Cât de slab pregătiți sunt cei din cadrul MAI, din Suceava?

Nivelul de pregătire al cadrelor MAI se reflectă prin evenimentele petrecute în ultimul an, în toată țara. Astăzi, vom aminti trei evenimente tragice ce au avut loc pe raza județului Suceava, în ultimul an, din care se poate interpreta faptul că în aceste vremuri cadrele MAI sunt slab pregătite.

Ieri seară, polițistul sucevean Aursulesei Andrei Ionuț (32 de ani), ajutor al șefului de post din comuna Dărmănești, a încercat să-și pună capăt zilelor printr-o metodă accesibilă oricărui polițist. Așa cum în unele filme polițiștii aleg să-și pună capăt zilelor zburându-și creierii cu ajutorul pistolului din dotare, așa a încercat să procedese și polițistul sucevean. Supărat fiind de faptul că și a doua femeie cu care s-a logodit a ales să îi frângă inima, acesta, a ales să-și pună pistolul la tâmplă și să apese pe trăgaciul armei încărcate. Glonțul plecat din țeava pistolului a intrat în craniul bărbatului, puțin deasupra tâmplei și s-a înfipt mai mult în craniu decât în creier. 

Motivele datorită cărora glonțul nu a țintit creierul ar putea fi următoarele: fie înainte de a apăsa pe trăgaci polițistul s-a gândit mai bine dacă chiar vrea să se împuște și din cauza adrenalinei sau a emoțiilor i-a tremurat mână și a apăsat pe trăgaci, fie nivelul de pregătire al acestuia a influențat direcția în care s-a dus glonțul.

Se cunoaște faptul că polițiștii au pistoale poate mai vechi decât filmele polițiste ale regizorului Sergiu Florin Nicolaescu, dar, în acest caz, calitatea pistolului nu scuză direnția eronată. Chiar dacă arma este mai bătrână decât polițistul care o folosește, în mod normal, agenții de poliție ar trebui să se antrenează cu arma în poligonul de tragere. Dacă acest polițist era într-adevăr hotărât să-și zboare creierii și a ratat ținta de la câțiva centimetri, ce s-ar fi putut întâmpla dacă era nevoit să tragă cu arma după un fugar?

La data de 19 iulie 2019, un echipaj al Jandarmeriei din Suceava a demonstrat cât de pregătiți. Atunci, cu ocazia Festivalului de Folclor pentru Copii și Tineret, s-a făcut o sesizare împotriva unui bărbat care ar fi molestat o minoră, în zona Parcului Municipal Vatra Dornei. Doi bărbați jandarmi și o femeie jandarm au încercat să imobilizeze și să încătușeze presupusul pedofil, dar evitând puțin sau puțin mai mult procedura standard. Presupusul pedofil fiind cu pe jos, cu fața la pământ, cei doi bărbați jandarmi s-au urcat fiecare cu câte un genunchi pe individ și-l trăgeau de mâini pentru a-l încătușa. Atunci, femeia jandarm, Ana – Maria Florescu, văzând că cei doi colegi ai săi nu se descurcă să-l încătușeze pe individ, și-a scos spray-ul lacrimogen din dotare și la folosit pulverizându-l pe individ în față de la o distanță mică. Probabil jandarmerița a crezut că după ce îi vor da lacrimile presupusului pedofil, i se vor înmuia și mâinile în așa fel încât să fie încătușat mai ușor.

După ce jandarmii l-au turtit pe individ, apăsându-l cu genunchii în zona coloanei, l-au strâns de gât și i-au pulverizat spray lacrimogen în ochi, nas și gură, bărbatul a intrat în comă. În dimineața zilei următoare a fost constatat decesul presupusului pedofil imobilizat într-un mod unic de jandarmii suceveni.

La data de 6 noiembrie 2018, Vasile Cracovschi (49 de ani), agent de siguranță publică la Secția de Poliție Burdujeni, a reușit să-și pună capăt zilelor în propria casă. Acesta a ales o metodă cu mai puține riscuri de eșec, anume spânzuratul. Probabil nedorind să-și pună la încercare abilitățile obținute în anii petrecuți în cadrul MAI sau neavând încredere în pregătirea sa, a ales o metodă mai obișnuită pentru a se sinucide.

Aceste evenimente pun la îndoială nivelul de pregătire al cadrelor MAI, într-o anumită măsură, deoarece în primul caz un polițist nu a reușit să se sinucidă împușcându-se singur în cap, în al doilea caz trei jandarmi l-au „imobilizat” pe un individ până l-au băgat în comă iar ulterior acesta a murit și în al treilea caz un alt polițist neavând încredere în pregătirea sa a ales ca metodă de sinucidere spânzurarea.

Adauga comentariu