Doi ani de închisoare cu suspendare pentru administratorul unei firme de casă a Primăriei Rădăuți acuzat că a achiziționat fictiv 440 de tone de motorină. Complicele său va sta patru ani după gratii

Curtea de Apel Suceava a admis apelul declarat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împotriva sentinţei penale din data de 28 februarie 2019 a Tribunalului Suceava, prin care se dispusese achitarea a doi inculpaţi, primul pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, iar al doilea pentru complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală.

Astfel, magistrații suceveni au dispus condamnarea lui Constantin Vasile Lazăr la pedeapsa de doi ani de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, precum şi condamnarea lui Cristian Chelu la patru ani de închisoare, cu executare, pentru complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală.

Anchetatorii au stabilit că societatea Cosadel SRL a fost înființată în iunie 1998, are sediul social în municipiul Rădăuți și mai multe puncte de lucru în localitatea Marginea. SC Cosadel SRL are ca principal obiect de activitate efectuarea de lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor, iar din anul 2004 administrator al firmei este Constantin Vasile Lazăr.

În desfășurarea activității sale economice, SC Cosadel SRL s-a aprovizionat în mod constant cu combustibil, necesar în vederea alimentării utilajelor și autovehiculelor utilizate în activitatea economică, respectiv realizarea de lucrări de construcție – drumuri. 

În perioada 2010 – 2011, principalul furnizor de combustibil, respectiv de motorină al SC Cosadel SRL era o firmă din județul Suceava. În paralel cu achiziționarea în realitate de cantități de combustibil de la această societate, necesară desfășurării activității, în perioada decembrie 2010 – decembrie 2011, Constantin Vasile Lazăr a înregistrat în evidențele contabile ale firmei și pretinsa achiziție a altor cantități de combustibil pe care i le-ar fi livrat un al doilea furnizor, fictiv, respectiv SC Golden Vision SRL București, societate administrată de inculpatul Cristian Chelu.

Astfel, în perioada decembrie 2010 – decembrie 2011, Constantin Vasile Lazăr, în calitate de administrator al SC Cosadel SRL Rădăuți, a înregistrat în evidențele contabile ale societății operațiuni economice fictive, respectiv achiziția de la SC Golden Vision SRL București, în baza a 24 de facturi și avize de însoțire a mărfii, a cantității de 440.080 de litri de motorină Euro 5, în valoare de 1.757.093 de lei.

Înregistrarea acestor operațiuni fictive în evidențele contabile a avut ca scop obținerea de avantaje fiscale pentru SC Cosadel SRL, respectiv majorarea nejustificată a cheltuielilor societății cu suma pretins plătită pentru combustibilul „achiziționat”, precum și deducerea nejustificată a TVA-ului aferent operațiunilor de achiziție.

În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 702.837 de lei, prin deducerea ilegală a TVA în valoare de 421.702 de lei și sustragerea de la plata impozitului pe profit în sumă de 281.135 de lei.

În activitatea sa infracțională, Constantin Vasile Lazăr a fost sprijinit de Cristian Chelu, care, în calitate de administrator al SC Golden Vision SRL, i-a furnizat facturi fiscale și avize de însoțire false, care atestau în mod nereal livrarea cantității menționate de motorină, acestea fiind folosite ca documente justificative în evidențele contabile ale SC Cosadel SRL.

De asemenea, inculpatul Cristian Chelu i-a furnizat lui Constantin Vasile Lazăr contul bancar al societății pentru a se efectua o așa – zisă plată a operațiunilor fictive, pentru a crea aparența de legalitate și realitate, însă sumele de bani virate cu titlu de plăți au fost retrase în numerar în cea mai mare parte, nefiind folosite în activitatea economică a societății așa – zis furnizoare.

Înregistrarea operațiunilor fictive pretins derulate între SC Cosadel SRL și SC Golden Vision SRL în evidențele contabile ale SC Cosadel SRL a fost constatată de către comisarii Gărzii Financiare – Secția Județeană Suceava, în cadrul unui control inopinat desfășurat în perioada 18 februarie – 19 martie 2013, având ca obiectiv verificarea legalității operațiunilor economice, respectiv achiziții de bunuri de pe teritoriul național, precum și a modului de înregistrare în contabilitate a acestor operațiuni și a cuprins activitatea desfășurată de societate în perioada decembrie 2010 – decembrie 2011.

Comisarii din cadrul Gărzii Financiare Suceava au constatat că SC Cosadel SRL a fost implicată în perioada 2010 – 2011 într-un circuit economic fictiv, respectiv SC GGO SRL București (societate declarată inactivă din data de 7 octombrie 2010) ar fi livrat mărfuri către SC Golden Vision SRL București, societate care la rândul său a livrat mărfuri către SC Cosadel SRL Rădăuți, operațiuni comerciale ce nu au avut loc în realitate.

Prejudiciul creat bugetului de stat a fost achitat integral de SC Cosadel SRL. Dosarul a fost soluționat de Tribunalul Suceava cu trimitere în judecată.

Firma COSADEL este cunoscută în zona Rădăuți – Marginea drept una extrem de apropiată de fostul primar al Rădăuțiului, Aurel Olărean, în mandatul căruia ar fi beneficiat de mai multe contracte atât cu municipalitatea rădăuțeană cât și în comunele din zonă. După plecarea lui Olărean din fruntea Primăriei și noua administrație rădăuțeană a continuat buna relație cu COSADEL, firma fiind una dintre principalele executante de lucrări în Rădăuți.

COSADEL a exploatat ani buni mai multe balastiere pe malul râului Suceava, și este cunoscută și pentru lucrările la multe drumuri din Rădăuți și din comunele învecinate, fiind „specializată” în câștigarea lucrărilor pe care autoritățile locale din zonă erau nevoite să le încredințeze pentru execuție în regim de „intervenție de urgență” pe anumite porțiuni de drumuri afectate de inundații, ploi torențiale sau alunecări de teren. De asemenea, firma a executat de-a lungul timpului mai multe lucrări hidrotehnice, apărăi de maluri sau amenajări de curs, lucrări necesare tot în urma unor fenomene meteo extreme.

 

Adauga comentariu