Epidemia cu noul coronavirus văzută prin ochii actorului sucevean Liviu Covalschi stabilit în Asia de Est: „Cred că este mai periculoasă gripa din România decât virusul din China”

Noul coronavirus a băgat spaima în întreaga planetă. Comisia Națională de Sănătate din China a anunțat în această dimineață că 170 persoane au decedat în urma epidemiei cu noul coronavirus, iar alte peste 1.700 de cazuri au fost confirmate, astfel că numărul total a ajuns la 7.711.

Pe lângă cele 7.711 de cazuri confirmate mai există și alte 12.167 posibile cazuri, au precizat autoritățile chineze.

Există mai multe variante cu privire la apariția noului coronavirsul. Se presupune că virusul ar fi apărut anul trecut într-o piață în care se vindeau fructe de mare din centrul orașului Wuhan, care vindea ilegal pește. Mai există o ipoteză conform căreia coronavirusul ar fi apărut în urma consumului de carne de șarpe și lilieci, iar apoi s-a extins în alte orașe din China, inclusiv Beijing și Shanghai, precum și în alte țări: Statele Unite, Arabia Saudită, Singapore, Thailanda, Nepal, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Franța și Canada.

Pentru a ne lămuri care este mai exact situația din Asia de Est am discutat cu actorul sucevean Liviu Covalschi, care locuiește de ani buni în zona respectivă și care este ancorat la realitatea zilnică de pe continentul asiatic.

Acesta ne-a explicat că situația nu este atât de gravă și că media a exagerat mult prea mult, băgând panica în localnici și nu numai.

„Nu pot să zic că nu este o problemă serioasă. E un virus, clar. Orice virus care a omorât câțiva oameni este o problemă, dar nu este o problemă cum se arată-n media, social media și pe televiziuni. Dintr-un miliard de oameni în China au murit 100 de oameni din care 90% sunt bătrâni, care aveau alte afecțiuni auxiliare pe lângă virus. În plus, toți oamenii care au murit, au decedat numai în Wuhan, din cauză că serviciile medicale sunt foarte proaste ca și calitate și din cauză că lumea a intrat în disperare, au luat cu asalt spitalele și fac cozi infernale, deși ei nu au simptome. Făcând cozile astea infernale în spitale, oamenii care chiar au simptome, nu ajung la timp să-și ia un tratament și din nefericire mor. Mori din gripă, mori din pneumonie, mori din orice dacă nu iei tratament, dar nu este o problemă atât de mare dacă din un miliard de oameni ai 4.000 de îmbolnăviri și 100 de cazuri de morți. În România, din 20 de milioane de locuitori deja au murit 20 de oameni de gripă, deci asta ar însemna că este în carantină? Dacă lumea s-ar gândi, să zicem de Hong Kong, unde la o populație de 8 milioane de locuitori sunt numai 10 cazuri, toate venite din Wuhan, ne dăm seama că este o rată foarte mică a numărului de îmbolnăviri raportat la numărul populației”, a povestit Liviu Covalschi.

„În ultimele două zile s-au vândut măști în valoare de 1,2 miliarde de dolari”

Conform actorului sucevean, localnicii sunt disperați, panica fiind instaurată și din pricina numeroaselor știri negative despre coronavirus care sunt prezentate pe toate canalele media. Covalschi consideră că principalii „beneficiari” ai acestei epidemii sunt producătorii de măști chirurgicale și de geluri de dezinfectat mâinile.

„Numai în ultimele două zile s-au vândut măști în valoare de 1,2 miliarde de dolari. Clar este un business imens pe teama asta indusă oamenilor”, consideră Liviu Covalschi.

Deoarece se află într-o zonă în care riscul de infectare cu noul coronavirus este extrem de ridicat, suceveanul s-a interesant despre modul în care acesta se poate răspândi.

„Virusul se poate lua numai prin contact direct, adică să strănute cineva infectat direct în gură la tine sau tu să pui mâna undeva unde a strănutat cineva și să duci mâna-n gură. Deci nu se ia pe calea aerului. Virusul Corona nu îl poți respira. În concluzie, faza cu masca nici nu prea ajută. Au fost 1.000 de cazuri de doctori care s-au îmbolnăvit în 2003 purtând măști. Ca să te ferești de acest virus, în loc de mască, este mult mai indicat să nu te atingi de nimic și dacă atingi, imediat să te dezinfectezi pe mâini și să eviți cât mai mult să atingi ochi, gură, urechi cu mâinile, mai ales în locurile publice – lifturi, mall-uri. De asemenea, este de preferat să eviți să mănânci în restaurante pentru moment”, a explicat Liviu Covalschi.

Actorul sucevean ne-a spus că în momentul de fază, singurul oraș aflat sub carantină este Wuhan (n.r. – China), locul de unde a apărut coronavirusul.

„Toate cazurile de virus, din Australia, din Germania, din Vietnam, din Malaezia, din Hong Kong, din Macao, nu sunt cazuri care s-au îmbolnăvit pe teritoriul acestor țări, ci sunt cazuri care au zburat din Wuhan spre țările menționate. Toate persoanele s-au îmbolnăevit în Wuhan, nu îl altă parte”, a arătat Liviu Covalschi.

Suceveanul nu crede în ipoteza că noul coronavirus ar fi apărut de la animale și crede că virusul ar fi fost scăpat din greșeală între oameni sau cel puțin speră să fi fost vorba despre o eroare umană.

„Toată lumea încearcă să dea vina pe mâncatul animalelor sălbatice. Nimeni nu este de acord cu mâncatul șerpilor și liliecilor, dar șerpi și lilieci mănâcă nu numai orașul Wuhan. Șerpi și lilieci mănâncă absolut orice oraș din China, orice oraș din Indonezia, Malaezia, din Vietnam, din Thailanda, deci dacă ar fi un virus venit de la animale, acesta ar fi trebuit să producă epidemii și în aceste țări. Trebuie menționat faptul că în Wuhan este cel mai mare centru pentru cercetarea virușilor. Din toate dovezile reiese că cel mai probabil acest virus este făcut de oameni, nu pare a fi un virus dezvoltat la animale și trecut la oameni”, a menționat Covalschi.

„Virusul acționează la început ca o pneumonie”

Actorul sucevean, care se împarte între orașele Hong Kong, Macao și Singapore, ne-a precizat faptul că în nici unul dintre ele nu s-au raportat mai multe de 10 cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus. În plus, toate aceste persoane bolnave au contactat virusul în Wuhan.

„Virusul acționează la început ca o pneumonie, ca o bronșită, deci aceleași simptome, febră și tuse. Predispuși la acest virus sunt oamenii în vârstă sau copiii care au un sistem imunitar foarte slăbit. Bineînțeles, toată lumea este predispusă la un virus, poți să fii tânăr și foarte sănătos, dar din ce am observat sub 40 de ani a fost doar un caz. În momentul de caz, bătrânii și copiii sunt cei mai vulnerabili”, a arătat Liviu Covalschi.

I-am cerut actorului sucevean să facă o paralelă între gripa din România, care face tot mai multe victime în ultimele zile și coronavirus, acesta spunându-ne: „La o populație de 20 de milioane au murit 20 de oameni de gripă deja și în China, la o populație de un miliard, sunt 100 de decese, eu cred că este mai periculoasă gripa din România decât virusul din China, în momentul de față. Bineînțeles, este un virus, este cel mai probabil creat în laborator și nu se știe prea multe despre el, în afara cercetătorilor din centrul de la Wuhan. Coronavirus este periculos deoarece nu se știe foarte multe despre el și nu există un tratament special pentru acest virus. Chiar și așa, nu se poate vorbi despre o epidemie mondială, cum se prezintă în știri. Macao nu e sub carantină, Hong Kong nu e sub carantină. Hong Kong-ul are granițele deschise spre China și lasă toți oamenii să vină din China și le oferă servicii medicale. În Macao, din cauză că este mic și nu poți să lași pe toată lumea, au hotărât să închirieze două – trei hoteluri și să lase oamenii să vină din China, să stea 14 zile în hotel sub observație, să vadă dacă nu sunt contaminați și dupaia să-i lase în Macao. Nu există nimic pus sub carantină sau ras de pe fața pământului”.

Stocurile de măști chirurgicale au fost epuizate

Liviu Covalschi ne-a mai povestit că oamenii sunt panicați de atâtea știri negative despre coronavirus, astfel că și-au făcut stocuri de măști, de gel de mâini, de șervețele dezinfectante și nu fac nimic altceva decât să îngrașe conturile producătorilor de astfel de produse.

„După ce s-au epuizat stocurile de măști, doctorii spun că măștile nu fac față pentru că trebuie să fie peste N95 de carbon cu filtre. Deci, lumea a epuizat stocurile de măști chirurgicale, care nu ajută prea mult în lupta cu virusul. Ca un sfat, recomand cât mai des spălatul pe mâini, să nu fie atinse lucruri precum scările rulante, lifturile, iar dacă se ating, imediat dezinfectat și trebuie neaparat de evitat băgatul mâinii în gură. În plus, trebuie evitate locurile aglomentate – cinema, concerte, mall-uri – și de preferat să se gătească cât mai mult acasă. Cam astea ar fi măsurile de prevenire. De asemenea, cum ai simțit că ai febră sau tușești, trebuie să mergi la doctor pentru control, dar nu ca în China, unde din 20.000 de oameni, doar 100 au simptome și restul nu au nimic, dar se duc buluc în spital și aglomerează spitalele. Așa se îmbolnăvesc și ei deoarece stau în spital alături de cei care sunt cu adevărat bolnavi”, a explicat Liviu Covalschi.

Actorul sucevean a mai spus că noul coronavirus nu este cu nimic mai special decât virusul SARS din 2003, H1N1 sau gripa aviară. 

Liviu Covalschi este un actor extrem de apreciat în Asia, fiind considerat unul dintre cei mai talentați actori din filmele de acțiune turnate pe teritoriul acestui continent.

Sursa foto: Hotnews

Adauga comentariu