Condamnare cu suspendare pentru administratorul unei ferme de porci din Slatina care a obținut ilegal fonduri europene

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe inculpatul Marian – Claudiu Prisacariu la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru comiterea infracțiunii de „folosire sau prezentare cu rea – credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”. În același dosar, judecătorii suceveni au dispus achitarea inculpatei Ana Maria Prisacariu pentru aceeași infracțiune.

De asemenea, persoanei juridice SC Moldoferm SUIN SRL i s-a aplicat o amendă în valoare de 60.000 de lei. Magistrații suceveni au admis acțiunea civilă formulată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și a dispus obligarea în solidar a inculpatului Marian – Claudiu Prisacariu și SC Moldoferm SUIN SRL la plata sumei de 727.659,32 de lei, reprezentând fonduri obținute pe nedrept din bugetul general al Uniunii Europene.

Instanța de judecată menține sechestrul asupra mai multor terenuri deținute de Prisacariu în Suceava, Botoșani și Giurgiu, precum și asupra unor vehicule.

Decizia judecătorilor suceveni nu este definitivă.

La începutul anului 2018, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a soţilor Ana – Maria Prisacariu şi Marian – Claudiu Prisacariu, la data faptelor administratori ai SC Moldoferm Suin SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incom­plete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

De asemenea, şi SC Moldoferm Suin SRL a fost trimisă în judecată pentru comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada 2011 – 2013, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile privind înfiinţarea unei ferme de porci în localitatea Slatina, inculpaţii Ana – Maria Prisacariu şi Marian – Claudiu Prisacariu, în calitate de administratori ai SC Moldoferm Suin SRL, au depus la Agenţia pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (în prezent Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale) mai multe documente false (oferte, declaraţii de conformitate, contract execuţie lucrări etc.).

Inculpaţii au procedat în această manieră pentru a îndeplini, în mod nereal, condiţiile de eligibilitate şi pentru a justifica costul achiziţiilor de lucrări şi bunuri din bugetul indicativ al cererii de finanţare, cu scopul obţinerii finanţării nerambursabile, în valoare de 727.659 de lei, sumă cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în dosar.

În acest caz s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Marian – Claudiu Prisacariu şi SC Moldoferm Suin SRL.

 

Adauga comentariu