FOTO O armată de oameni a intervenit pentru a stinge flăcările ce au cuprins pădurea din Poiana Micului. Incendiu a pornit de la o țigară aprinsă aruncată aiurea

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a susţinut, în perioadele de primăvară/toamnă, numeroase campanii de prevenire a incendiilor care au drept cauză focul deschis efectuat pentru arderea miriştilor, a resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate, atât prin emiterea unor comunicate de presă, cât şi prin misiuni în teren susţinute de inspectorii de specialitate.

Cazuistica incendiilor arată că, de cele mai multe ori, cetăţenii au efectuat arderea miriştilor, resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate pe timp de vânt sau amplasând grămezile ce urmau a fi distruse prin ardere în apropierea anexelor gospodărești, a furajelor sau a pădurilor, ceea ce a condus la propagarea rapidă a focului la gospodării, precum şi la fondul forestier.

În ciuda eforturilor susţinute ale autorităţilor, pompierii militari suceveni se confruntă în continuare cu acest tip de intervenții.

Un astfel de incendiu a izbucnit duminică, 20 octombrie 2019, în jurul orei 13.00, pe raza Ocolului Silvic Gura Humorului, în localitatea Poiana Micului. Din cauza fumatului în locuri nepermise, au ars litieră și uscături lemnoase de pe o suprafață de aproximativ 2.000 mp.

Evenimentul se putea transforma într-un incendiu de proporții, deoarece exista pericolul de propagare a flăcărilor la fondul forestier – o pădure de rășinoase, cu o zonă greu accesibilă chiar și pe jos, fără surse de apă suficiente, unde intervenția pentru stingere ar fi fost deosebit de grea și pierderile importante.

Pentru această misiune au fost mobilizați 22 de pompieri militari, 40 de lucrători silvici și 20 de membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență. Aceștia au acționat cu două autospeciale, o autoșenilată, cinci motopompe, două tractoare auto forestiere (TAF), folosind rucsace de stins incendii și bătătoare metalice.

Intervenția a fost dificilă, nu doar din cauza zonei accidentate și a surselor limitate de apă, ci și din cauza tipologiei incendiului, acesta manifestându-se atât suprateran, la uscături lemnoase și la vegetație uscată, cât și în subteran, în stratul gros de litieră.

Incendiul a fost stins la ora 19.10, iar forțele participante au împiedicat propagarea flăcărilor, salvând pădurea.

Adauga comentariu