Cine sunt vinovații pentru situația dramatică de la Spitalul Județean Suceava?!

Spitalul Județean Suceava, cea mai mare unitate medicală din județ, a ajuns într-o situație dramatică, transformându-se practic într-un focar de coronavirus. Toate cadrele și toți pacienții de la acest spital sunt suspectați că ar putea fi infectați cu coronavirus. 72 de medici și asistente au fost deja diagnosticați pozitiv cu coronavirus, spitalul a fost închis și urmează să fie transformat într-un unitate în care să fie tratați doar pacienții diagnosticați cu coronavirus, totul fiind dat peste cap.

Vinovată pentru această situație nu poate fi o singură persoană, ci este vorba despre un lanț lung al slăbiciunilor care a făcut ca Spitalul Județean Suceava să devină dintr-un exemplu pentru celelalte spitale din țară un fel de paria.

Principalii vinovați de această situație sunt pacienții care au mințit că nu au fost în străinătate sau nu au precizat din ce țară au revenit în țară. În atare condiții, ei au fost tratați ca orice alt pacient și au răspândit coronavirusul în Spitalul Județean Suceava. O anchetă epidemiologică făcută ca la carte ar putea scoate la iveală de unde a pornit totul.

Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Județean Suceava, se poate considera și el vinovat pentru situația în care a ajuns unitatea medicală pe care o conduce. Din exterior pare că Rîmbu nu a luat în serios problema coronavirusului și nu a făcut demersurile necesare pentru a achiziționa toate materialele de protecție necesare personalului medical din spital. Astfel, medicii, asistentele, infermierele și celelalte cadre medicale au fost expuse contaminării cu coronavirus. „Paza bună trece primejdia rea”, domnule Rîmbu!

Mircea Macovei, directorul medical al Spitalului Județean Suceava, este sau cel puțin va fi scos vinovat pentru infectarea personalului medical de la cea mai mare unitate spitalicească din județ. Doctorul Macovei este acuzat de mai mulți medici de faptul că ar fi chemat la spital, pentru o ședință, toți medicii și toate asistentele, chiar dacă aceștia erau pozitivi, negativi sau suspecți de coronavirus. Macovei este acuzat de o posibilă contaminare în masă, conform procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.

Silvia Boliacu, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, nu a gestionat deloc bine problema coronavirusului la nivel de județ. Comunicarea proastă și lipsa de pregătire în domeniu a făcut ca totul să pară un haos și nimeni să nu se mai simtă în siguranță. Incertitudinea i-a făcut pe cetățeni să ia totul în glumă și totul a pornit de la DSP, care nu a comunicat și nu a luat măsurile necesare pentru răspândirea coronavirusului. Văzând că autoritățile ascund informații, probabil și oamenii s-au gândit că e bine să nu anunțe prin ce țări s-au perindat în ultima perioadă.

Cătălina Zorescu, medicul epidimiolog al Spitalului Județean Suceava, alături de Mircea Macovei, este considerată de către medicii de la spital responsabilă pentru haosul de la cea mai mare unitatea medicală din județ. Doctorița Zorescu este acuzată și ea că i-ar fi chemat la muncă pe medicii diagnosticați pozitiv sau suspecți de coronavirus.

Alexandru Moldovan, prefectul județului Suceava, la fel ca și Silvia Boliacu, și-a arătat limitele și a demonstrat că nu este pregătit pentru o pălărie atât de mare. Chiar dacă intențiile sale au fost unele din cele mai bune, activitatea instituției pe care o conduce nu a ajutat cu nimic blocarea răspândirii virusului care face ravagii la nivel mondial.

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, conduce o instituție în subordinea căreia se află Spitalul Județean Suceava. De la izbucnirea scandalului, Flutur „stă ascuns în păpușoi” sau printre copacii plantați la groapa de gunoi de la Moara. Șeful administrației județene nu a ieșit public să vorbească despre situația creată la Spitalul Județean Suceava. Vina pentru lipsa fondurilor destinate materialelor medicale de protecție îi aparține și lui Gheorghe Flutur, care trebuia să se asigure că medicii și asistentele sunt protejate în fața coronavirusului.

Ministerul Sănătății nu a pregătit spitalele și personalul pentru o astfel de situație. Cadrele medicale nu au putut să facă față coronavirusului din cauză că nu au primit măști, mănuși și combinezoane. Ministerul Sănătății trebuia să fie pregătit unei astfel de situații, mai ales că problema coronavirusului era cunoscută la nivel mondial.

La final, trebuie să vorbim despre medici și asistente, care au și ei partea lor de vină. Aceștia au tăcut și au acceptat ani în șir situația de la Spitalul Județean Suceava. Ei știau că nu există materiale medicale de protecție, dar nu au făcut presiuni asupra conducerii pentru a li se furniza aceste materiale. Deși știau la ce riscuri se supun, temându-se probabil să nu-și piardă locurile de muncă, cadrele medicale au acceptat să lucreze fără măști și mănuși. Grav este că au acceptat să vină în continuare la muncă chiar dacă știau că sunt suspecți sau diagnosticați pozitiv cu coronavirus. Medicii și asistentele trebuie felicitați pentru munca depusă în această perioadă, dar trebuie să accepte că au și ei partea lor de vină pentru răspândirea coronavirusului.

Comentarii

Burciu Viorica

24.03.2020 14:21

Aş exclude medicii şi asistentele deoarece după cum vedem nu dau declarații nici jurnaliştilor. De ce oare? Tind să cred că ori tac ori au dosare sau pierd locul de muncă, tehnică de stat paralel, şi nu vreau să o mai numesc să semene a politic! La fel şi anterior, nu-ți place sunt metode să fii exclus, să nu mai ai loc de muncă, asta dacă te implici prea mult, dacă o faci mai puțin există neluarea în seamă! Aşa că.... vă rog să fiți mai corecți! Cert e că toți capii, mână în mână aşa ca un lanț, au fost conştienți de neajunsuri, dar au preferat să fie regim de austeritate privind cheltuielile în direcțiile unde nu aduc venit şi nu se pot spăla bani! Nu sunt un cunoscător al situațiilor interne dar asta deduc din ce observ de pe plan extern .

buciveanul_turmentos

24.03.2020 15:16

Cum de l-ați uitat pe primarul Lungu si mâna lui dreaptă, hârșitul de la spații verzi, străpungătorul de alei dintre blocuri.Chiar dacă acum se dă pălit, izolându-se cu bandă izoler de ficusul din birou, nu e mai puțin vinovat decât fluturele aviar, cea mai băsistă putoare a Bucivinei, dupa expresia unei bucivinence intrigate. Puteau autoritățile locale asigura din timp fonduri pentru echipamente de protecție folosite de cadrele sanitare din principalul spital sucevean? Răspunsul este Da. S-o luăm băbește, ca să priceapă și mintea bâlbâită a primarului. Anul trecut s-a construit un pod, podul unirii, care unește o groapă de căcat, cacaina, de stația de epurare a căcatului, o construcție inutilă, dar trebuia hrănită clientela politică a PNL. Aceste fonduri puteau fi folosite pentru echipamentele de protecție necesare în spital.Totodată, primarul impreună cu consiliul local de mafioți au alocat resurse financiare pentru ridicarea unei roți panoramice, în care să-și amețească alegătorii probabil, lângă cetatea de scaun. Din nou o construcție inutilă. Banii puteau fi folosiți la achiziționarea din timp a echipamentelor de protecție pentru spital.La fel, primarul și consiliul de mafioți au pornit construcția unui nou ștrand, pe locul celui vechi, de parcă nu-l puteau moderniza pe cel vechi cu resurse minime, într-o jumătate de an. Dar, din nou trebuia hrănită clientela PNL, așa că proiectul se va realiza în doi ani, ca să aibă timp să sugă cât mai bine bugetul local. Alți bani risipiți, în loc să se cumpere echipamente de protecție pentru spital.De fapt, în trei mandate de vornic al sucevei (12 ani) a reușit un singur lucru notabil, să-ți construiască casă cu piscină, ca tot buricovineanul. Fiind din Plopeni, care e în regat, ar trebui să-i spună casă cu ghârlă, în amintirea copilăriei când mă-sa îl trimitea cu bobocii l-a păscut, la ghârlă.Cât despre fluturele aviar, ce să mai vorbim, nu a fost în stare să repare un pod, podul de la Milișăuți. Dar, după cum vuiește gura târgului, a băgat o grămadă de bani în armata de lăutari de la Centrul de Conservare a Tradiției propulare și bineînțeles nu puteau lipsi lăutarii din presa suceveană.Acum că spitalul a rămas fără medici, fluturele aviar i-ar putea angaja pe post de agenți sanitari, pe lăutarii care au avut grijă să-i buciumeze băsul.Cum au învățat să muiască muștiucul taragotului, vor putea fi învățați de flutur să facă niște injecții, el având experiența aviarei gripa când dădea injecții la găini.Fluturel, ai căcat bățul, nu mai faci Paștele în Bucovina, ci la Botușana, la mă-ta în șură, unde o să-ți intoneze lăutarii prohodul politic.

Anti Bucivinean

25.03.2020 14:52

Oare cati bani au primit de la austrieci ca sa bucivineasca cacatii care nu sunt din nordul moldovei istorice. Acum si-au dat adevarata valoare,in momente grele se cunoaste.
PROSTILOR TREZITI-VA¡

Iriciuc george

24.03.2020 15:20
Cu toții plecati! Cu pnl cu psd cu dracu sa va ia! Dupa statul asta in casa o sa vedeti cand se poate sa iasa lumea in strada nesimtitilor! Angajari numai pe pile inconstientilor! Curvelor!

valimar

24.03.2020 15:40

Felicitări, Ziar de Suceava, pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume ! Chiar dacă articolul nu este asumat de o persoană, tot vă felicit pentru verticalitatea Dv în condiţiile în care majoritatea presei sucevene demonstrează că şi-a pierdut independenţa editorială în momentul în care s-au vândut pe doi arginţi mai-marilor vremii !

Mariana Ceomartan

24.03.2020 16:28

Adevărul este că se lucrează foarte greu în spitale. Este lipsă de materiale și nu este cu ce lucra. Pe post în declarații se spune că sunt de toate. Oare ce se câștigă dacă se minte. Iată caz real cu spitalul județean Suceava.

Maricela Vica Rusu

24.03.2020 17:48

În plină epidemie, atitudinea de latifundiari e neavenită. Managerul spitalului, în persoana lui Râmbu,ar fi trebuit să aprovizioneze cu echipamente spitalul, nu să facă fântână arteziană, iar din taxa nesimțit de mare pentru parcare, 5 lei, ar fi trebuit să se îngrijească de perfecționarea cadrelor în situații de acest fel. Dar, e tardiv cu ce ar fi trebuit. Pe viitor, sper ca organele statului de drept, să își facă datoria și să pedepsească vinovații. Spun, sper, deoarce pentru câcăciosul de Iordăchel, după ce a folosit elicopterul, nimeni nu a fost tras la raspundere, toți si-au continuat activitatea cu nerusinare. DACĂ atunci ar fi fost pedepsiți, poate azi multe dintre aspecte ar fi fost diferite. Dar, în țara in care se poate face orice, fără să fi tras la raspundere e posibil orice, CHIAR SA CUMPERI SI BECULETE PENTRU PASTI. Vezi Lungu. 

izvoranul

24.03.2020 18:01

     Daca sunt adevarate comentariile , judecati si la beci cu ei !  

Ioana

24.03.2020 23:44

Toti sunt vinovati...de la pacienti pana la medici,asistente si restu...va fi prapad...asa e in tara noastra.mintin cat putem ca sa ne scapam pielea.mi se pare inuman ceea ce s a intamplat.92 de cadre medicale infectate.ei af fi trebuit sa ne protejeze pe noi...sa aiba grija de sanatatea noastra.ce o sa se intample acum daca o sa apara mai multe cazuri in judetul nostru?vorba romanului "scapa cine poate".pana atunci #statiacasa si totul va fi bine.

Alexandru

25.03.2020 04:13

Ce presiuni sa facă asistentele ca nu sunt materiale de protecție l caci dacă deschideau gura în momentul doi erau concediate. Voi mass medie da-ți cu presupusul dar săracele asistentele alea sunt la ordinul fiecăruia de acolo, ar trebuii sa fie tratate ca niște asistente nu sclave.

Tdan

27.03.2020 18:46

Trist si mai ales tragic.Ne trebuie morti pentru a ne da seama ca o mare parte din cei ce conduc, mâna în mâna de 30 de ani nu fac decât sa-si bata joc de natiunea româna ?Numai interese personale si orgolii ce nu au facut decât sa mentina unul din judetele istorice ale tarii în întuneric. Am avut si noi o ocazie de a fi în fata si nu am ratat-o : COVID-19…Lungu, Flutur, Mârza, Râmbu (fost sef al Garzii Financiare…) si multi alti incompetenti ce de ani de zile s-au “agatat” de posturi cheie , nu au fost nici pe departe suceveni. Români poate ? !COVID-19, o tragedie de care nu aveam nevoie si din care sper ca vom iesi.Nu uitati însa cu aceasta ocazie ca noi suferim de o alta contaminare mult mai grava. « Virusii » ce tin în mâna destinele romanilor suceveni  sunt mult mai periculosi, mai daunatori si mai ales mai rezistenti.Treziti-va oameni buni ! Imnul nostru, aparent nu foloseste la mare lucru.

Adauga comentariu