FOTO Bujorul de munte, minunea care înflorește în Munții Călimani

Bujorul de munte este una din cele mai rare plante ale munților. Această floare provine din zona Balcanilor, iar în România crește în zona Carpaților, la altitudini înalte, în tufe dese cu înălțimea de 20 – 25 de centimetri.

Bujorul de munte mai este numit și smârdar sau cocozar și face parte din genul botanic Rhododendron, gen extrem de variat ce cuprinde diferite specii care cresc doar la altitudine înaltă și se extind din Himalaya, Caucaz, Carpați până în Munții Alpi și Pirinei.

În prezent, bujorul de munte este una din plantele aflate pe cale de dispariție și este protejat de lege. Culegerea, rupera sau deteriorarea tufelor se pedepsește cu amendă piperată. Planta crește foarte greu, ramurile deteriorate de cele mai multe ori mor sau se regenerează foarte greu.

Tufele de pe crestele Carpaților au vârste cuprinse între 30 și 40 de ani. Planta este foarte delicată și are nevoie de o serie de condiții pentru a se dezvolta: lumină dimineața, umiditate, sol bogat și o altitudine foarte precisă.

Bujorul de munte are ramuri lungi, puțin ramificate și frunzele alternante îngrămădite spre vârful lujerului, tari și persistente, lungi de 1 – 2 centimetri și late. Planta a fost culeasă abuziv, florile fiind căutate pentru ceaiuri și dulceața, dar și pentru unele proprietăți medicinale.

Bujorul de munte nu tolerează transplantări sau mutări, lucru care face imposibilă plantarea lui în grădini. Deci nu trebuie cules sau smuls cu rădăcină pentru că moare în doar câteva ore și nu se poate adapta la altitudini mai mici.

Bujorul de munte înflorește în luna iunie și are o aromă asemănătoare cu a vișinelor. Florile conțin aminoacizi esențiali organismului și se administrează sub formă de infuzie, dar există risc crescut de a produce intoxicații grave, dacă este câte de puțin supradozat.

Bujorul de munte apare pe pantele înalte stâncoase ale Călimanilor și este una din florile spontane din Parcului Național Călimani. Petalele bujorului de munte seamănă cu cele de trandafir, iar vârful sezonului ţine de regulă cam două săptămâni, în intervalul 1 iunie – 1 iulie, și variază de la un masiv muntos la altul.

Parcul Naţional Călimani este o arie protejată, situată în partea central – nordică a României, ce se întinde pe teritoriul administrativ al judeţelor Suceava, Mureş, Harghita şi Bistriţa – Năsăud.

Iniţiativa înfiinţării în Munţii Călimani a unui parc a venit în cursul anului 1975 din partea Centrului de Cercetări Biologice Cluj. Parcul Naţional Călimani a prins viaţă de a dorinţa de se conserva flora şi fauna extrem de diversificată, precum şi pentru a se menţine cadrul natural şi habitatele naturale şi are o suprafaţă totală de 24.566 de hectare şi are în componenţa sa rezervaţiile naturale 12 Apostoli, Jnepenişul cu Pinus cembra – Călimani şi Lacul Iezer.

Adauga comentariu