Clanurile interlope din Suceava care au acționat mai mult cu numele decât cu faptele

I. Clanul „Porcu&Mimi&Sever&Nițulai”

În perioada 2003 – 2004, acest grup infracțional organizat a fost constituit de către Robu Cristian Mihail, fost Hoidrag, zis „Porcu”, Băbuță Mihai Ilie, zis „Mimi”, Șutu Sever și Strujan Neculai, zis „Nițulai”, în scopul comiterii infracțiunii de trafic de persoane și minori, pentru a obține beneficii din exploatarea acestora obligându-i să comită mai multe furturi.

Pe urmă au aderat și sprijinit această grupare Donu Valentin, fost Jaronka, Dancu Cristian Constantin și Thiel Adrian, fost Șerșeniuc.

La sfârșitul anului 2011, membrii și asociații grupării infracționale au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT într-un dosar vechi de șapte ani.

Perioada în care acest grup și-a desfășurat activitatea infracțională a fost între anii 2003 – 2005, după care au ajuns pe mână Poliției. În această perioadă, grupul infracțional a săvârșit mai multe infracțiuni, respectiv inițierea și constituirea unui grup infracțional organizat, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, trafic de minori și de persoane și înșelăciune.

Persoane minore și majore determinate să fure și să tâlhărească

În perioada 2003 – 2005, membrii grupării infracționale au racolat minori, dar și persoane majore, pentru a le obliga sau determina să comită furturi sau tâlhării în străinătate.

În cursul anului 2004, Thiel Adrian, rezident la acea vreme în Viena – Austria, a racolat doi minori și alți doi tineri majori din Suceava pe care i-a dus în Austria, i-a găzduit în locuința sa și i-a exploatat obligându-i sau determinându-i să fure din magazine, în folosul său.

Peste 10 persoane lăsate pe drumuri fără bani

În aceeași perioadă, la diferite intervale de timp, membrii grupării, cu ajutorul membrilor recrutați în grupare prin racolate, au înșelat mai mult de 10 persoane, în același mod. Inculpații induceau în eroare mai mulți transportatori de persoane în regim internațional spre Germania, Austria sau Italia. Inculpații le cereau acestora să îi împrumute cu diferite sume de bani în valută, sub pretextul necesității prezentării acestora la vamă ori la un eventual control al Poliției de Frontieră. În timpul cursei, membrii grupării infracționale foloseau mai multe pretexte în urma cărora abandonau partea vătămată, fie în apropierea vamii, fie în străinătate, fără a-i înapoia banii împrumutați. În unele cazuri, inculpații erau ajutați să fugă de către Bîrtoiu Dumitru.

Sumele de bani pe care gruparea infracțională le obținea în urma de la părțile vătămate sunt între 1.600 de euro și 4.900 de euro.

Sechestrat și bătut pentru că s-a lăudat

După aproximativ un an de când a scăpat de o eventuală condamnare fiind asociat al grupării „Porcu&Mimi&Sever&Nițulai”, mai exact în anul 2012, numele lui Bîrtoiu Dumitru a apărut într-un dosar privind săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal și șantaj. Atunci, Bîrtoiu Dumitru, Laurențiu Plopan și Cătălin Cimpoiași l-au sechestrat într-un apartament pe Marian Moșneagu, timp de o oră. Cu o scurtă perioadă înainte de a fi sechestrat, Marian Moșneagu a fost victima tentativei de omor calificat dintr-o sală de jocuri din cartierul sucevean George Enescu. Atunci, Moșneagu a fost bătut crunt și aruncat în stradă de Ilie Paul Buruiană, un agent de pază, care pe urmă a fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare.

După ce a fost bătut și umilit de către Ilie Paul Buruiană, Marian Moșneagu s-ar fi lăudat că ar fi protejat de cei trei menționați mai sus. La scurt timp după ce Moșneagu a făcut aceste afirmații, Cătălin Cimpoiași s-a trezit cu mașina incendiată de către persoane necunoscute. Bănuind că din cauza laudelor lui Marian Moșneagu, dușmanii acestuia au incendiat respectiva mașină, Bîrtoiu, Cimpoiași și Plopan l-au sechestrat pe „suspect” și i-au cerut o sumă de bani, respectiv 10.000 de euro.

Faptele comise ajunse amintiri pentru unii și încurajări pentru alții

În ultima perioadă, majoritatea indivizilor condamnați la închisoare cu executare încă sunt în spatele gratiilor, nemaiștiindu-se nimic despre ei. Probabil și-au pierdut din motivarea de a comite infracțiuni, sau poate nu.

În schimb, în cazul asociaților grupării infracționale, o parte dintre ei au plecat în străinătate pentru a-și începe o nouă viață sau pentru a se feri de vreo eventuală condamnare în țară pentru scandalurile pe care le provocau fiind sub influența alcoolului. Între timp, alții ori s-au liniștit și au devenit mai înțelepți odată cu trecerea anilor așezându-se la casa lor împreună cu familia, ori și-au s-au călit în urma proceselor și sunt mai greu de prins de autorități.

După faptă și pedeapsă

Membrii clanului au fost trimiși în judecată, iar ulterior fiecare a fost condamnat la câte o pedeapsă.

Robu Cristian Mihail, fost Hoidrag, zis „Porcu”, fără antecedente penale, a fost judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de inițierea și construirea unui grup infracțional organizat, trafic de minori, trafic de persoane, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și înșelăciune.

Robu a fost condamnat în anul 2017 la șase ani de închisoare cu executare, în primă fază primind o condamnare de 10 ani de închisoare.

Băbuță Mihai Ilie, zis „Mimi”, cu antecedente penale, a fost judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de inițierea și constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de minori, trafic de persoane, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și înșelăciune.

Față de Băbuță Mihai Ilie, în anul 2017, s-a dispus disjungerea cauzei penale, după ce la Tribunalul Suceava a primit o condamnare de opt ani de închisoare.

Șutu Sever, fost Leonte, cu antecedente penale, a fost judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de inițierea și constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de minori, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și înșelăciune.

Șutu a fost condamnat în anul 2017 la cinci ani și șase luni de închisoare, în primă fază primind o condamnare de 10 ani de închisoare.

Strujan Neculai, zis „Nițulai”, administrator la SC Club Jack SRL, fără antecedente penale, a fost judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de inițierea și constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de minori, trafic de persoane, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și înșelăciune.

Strujan n-ar fi participat doar la două dintre cele peste 10 înșelătorii.

Acesta a fost condamnat în anul 2017 la cinci ani și șase luni de închisoare, în primă fază primind o condamnare de 10 ani de închisoare.

Thiel Adrian, fost Șerșeniuc, cu antecedente penale, a fost judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de sprijinirea unui grup infracțional organizat, trafic de minori și trafic de persoane.

Thiel a fost condamnat în anul 2017 la cinci ani de închisoare, în primă fază primind o condamnare de 10 ani de închisoare.

Donu Valentin, fost Jaronka, fără antecedente penale, a fost judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de aderarea și sprijinirea unui grup infracțional organizat și  trafic de minori.

Donu a fost condamnat în anul 2017 la trei ani de închisoare cu suspendare, în primă fază primind o condamnare de șase ani de închisoare.

Dancu Cristian Constantin, fără antecedente penale, a fost judecat pentru săvârșirea infracțiunii de aderarea și sprijinirea unui grup infracțional organizat, trafic de minori și înșelăciune.

Dancu a fost condamnat în anul 2017 la doi ani de închisoare cu suspendare.

Bîrtoiu Dumitru și restul asociaților, nouă la număr, care i-au ajutat pe membrii grupării să comită infracțiuni au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, complicitate la săvârșirea infracțiunii de înșelătorie sau înșelătorie.

În anul 2005, în urma unei monitorizări Bîrtoiu Dumitru a fost arestat și trimis în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de migranți, complicitate la infracțiunea de înșelăciune și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. 

Aceștia au scăpat de o eventuală condamnare deoarece procesul penal demarat împotriva lor a încetat ca urmare a intervenirii prescripției faptelor.

Scăpat de pușcărie și-a mai încercat norocul

În cazul lui Donu Valentin, fost Jaronka, în anul 2018, a fost acuzat de mai mulți foști angajați de-ai săi că i-ar fi înșelat. Angajații acestuia au spus că au fost luați să muncească în Germania de către Donu. Ultimul numit i-ar fi ademenit pe angajați cu promisiunea că le va plăti transportul spre Germania. Ajunși în Germania, angajații munceau pe șantiere, dar nu primeau toți banii stabiliți. Unii angajați susțineau faptul că Donu le datora sume de 100 sau 200 de euro, în timp ce alți angajați spuneau că trebuie să primească sume ce ajung la 800 de euro. Toți cei nemulțumiți erau angajați la firma Donu GmbH, care se ocupa cu anveloparea exterioadă a clădirilor.

Sechestrat și bătut pentru că s-a lăudat

După aproximativ un an de când a scăpat de o eventuală condamnare fiind asociat al grupării „Porcu&Mimi&Sever&Nițulai”, mai exact în anul 2012, numele lui Bîrtoiu Dumitru a apărut într-un dosar privind săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal și șantaj. Atunci, Bîrtoiu Dumitru, Laurențiu Plopan și Cătălin Cimpoiași l-au sechestrat într-un apartament pe Marian Moșneagu, timp de o oră. Cu o scurtă perioadă înainte de a fi sechestrat, Marian Moșneagu a fost victima tentativei de omor calificat dintr-o sală de jocuri din cartierul sucevean George Enescu. Atunci, Moșneagu a fost bătut crunt și aruncat în stradă de Ilie Paul Buruiană, un agent de pază, care pe urmă a fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare.

După ce a fost bătut și umilit de către Ilie Paul Buruiană, Marian Moșneagu s-ar fi lăudat că ar fi protejat de cei trei menționați mai sus. La scurt timp după ce Moșneagu a făcut aceste afirmații, Cătălin Cimpoiași s-a trezit cu mașina incendiată de către persoane necunoscute. Bănuind că din cauza laudelor lui Marian Moșneagu, dușmanii acestuia au incendiat respectiva mașină, Bîrtoiu, Cimpoiași și Plopan l-au sechestrat pe „suspect” și i-au cerut o sumă de bani, respectiv 10.000 de euro.

Faptele comise ajunse amintiri pentru unii și încurajări pentru alții

În ultima perioadă, majoritatea indivizilor condamnați la închisoare cu executare încă sunt în spatele gratiilor, nemaiștiindu-se nimic despre ei. Probabil și-au pierdut din motivarea de a comite infracțiuni, sau poate nu.

În schimb, în cazul asociaților grupării infracționale, o parte dintre ei au plecat în străinătate pentru a-și începe o nouă viață sau pentru a se feri de vreo eventuală condamnare în țară pentru scandalurile pe care le provocau fiind sub influența alcoolului. Între timp, alții ori s-au liniștit și au devenit mai înțelepți odată cu trecerea anilor așezându-se la casa lor împreună cu familia, ori și-au s-au călit în urma proceselor și sunt mai greu de prins de autorități.

II. Clanul Turu

Capii clanului sunt Petru - Traian și Decebal Biriș, fii celui cunoscut sub numele de Turu. Cei doi au ales în locul unei vieți normale și monotone, una infracțională dar mai activă și mai palpitantă.

Acum, cei doi sunt după gratii după ce au fost condamnați la 12 ani de închisoare cu executare, de căciulă, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de omor calificat.

Din umbră ieșit, în atenția justiției ajuns

Decebal Savu, fost Biriș, a făcut câteva infracțiuni prin anii 2000 și a plecat din România. Fiind plecat din țară timp de vreo 10 – 12 ani, faptele acestuia au fost uitate. Spectaculoasa reîntoarcerea în Suceava și-a făcut-o în luna iulie a anului 2012, când a fost implicat într-o altercație pe strada Universității. Evenimentul s-a petrecut în fața clubului Padrino. Atunci, Decebal Savu și fratele său mai mare Cezar Biriș, l-au împușcat și l-au bătut chiar pe un văr de-al lor, respectiv Sorin Reuț, din cauza unui conflict mai vechi între cele două familii.

În urma cercetărilor a reieșit faptul că Decebal Savu a fost cel care a tras cu pistolul, iar Cezar Biriș a fost cel care a lovit cu bastonul telescopic.

În acea perioadă, polițiștii au cerut arestarea în lipsă a lui Decebal Savu, dar procurorul de caz a considerat că nu este nevoie de așa ceva.

Pentru aceast eveniment, Decebal Savu a fost condamnat definitiv, în anul 2017, la trei ani închisoare cu executare, acesta fiind probabil și motivul pentru care a ales să plece din țară.

Prostituată incendiată pe străzile Italiei din două motive „bine întemeiate”

Plecând la „muncă” în Italia, Decebal Savu a comis-o și acolo, la doar trei luni de când și-a împușcat vărul. La data de 11 septembrie 2012, Decebal Savu și încă un individ s-au îmbrăcat în negru, și-au pus cagule pe față și au atacat o prostituată din județul Botoșani. Cei doi au lovit-o, au pus-o la pământ, au stropit-o cu lichid inflamabil și i-au dat foc pe o stradă din Roma. Tânăra a fost salvată de martori. Aceasta a ajuns la spital cu arsuri de gradul III pe mai mult de jumătate de corp, având nevoie de intervențiile chirurgicale ale medicilor.

Atunci autoritățile italiene au aflat că nu a fost un accident, ci o răzbunare cu premeditare. Scopul acestei incendieri a fost cel de a intimida femeile care se prostituau pentru o bandă rivală. Un motiv pentru care Mihaela Roznov a intrat în ținta clanului lui Decebal este acela că ea a refuzat să lucreze pentru clanul lui Decebal. Incendierea tinerei a fost o răzbunare și față de ea și față de clanul pentru care se prostitua și pentru care făcea pe noapte între 1.000 – 1.500 de euro.

Înainte de a fi incendiată Mihaela Roznov, aceasta și colega sa au fost victimele altui eveniment pus la cale de clanul rival. Atunci apartamentul în care locuiau cele două a fost incendiat, dar din diferite motive cazul nu a fost sesizat autorităților. În urma acestui eveniment, Mihaela și celelalte prostituate s-au întors în România, pentru o perioadă.

Atunci procurorii italieni l-au cercetat pe Decebal Savu pentru comiterea infracțiunilor de tentativă de omor și vătămare corporală gravă.

Decebal Savu a fost arestat de autoritățile italiene pentru acest eveniment pe la sfârșitul anului 2012.

Doi bodyguarzi au căzut victimele lui Decebal

În luna septembrie a anului 2013, polițiștii suceveni au imobilizat opt persoane care fugeau, în jurul orei 02.00, pe un drum din apropierea unei discoteci din satul Poiana, comuna Zvoriștea. Printre cei opt indivizi imobilizați se afla și Decebal Savu, care înainte de a da ochii cu polițiștii i-a bătut pe cei doi bodyguarzi ai discotecii.

Înainte cu o săptămână de la evenimentul din discoteca din satul Poiana, Cezar Biriș, fratele lui Decebal Savu,l-a bătut pe un bărbat în stația de autobuz de la Orizont, din cartierul Burdujeni.

Brigăzi, arme, mașini... și polițiști

La data de 11 septembrie 2014, în jurul orei 22.00, aproximativ 50 de indivizi s-au urcat în mai multe mașini, înarmați cu obiecte contondente și au plecat spre cartierul Burdujeni pentru a-i înfrunta pe frații Turu, dar și persoanele din anturajul acestora.

În acea seară răfuiala nu a avut loc, deoarece frații Turu nu au fost găsiți. Una din mașinile menționate mai sus, ar fi fost condusă de către Marius Cozmiuc.

După scurt timp, aflând că a fost căutat prin Burdujeni, Decebal Savu și-a făcut o „trupă” formată din încă cinci persoane, s-au înarmat, s-au urcat în două mașini și au pornit în cautarea persoanelor care îi căutau în cartierul lor.

O persoană a anunțat Poliția despre faptul că a văzut două autoturisme în care s-au urcat mai multe persoane înarmate. Polițiștii bănuind ce urmează, au căutat mașinile respetive și le-au identificat în zona Primăriei Suceava. Șoferii celor două mașini văzând că sunt urmăriți de polițiști, au călcat accelerația și s-au dus spre cartierul George Enescu.

Cele două mașini au fost blocate în zona Metro. În mașini au fost identificați Decebal Savu, Claudiu Brăescu, Ionuț Tofan, toți cei trei din municipiul Suceava, dar și Iuli Gape, Andrei Adăscăliței și Liviu Neamțu, toți din comuna Slatina. În apropierea celor două mașini au fost găsite un pistol cu bile, un spray iritant-lacrimogen și patru bâte.

Taximetrist aproape omorât în stradă, în urma conflictelor dintre brigăzi

La data de 19 septembrie 2014, în jurul orei 21.00, Decebal Savu, fost Biriș, Petru – Traian Bălan, fost Biriș, Eduard – Sebastian Dura și Marian – Traian Bivol, au pornit căutarea taximetristului Marius Cozmiuc pe care voiau să-l bată. Pe la ora 22.00,  cei patru l-au văzut pe Cozmiuc în stația de taximetre de la Casa de Cultură Suceava, au întors mașina și s-au dus la atac.

Petru – Traian Bălan și Decebal Savu au coborât primii din mașină și s-au dus către Marius Cozmiuc. Taximetristul i-a văzut pe cei doi și și-a dat seama de intențiile indivizilor, după ce a observat că aveau asupra lor corpuri contondente. Cozmiuc a luat din portiera mașinii o bâtă de baseball pentru a se apăra în cazul în care urmează a se întâmpla ceea ce credea.

La un moment dat, după mai multe înjurături și amenințări din partea celor doi frați și după ce a văzut că aceștia au intenționat să-l lovească, Marius Cozmiuc a luat-o la fugă spre Parcul Simion Florea Marian. În urma acestuia erau cei doi frați, dar și ceilalți doi indivizi care au venit cu dânșii, toți înarmați cu pari și topoare.

După ce Marius Cozmiuc și-a dat seama că dacă va fugi într-un final tot va fi prins, a încercat să se întoarcă stația de taximetre. Când a ajuns în dreptul Clubului de Fitness, la mai puțin de 100 de metri de stația de taximetre, Marius Cozmiuc s-a împiedicat și a căzut. În acel moment agresorii l-au prins și au început să-l lovească cu pumnii, picioarele și cu corpurile contondente pe care le aveau.

Conform martorilor, actele de violență au fost exercitate cu o duritate ieșită din comun. Agresorii au încercat să îl lovească pe taximetrist în partea superioară a corpului, dar și că Decebal Savu avea în mână un topor sau o bărdiță.

Agresiunea a luat sfârșit abia după ce victima nu mai mișca. Atunci, agresorii au fugit spre mașină și au plecat. Înainte de a pleca, Petru – Traian Bălan a strigat spre șoferii din stația de taximetre că vor ajunge la fel ca victima dacă vor ce au văzut în seara respectivă.

După ce au conștientizat faptul că i-au aplicat taximetristului o bătaie soră cu moartea, cei patru au ajuns la concluzia că trebuie să își ascundă fapta cumva. Atunci, au fost convocați la o discuție pe un deal Răzvan – Romului - Ștefan Neacșu, Marian Logofătu și Florin Mititelu.

Atunci, ultimii trei menționați au trecut testul „prieteniei” acceptând să meargă la sediul Poliției municipale Suceava și să spună că ei sunt cei care l-au bătut pe Marius Cozmiuc. Pentru a părea mai credibili, Decebal Savu, Petru – Traian Bălan și Marian – Traian Bivol și-au schimbat hainele cu cele ale numiților Răzvan Neacșu, Florin Mititelu și Marian Logofătu.

Eduard – Sebastian Dura, pentru a crește în ochii fraților Decebal și Traian, a fost cu cei trei falși agresori la secția de poliție, unde au făcut cu toții un autodenunț în care au spus faptul că l-au bătut pe taximetrist pentru că el ar fi încercat să îi lovească cu un par și cu un cuțit fără motiv.

Poveștile celor patru nu au fost suficiente pentru a păcăli autoritățile, așa că la data de 17 martie 2015 procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava i-au trimis în judecată pe toți cei șapte indivizi. Decebal Savu, Petru – Traian Bălan, Eduard – Sebastian Dura, Marian – Traian Biriș au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de omor calificat. Răzvan – Romulus - Ștefan Neacșu, Marian Logofătu și Florin Mititelu, toți din Suceava, au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și inducerea în eroare a organelor judiciare. În pentru acest eveniment, au fost trimiși în judecată și Ionuț - Andrei Vornicu, din municipiul Suceava și Denisia Bălan, din comuna Moara, pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

Ionuț - Andrei Vornicu și Denisia Bălan, soția lui Traian Bălan, au făcut afirmații mincinoase și totodată nu au spus tot ceea ce știau în legătură cu faptele și împrejurările esențiale cu privire la care au fost întrebați. La un moment dat, cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore, pentru că au încercat să îi facă lui Traian Bălan un alibi. Ionuț - Andrei Vornicu a spus că în perioada în care a avut loc tentativa de omor, el a fost împreună cu Traian Bălan până la Cluj. Denisia Bălan a declarat că ea și soțul ei erau plecați la Cluj în seara în care a avut loc nefericitul eveniment, fiind însoțiți de viitorul lor fin, respectiv Ionuț - Andrei Vornicu.

După „tentativa de omor calificat” atât cei implicați cât și cei care au mințit pentru a salva capii clanului au primit condamnări cu închisoarea

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Petru – Traian Bălan, fost Biriș,la nouă ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de omor calificat, dar pedeapsa definitivă a fost cea dată de Curtea de Apel Suceava, respectiv de 12 ani de închisoare.

Tribunalul Suceava l-a condamant pe Decebal Savu, fost Biriș, a fost condamnat la opt ani și șase luni de închisoare pentru tentativă de omor, dar pedeapsa definitivă a fost cea dată de Curtea de Apel Suceava, respectiv de 12 ani de închisoare.

Marian – Traian Bivol a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de omor.

Eduard – Sebastian Dura a fost condamnat la șase ani de închisoare păentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de omor.

Răzvan – Romulus - Ștefan Neacșu a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare pentru favorizarea făptuitorului.

Marian Logofătu a fost condamnat la doi ani și 10 luni de închisoare pentru favorizarea făptuitorului.

Florin Mititelu a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru favorizarea făptuitorului și inducerea în eroare a organelor judiciare.

Ionuț Andrei Vornicu a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare pentru mărturie mincinoasă.

Denisia Bălan a fost achitată inițial, dar pe urmă a fost condamnată la trei ani cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

În această perioadă, capii clanului, respectiv Traian Bălan și Decebal Savu sunt la închisoare, la fel și unii dintre complicii lor, în timp ce „prietenii” acestora, fiind în libertate, par că s-au cuminți și s-au așezat la casa lor.

III. Clanul lui Geo

(Foto: Dumitru Sorin Solomon, zis Bodo și Gheorghe Buruiană zis Geo)

Membrii clanului lui Gheoghe Buruiană, zis „Geo”, au fost trimiși în judecată de către procurorii DIICOT Suceava într-un dosar de sechestrare de persoane. Gruparea și-a desfășurat activitatea în perioada august 2010 – ianuarie 2013.

Sucevenii Gheorghe Buruiană, zis „Geo”, Dumitru Sorin Solomon, zis „Bodo”, Cătălin Anghelina, Valentin Rusu, zis „Bill”, Petru Oneață și alții au constituit un grup infracțional organizat care avea scopul de a obține ilicit beneficii materiale prin comiterea infracțiunii de șantaj sau alte infracțiuni cu violență.

Gheorghe Buruiană a fost acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal și solicitare de taxă de protecție.

Recuperator în cazul meselor neplătite din restaurante

(foto: Marcel Cușnir, patron restaurante Total Chagall)

În perioada 2009 – 2010, Gheorghe Buruiană a obligat un tânăr să muncească în restaurantele afaceristului Marcel Cușnir. Geo era convocat de fiecare dată când în restaurantele afaceristului rămâneau mese neplătite. Cușnir îl chema pe Gheorghe Buruiană, iar cel din urmă avea datoria de a scoate banii pierduți din buzunarele chelnerilor.

Într-un caz, Geo ar fi amenințat și bătut un chelner, pentru că nu a vrut să depună plângere împotriva unor colegi pe motiv că ar fi neprofesioniști. Fără plângerea chelnerului, Marcel Cușnir nu ar fi putut să-i concedieze pe respectivii „neprofesioniști”. Atunci chelnerul amenințat și bătut și-a dat demisia.

400 de euro pentru a nu fi omorât

La data de 4 august 2010, Cătălin Constantin Anghelina și Dumitru Sorin Solomon, zis „Bodo” i-au cerut patronului unei firme din Suceava suma de 400 de euro, spunând că angajații acestuia sunt nemulțumiți de el și li s-a propus o sumă mai mare de bani dacă îl omoară.

Cei doi aghilotanții de-ai lui Geo Buruiană, i-au spus „țintei” că nu vor să îi facă rău, dar trebuie totuși să plătească suma de 400 de euro pentru asta.

De frică, victima le-a dat celor doi suma de 400 de euro.

Amenințat cu moartea pentru o datorie

Tot în luna august 2010, membrii clanului au amenințat cu moartea un bărbat din localitatea Zamostea, care îi datora suma de 27.000 de lei unui anume Manuel Moraru. Victima le-a propus în schimb lemn pentru banii datorați, însă An­ghelina și Bodo nu au fost de acord cu propunere primită și au continuat cu amenințările.

Amenințări în sala de judecată

(foto: Ilie Buruiană)

În luna august 2012, un martor din dosarul în care fratele lui Gheorghe Buruiană, Ilie Buruiană, era cercetat pentru tentativă de omor, a fost amenințat chiar de Geo Buruiană și de mai mulți apropiați de-ai săi, făcând presiuni asupra sa ca să-și schimbe declarația dată în fața procurorilor. S-a ajuns chiar la amenințări cu moartea în cazul în care nu va declara în favoarea lui Ilie Buruiană.

Atunci, Ilie Buruiană era cercetat după ce i-a dat cu un scaun în cap lui Marian M., client al unui casino din cartierul sucevean George Enescu.

Doi frați sechestrați, bătuți și amenințați timp de patru zile

(foto: Dragoș Amariței, față, geacă și Mihai Boroianu, spate, pulover)

În anul 2010, Mihai Boroianu, din municipiul Pașcani, județul Iași a aderat și el în acest grup infracțional, fiind încântat de reputația câștigată de respectivul clan cunoscut pentru faptul că folosea forța pentru a impune taxă de șmecher în municipiul Suceava.

În toamna anului 2010, Mihai Boroianu a luat legătura cu Petru Oneață și Dragoș Amariței pentru a recupera o sumă de bani împrumutată fraților Teodor și Cătălin Coroianu, din municipiul Pașcani. Concret, Boroianu, fiind administratorul unei firme, le-a împrumutat celor doi frați suma de 5.000 de euro, pe care aceștia nu i-au mai înapoiat-o. Astfel, bărbatul a apelat la Geo Buruiană, Dumitru Sorin Solomon, Valentin Rusu, Cătălin Anghelina, Gheorghe Doroftei zis „Tinel”, Petru Oneață, Dragoș Amariței zis “Dudu”, care au fost sprijiniți și de Marcel Cușnir, afaceristul sucevean cunoscut pentru problemele sale cu legea în Germania.

La data de 30 octombrie 2010, Boroianu l-a chemat pe Petru Oneață la magazinul său din Pașcani, unde l-a angajat pe acesta să îi recupereze banii împrumutați și nerecuperați, dar și modul cum vor acționa. Patronul ieșean l-a sunat pe unul dintre frații Coro­ianu pentru a veni până la locuința sa pentru a-i oferi o lucrare în domeniul construcțiilor. Acesta a venit cu un taxi, a intrat în casa lui Boroianu, unde a dat de Pe­tru Oneață, care recomandându-se ca fiind rus, l-a luat pe acesta și l-a băgat în beci. Cum nu avea bani, el și-a chemat fratele, care s-a deplasat cu un au­to­­turism Daewoo la locuința lui Boroianu, loc unde a devenit și el din salvator victimă, ajungând în beci lângă fratele său. Timp de aproape patru zile, ei au fost bătuți și amenințați, fiind eliberați abia în ziua de 3 noiembrie 2010, când mama lor a trimis banii prin transfer rapid. Oneață și Amariței au ridicat banii și i-au adus lui Boroianu, așa cum s-au înțeles în prealabil.

Plătit pentru a băga frica într-un pădurar

În anul 2011, un bărbat i-a dat lui Geo 500 de euro pentru a se ocupa de Florea Duțu, un pădurar care i-ar fi făcut avansuru soției primului menționat. Atunci, Gheorghe Buruiana l-a amenințat pe pădurar că îl va bate, iar pentru a nu își primi corecția fizică, Florea Duțu l-a plătit pe Geo cu diferite sume de bani, dar i-a făcut „cinste” și cu câteva mese prin localitatea Pătrăuți, atât lui Gheorghe Buruiana cât și membrilor grupării acestuia.

Paza unui local plătită „la negru”

Gheorghe Buruiană a fost plătit, cu suma de 100 de euro, de patronul unui club din municipiul Suceava pentru ca în local să nu aibă loc scandaluri.

Amenințat cu bătaia, dar iertat dacă plătește mai mult

Un tânăr a fost anunțat despre faptul că un individ cu care a avut o altercație într-un club ar fi plătit suma de 400 de euro grupării lui Geo pentru a-l bate. Tânărul ar fi avut și o variantă de scăpare, mai exact pentru a scăpa de bătaie, acesta ar fi trebuit să plătească suma de 500 de euro.

Taxă de protecție după o lovitură cu scaunul în cap

La data de 24 februarie 2012, un tânăr a fost lovit cu un scaun în cap, în restaurantul Old Times din Suceava. Gheorghe Buruiană l-a șantajat și amenințat pe bărbatul care și-a primit un scaun în cap pentru a-și retrage plângerea de la Poliție. Geo i-a cerut victimei și suma de 1.000 de lei, ca taxă de șmecher.

Bătaie ca în filme într-un bar din Obcini

La data de 22 mai 2013, Geo Buruiană și ajutorul său de încredere, Bodo, au organizat o răfuială, ținta lor fiind Nicolae M., un fost luptător. Evenimentul s-a petrecut într-un bar din cartierul Obcini, unde nu au lipsit obiectele contondente, mesele aruncate și haosul. În urma acestui scandal, Bodo a primit o condamnare de cinci ani de închisoare, care a fost redusă la doi ani. Acesta a fost eliberat din penitenciar la data de 27 ianuarie 2015.

În ultima perioadă, aceștia nu și-au mai făcut simțită prezența în mod neplăcut prin Suceava, probabil și în cazul acestora, trecerea timpului le-a influențat deciziile în așa fel încât să adopte un stil de viață mai legal decât cel avut până în anul 2013.

 

sursa foto: www.google.com

 

 

Adauga comentariu