FOTO Mai multe persoane s-au speriat după ce din pământ, în apropierea Mănăstirii Voroneț, a ieșit foc

Pompierii militari suceveni au fost solicitați la Mănăstirea Voroneț, unde angajații unei firme de construcții care lucrau la zidurile de incintă ale lăcașului de cult, au văzut o flacără ieșind din pământ.

La un moment dat, în timp ce făceau mai multe gropi în pământ, muncitorilor li s-a rupt sfredelul, o unealtă folosită pentru executarea găurilor. Așadar, muncitorii au încercat să sudeze unealta pentru a o putea extrage din pământ.

În momentul în care aceștia au aprins flacăra, a avut loc o deflagrație minoră.

La fața locului, pompierii au intervenit și cu o autospecială care măsoară nivelul de gaz din aer. În această privință totul a fost în regulă, neexistând depășiri de gaz.

„Bănuim că a fost o pungă de gaz. Zona este cunoscută ca fiind cu multe pungi de gaze şi de sulf. Probabil că au dat peste o pungă de gaz. Li s-a pus în vedere să nu mai folosească sursă de foc, să nu fumeze, să asigure zona”, a declarat Găleată.

„În zonă sunt foarte multe izvoare cu apă minerală sulfuroasă şi este posibil să fi străpuns cavitatea de acumulare a apei minerale a unui asemenea izvor sub presiune. Pe lângă sfredel, pe o înălţime de 10 metri, a ţâşnit un jet de dioxid de sulf cu miros specific şi cu apa respectivă. Arteziana a funcţionat 5 minute, după care s-a oprit. Oricum, gazele respective erau deosebit de inflamabile şi nimeni nu putea estima contitatea emisiilor. Zona este însă bogată în izvoare de apă minerală sulfuroasă care ar putea fi utilizate în terapia unor boli", a spus arhitectul Viorel Blănaru, specialist în gestionarea și administrarea monumentelor istorice. 


 

 

Adauga comentariu