Fosta șefă a Arhivelor Naționale Suceava a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare

Tribunalul Suceava achitat-o pe inculpata Simona – Maria Palagheanu pentru infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În schimb, magistrații suceveni au decis să o condamne pe Palagheanu la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru comiterea infracțiunilor de fals intelectual și luare de mită. Decizia judecătorilor de la Tribunalul Suceava nu este definitivă. Ea poate fi atacată prin apel în termen de 10 zile de la comunicare.

La începutul anului 2015, Serviciul Teritorial Suceava al DNA a dispus trimiterea în judecată a fostei şefe a Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Suceava, Simona Maria Palagheanu pentru abuz în serviciu, instigare la participare improprie la fals intelectual şi luare de mită.

Conform rechizitoriului, şefa Arhivelor Naţionale de la Suceava a fost judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, pentru rafturile metalice puse la dispoziţia SC SERV ARHIV SRL Suceava.

S-a concluzionat de către procurori că în perioada 2011 – 2012, Simona Palagheanu şi-a depăşit atribuţiile de serviciu – obligaţii profesionale, ce decurg atât din fişa postului, cât şi din legislaţia ce reglementează activitatea în domeniul arhivistic şi a avizat ilegal activitatea de depozitare a arhivei, desfăşurată de SC SERV ARHIV SRL Suceava reprezentată de F.B., într-un fost grajd CAP, care nu îndeplinea condiţiile de securitate, de microclimat, împotriva distrugerii şi degradării, de siguranţă împotriva incendiilor, sugerând prin adrese oficiale, firmelor de lichidare să încheie contracte de prestări servicii de arhivare cu această firmă, cu consecinţa vătămării intereselor legitime ale Arhivelor Naţionale, având în vedere cele 49 de fonduri arhivistice deţinute în acea locaţie, fiind puse în pericol documente aflate în gestionarea Arhivelor Naţionale, generând un sentiment de nemulţumire în rândul persoanelor beneficiare ale serviciului public furnizat de S.J.A.N. Suceava şi de neîncredere a acestora în instituţiile statului.

Prin activitatea sa, inculpata a favorizat activitatea SC SERV ARHIV SRL Suceava (care a utilizat Avizul S.J.A.N. Suceava nr. 115504/08.03.2011, prezentând-o unor firme lichidatoare pentru a obţine contracte de depozitare a arhivei în depozitul din Comăneşti, depozit ce nu îndeplinea condiţiile de depozitare prev. de legislaţia în domeniu. Inculpata a urmărit şi a reuşit să obţină foloase pentru firmele la care F.B. era asociat, SC SERV ARHIV SRL putând să-şi desfăşoare activitatea arhivistică în acea locaţie şi obţinând astfel, în perioada 2011-2013, venituri în cuantum de 238.691 lei, ce reprezintă un avantaj patrimonial obţinut ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu şi a legislaţiei în domeniul arhivistic de către inculpată.

Instigare la participare la fals intelectual

Procurorii au reţinut de asemenea în responsabilitatea Simonei Palagheanu şi două acte de participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. Conform rechizitoriului, „la data de 31.05.2012, pentru a susţine activitatea ilegală a SC SERV ARHIV SRL şi a da o notă de legalitate avizului acordat pe data de 08.03.2011, precizând contrar realităţii, că a verificat personal, depozitul din Comăneşti nr. 214, spaţiul nr. 4, al firmei, i-a solicitat martorei S.O., funcţionar în cadrul SJAN Suceava, să consemneze date nereale într-un proces verbal ce a fost însuşit şi semnat de doi membri ai comisiei de control, după care a fost aprobat conţinând date nereale; iar ulterior Palagheanu a solicitat din nou, martorei S.O. să întocmească un proces verbal de recontrol în care să consemneze, în mod nereal că împreună au fost şi au reverificat depozitul SC SERV ARHIV SRL, constatând că deficienţele au fost remediate şi că ar fi îndeplinite condiţiile de depozitare a arhivei, în condiţiile în care martora S.O. nu a fost şi nu a verificat depozitul din Comăneşti, act pe care inculpata l-a semnat şi l-a aprobat.

43 de acte materiale de luare de mită

Simona Maria Palagheanu a mai fost trimisă în judecată şi pentru luare de mită, procurorii DNA documentănd un număr de 43 de acte materiale de acest gen. Anchetatorii au constatat că în perioada 2006 – 2011, în calitate de şef al Serviciului Judetean al Arhivelor Nationale Suceava, ea a pretins şi primit de la martorul denunţător P.A., administrator al SC EVANDER SRL Suceava, suma totală de 24.000 lei, (câte 4.000 lei, în fiecare an, remişi în tranşe a câte 500 – 1.500 lei, sub forma mascată a unor „sponsorizări” fără a se fi încheiat vreun contract de sponsorizare cu societatea denunţătorului şi fără a emite chitanţe pentru sumele primite, în realitate acestea reprezentând obiectul infracţiunii de luare de mită, rezultând 6 acte materiale), după care, la începutul anului 2012, i-a pretins acestuia, suma de 1.000 euro, pentru ca în schimb, să-i sprijine firma în desfăşurarea activităţii arhivistice, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu stabilite în fişa postului, fără să dispună verificarea condiţiilor de creare/păstrare a fondurilor arhivistice deţinute în depozitul societăţii, fără să solicite îndeplinirea condiţiilor specifice pentru depozitarea arhivei, conform legii.

Denunţătorul P.A. nu a ofertit directoarei Palagheanu decât 1.000 lei, fiindcă nu a avut mai mulţI bani, sumă de care şefa de la Arhive nu a fost mulţumită şI a remis banii iar ulterior a dispus subordonaţilor săi să efectueze la data de 31 mai 2012, un control la depozitul arhivă a SC EVANDER SRL Suceava, în care să se consemneze unele nereguli privind condiţiile de arhivare.

Cabinete notariale şi firme, „tapate” de şefa de la arhive cu sute de milioane de lei vechi

Se mai poate adăuga faptul că în perioada 2011 – 2012, în calitate de şef al Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale (SJAN) Suceava din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, folosindu-se de documente cu antetul şi parafa acestei instituţii, în virtutea acestei funcţii şi a atribuţiilor de supraveghere şi control asupra deţinătorilor şi formatorilor de arhivă, folosind 3 cereri de sponsorizare, pe care le-a multiplicat în mai multe exemplare, şi le-a datat diferit, o parte nefiind înregistrate deloc în evidenţele SJAN Suceava, Simona Palagheanu, neavând dreptul sau vreun temei în a solicita sponsorizări pentru Asociaţia Prietenii Arhivelor Bucovina, a pretins şi a obţinut foloase necuvenite pentru sine, în sumă totală de 36.900 lei de la 35 notariate şi firme din judeţul Suceava în contul şi în numele „Asociaţiei Prietenii Arhivelor Bucovina Suceava”, sub pretextul sponsorizării acesteia, din această sumă obţinută, inculpata a dispus de suma de 36.499 lei – în interes personal şi contrar scopului pentru care a fost înfiinţată Asociaţia Prietenii Arhivelor Bucovina, motivând organizarea şi desfăşurarea unor conferinţe şi expoziţii în domeniul arhivistic, evenimente care în fapt, nu au fost finanţate din aceste sume.

Sursa foto: www.monitorulsv.ro

Adauga comentariu