Cum justifică senatorul Ilie Niță trecerea de la ALDE la PSD: „Nu vreau ca cetățenii când se întâlnesc cu mine pe stradă să mă considere un laș”

Senatorul Ilie Niță a ales să treacă de la ALDE la PSD, după ce fostul partid din care făcea parte a ales să rupă alianța cu social democrații pentru a se alătura celor de la PRO România și să-l susțină la alegerile prezidențiale pe Mircea Diaconu.

„Astăzi a venit timpul ca să-mi iau rămas bun de la cooperarea pe care am avut-o cu colegii mei de la ALDE și asta datorită faptului că viziunea mea este cu totul diferită față de cei care au luat hotărâri în ALDE și hotărârea importantă în momentul de față este cea de a ieși de la guvernare. Consider că nu vreau să fiu asimilat cu această hotărâre a celor care au constatat că este bine de a ieși de la guvernare întrucât în 2016 am făcut niște promisiuni electorale sucevenilor, românilor și doresc ca aceste promisiuni electorale să fie duse la îndeplinire. Nu vreau ca cetățenii când se întâlnesc cu mine pe stradă să mă considere un laș, să spună că ne-ai promis și nu te-ai ținut de cuvânt și ne-ai abandonat. Consider că este un act de demnitate din partea mea de a sprjini guvernul actual pe mai departe de a fi alături de cei din PSD în guvernarea României”, a declarat Ilie Niță.

Senatorul sucevean consideră că programul de guvernare al PSD este unul extrem de bun și că proiectele începute ar trebui să fie duse la îndeplinire.

„România trebuie guvernată și consider că trebuie sprijinită această guvernare, o guvernare care a fost de departe în folosul românilor, al cetățenilor, o guvernare care a fost alături de români și s-a văzut acest lucru. Există un program de guvernare pe care nu l-a avut nici un alt partid atât de bine pus la punct, un program care să înglobeze toate ramurile de activitate din economia românească. Consider că trebuie să fiu alături de guvernul actual ca proiectele începute să fie duse la îndeplinire”, a mai spus Niță.

Acesta a mai spus că dorește ca românii să aibă autostrăzi, condiții bune în spitale și ca elevii să nu mai fie nevoiți să meargă la WC-uri în fundul curții atunci când sunt la școală.

„Îmi doresc ca românii să trăiască bine, ca românii să circule pe străzi bune fără gropi,să beneficieze de autostrăzi. Îmi doresc ca cetățenii să beneficiezse de condiții bune în spitale, îmi doresc ca cetățenii să-și ducă copii la școli care să nu mai aibă WC-ul în fundul grădinii ci să ofere condiții deosebite. Consider că este o responsabilitate a mea pentru votul de încredere pe care mi l-au acordat sucevenii, pentru votul de încredere românii de a continua această guvernare alături de PSD”, a mai completat Ilie Niță.

Niță a mai menționat faptul că la nivel național PSD este o forță și că în plan local a existat o colaborare bună între ALDE și PSD.

Ilie Niță a fost trimis în judecată de DNA

În luna mai 2018, procurorii DNA l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe senatorul Ilie Niță, fost vicepreședinte al CJ Suceava, acesta fiind acuzat de instigare la abuz în serviciu, operațiuni financiare incompatibile cu funcția, evaziune fiscală, fals în înscrisuri și în declarații.

Alături de acesta, DNA i-a mai trimis în judecată pe avocatul Florin Ivanovici (sub control judiciar – pentru abuz în serviciu), Niculina Niță (folosirea funcției pentru favorizarea altor persoane, fals în declarații), Ilie Chitic, administrator SC Teona Build SRL Suceava (uz de fals în formă continuată), Casa de Insolvență Bucovina IPURL (abuz în serviciu), Teona Build (evaziune fiscală).

„În perioada 2009-2017, inculpatul Niță Ilie, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava și ulterior senator în Parlamentul României, a exercitat în fapt atribuțiile de control și administrare a unei societăți comerciale, deși, potrivit statutului societății, administrator era o altă persoană. Inculpatul a acționat în aceeași manieră și după intrarea societății în procedură de insolvență din dispoziția judecătorului sindic, deși prerogativele acestei funcții au fost preluate de către inculpatul Ivanovici Florin, în calitate de lichidator judiciar”, arată DNA.

Sursa citată a mai precizat că „în perioada 26 aprilie 2013 – 27 septembrie 2017, Ivanovici Florin, la instigarea inculpatului Niță Ilie, nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară, în sensul că: nu a condus întreaga activitate a societății comerciale respective, a tergiversat procedura de insolvență pe o perioadă de peste 4 ani, în condițiile în care activul societății se limita la patru autovehicule, din care trei nefuncționale, procedura nefiind încheiată până la momentul la care judecătorul sindic a dispus înlocuirea sa cu un alt lichidator judiciar, nu și-a precizat poziția de a menține și executa sau de a denunța un contract de parteneriat public-privat încheiat anterior între societatea comercială respectivă și o unitate administrativ-teritorială, despre existența căruia avea cunoștință”.

„Acționând în această manieră, lichidatorul judiciar a facilitat continuarea activității comerciale de către inculpatul Niță Ilie, în numele acelei societăți, perioadă în care acesta a realizat încasări în cuantum total de 871.518 lei, neevidențiate și nedeclarate organelor fiscale. Astfel a fost creat un prejudiciu material în același cuantum creditorilor firmei respective, întrucât sumele de bani obținute nu au fost aportate la masa credală în vederea stingerii debitelor. În aceeași perioadă, inculpatul Niță Ilie, în calitate de administrator al aceleiași firme, dar și al SC Teona Build SRL Suceava, cu intenție, a ascuns sursa impozabilă sau taxabilă, pentru activitatea comercială desfășurată inclusiv în perioada insolvenței, pentru care a încasat suma totală de 2.929.664 lei, neevidențiată contabil și nedeclarată organelor fiscale. Aceasta a avut drept consecință sustragerea de la plata obligațiilor fiscale în cuantum total de 693.289 lei”, au mai spus procurorii.

De asemenea, DNA mai arată că Niculina Niță, în calitate de reprezentant al autorității contractante (grădinița al cărei director era) și de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi semnat mai multe documente esențiale întocmite în procedurile de achiziție publică derulate, fapt ce a determinat ca soțul său, inculpatul Niță Ilie, având calitatea de administrator în fapt a două societăți comerciale, printre care și SC Teona Build SRL, să obțină, în mod indirect, foloase patrimoniale în cuantum total de 146.552 lei, reprezentând totalul valorii a patru contracte de execuție lucrări. În același context, în scopul adjudecării celor patru contracte de lucrări inculpatul Niță Ilie a folosit mai multe înscrisuri falsificate cu ocazia organizării licitațiilor.

„În același interval de timp, inculpata Niță Niculina a consemnat în fals în declarațiile date în calitate de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor că nu are niciun interes de natură să afecteze imparțialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor, în condițiile în care cunoștea că soțul său, inculpatul Niță Ilie, era administratorul în fapt al celor două societăți comerciale care au adjudecat contractele menționate anterior. În perioada 2014 – 2017, inculpatul Niță Ilie, cu intenție, a omis să consemneze veniturile în valoare totală de 2.041.482 lei, încasate în nume propriu, dar obținute sub aparența derulării activității comerciale a societăților pe care le controla. În lunile ianuarie – februarie 2018, inculpatul Chitic Ilie, în calitate de administrator al SC Teona Build SRL Suceava, cu scopul de a induce în eroare organele judiciare, a depus la dosarul cauzei un înscris falsificat intitulat „contract de subantrepriză nr. 14 din 18.02.2013”. Ulterior, o copie a aceluiași document a fost depusă de inculpat și la Primăria municipiului Suceava – Direcția Patrimoniu”, spune DNA.

În cauză s-au constituit părți civile: Primăria municipiului Suceava, Administrația Județeană a Finanțelor Publi­ce Suceava, Inspectoratul Şcolar Ju­dețean Suceava și Şcoala Gimnazială Specială «Sf. Stelian» Rădăuți.

De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Niță Ilie, până la concurența sumei de 1.564.807 lei.

„În cauză s-a mai dispus indisponibilizarea și instituirea măsurii asiguratorii a popririi de către Senatul României sumelor de bani datorate sau care urmează a fi datorate în viitor cu titlu de venituri din muncă inculpatului Niță Ilie, până la concurența sumei de 1.564.807 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză”, mai precizează sursa citată.

Adauga comentariu