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret la acea vreme.

Grupul infracţional acţiona după regulile convenite între funcţionarii publici, care, urmărind realizarea unor foloase materiale cu evident caracter patrimonial, îşi încălcau atribuţiile de serviciu favorizând traficul de produse accizabile prin Vama Siret.

Persoanele ce tranzitau frontiera de stat reveneau în România cu importante cantităţi de ţigări, ce au fost revândute cu precădere unor distribuitori din municipiul şi judeţul Botoşani, dar şi în judeţul Suceava.

La fiecare intrare în ţară, membrii grupului dădeau lucrătorului poliţiei de frontieră care era de serviciu şi se ocupa de controlul documentelor suma de 50 lei, iar lucrătorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de intrare, suma de 100 lei.

Procurorii arată că fiecare transport s-a efectuat pe baza informaţiilor furnizate de Nelu Fediuc, în funcţie de planificarea în serviciu a lucrătorilor din Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

Astfel, membrii grupului au introdus în România, cu sprijinul inculpatului Fediuc Nelu şi al persoanelor pe lângă care acesta intervenea (lucrători de poliţie de frontieră de serviciu în Punctul de trecere al frontierei Siret şi lucrători vamali din cadrul Biroul Vamal Siret), cantitatea de 296.240 pachete de ţigări de provenienţă ucrainiană, efectuând un număr de 61 treceri în 29 zile, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, judeţul Suceava.

Potrivit comunicatului de presă, ca urmare a activităţii infracţionale, a fost creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 1.581.302 lei.

În cauză a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile sau imobile aflate în proprietatea inculpaţilor, în solidar, până la concurenţa sumei de 1.581.302 lei. În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din parte SRI.

Comentarii

Alex

14.01.2020 09:31

Un caz facut celebru de televiziuni dar ca si multe alte cazuri similare, facut cu putine dovezi concrete si mai mult cu "a spus ion ca vasile". Aproape toate cazurile care ajung la CEDO sunt pierdute de procurori.Ca la vama e coruptie cat tine, nu e o surpriza. Dar un judecator judeca cazul pe ce dovezi i se prezinta. Procurori din Romania nu au talent sau rabdare sa instrumenteze un dosar complet. Le place mult sa apara la televizor cu cagule si pistoale

Adauga comentariu