Dosarul doctoriței Bîrleanu, cea care primea mită de la polițiști pentru favoruri și testa droguri pe proprii copii, se va judeca la Tribunalul Botoșani

Procesul Adrianei Lorena Bîrleanu, acuzată de infracțiuni de corupție, a început la Tribunalul Botoșani, unde au fost deja audiați 15 martori.

Pe vremea când Adriana Lorena Bîrleanu era medic specialist, șef al Centrului Medical Județean (CMJ) Suceava subordonat Direcției Medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne ar fi săvârșit mai multe infracțiuni: „luare de mită în formă continuată”, „fals intelectual”, „prescrierea drogurilor de mare risc, cu intenție, de către medic fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical, în formă continuată”, „obținerea de droguri de mare risc prin folosirea unei rețete medicale prescrise fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical sau a unei rețete medicale falsificate” și „trafic de droguri de mare risc, în variantele procurare și deținere”.

Mita primită de la cadrele MAI care voiau concedii medicale și nu numai

În perioada ianuarie - mai 2018, Bîrleanu, fiind medic - șef în cadrul Centrului Medical Județean Suceava, în timp ce își desfășura activitatea medicală a primit de la mai mulți pacienți sume de bani cuprinse între 50 - 100 de lei.

Adriana Lorena Bîrleanu primea respectivele sume de bani pentru a întocmi și elibera concedii medicale, eliberarea unor rețete medicale, eliberarea unor bilete de trimitere pentru analiza RMN.

Documente și diagnostice false/ Combinații cu prescripții medicale

La data de 13 februarie 2018, Bîrleanu a falsificat un document medical, prin aceea a făcut unele mențiuni contrare realității și a omis cu știință să menționeze diagnosticele reale în ceea ce privește examenul medical clinic la angajare al unei persoane.

În intervalul februarie 2015 – mai 2018, Adriana Lorena Bîrleanu a prescris 244 de rețete medicale cu regim special, privind medicamente cu conținut stupefiant, pe numele a 12 pacienți (dintre care trei membri de familie) aflați în evidența scriptică a CMJ Suceava, fără ca prescripțiile să fie necesare din punct de vedere medical, fără ca pacienților să le fie recomandate/administrate astfel de medicamente și fără ca aceștia să aibă cunoștință despre emiterea rețetelor.

Ulterior, medicamentele au fost ridicate de la farmacii, de către inculpată în scopul folosirii în interes personal.

Aceeași metodă a fost folosită și la data de 19 iulie 2018, când Adriana Lorena Bîrleanu a obținut medicamente cu conținut stupefiant (115 fiole) prin folosirea unei rețete medicale prescrisă pe numele unui membru al familiei, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. Atunci, Bîrleanu era cercetată sub control judiciar în prezenta cauză.

Prinsă cu medicamente „pomenite”

La data de 11 septembrie 2017, Adriana Lorena Bîrleanu a fost depistată în trafic de către lucrători din cadrul Poliției Rutiere Suceava având asupra sa medicamente cu conținut stupefiant (193 de fiole), procurate de la soția unei persoane decedate, fără să dețină documente justificative în acest sens.

În cauză s-a dispus confiscarea unor sume de bani și alte bunuri (medicamente) ce aparțin inculpatei precum și instituirea măsurii asiguratorii a popririi de către Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne în privința sumelor de bani datorate sau care urmează a fi datorate în viitor, cu titlu de pensie militară de stat.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Adauga comentariu