O firmă amendată de Consiliul Concurenței pentru trucarea licitațiilor cu lemn continuă să fie implicată în afaceri ilegale cu material lemnos

În urmă cu un an, Consiliul Concurenței anunța că este preocupat de posibile înțelegeri anticoncurențiale în zona de exploatare a masei lemnoase și a anunțat o primă victorie.

„Consiliul Concurenței a sancționat trei companii cu amenzi totale de 2.315.077 lei (aprox. 497.866 euro) pentru trucarea unei licitații derulate de Romsilva prin Direcția Silvică Neamț pentru valorificarea lemnului fasonat. În cadrul investigaţiei declanşate la stârşitul anului 2016, Autoritatea de Concurență a constatat că Forestar SA, Nico Paul SRL și Saniral SRL au stabilit preţurile ofertelor cu care au participat la licitația în plic închis pentru 94 de loturi de lemn fasonat. Licitația publică în plic închis este tipul de licitație pe parcursul căreia părțile participante trebuie să păstreze confidenţialitatea prețului oferitpentru bunul licitat.Prin realizarea acestei înţelegeri, cele trei companii nu şi-au mai stabilit independent comportamentul în cadrullicitaţiei, eliminând concurenţa dintre ele.Amenzile au fost aplicate astfel:

  • Forestar SA 1.439.069 lei (aproximativ 309.477 euro);
  • Nico –Paul SRL 410.696 lei (aproximativ 88.322 euro);
  • Saniral SRL 465.313 lei (aproximativ 100.067 euro).

Toate cele 3 companii au recunoscut participarea la fapta anticoncurențială și au beneficiat de reducerea cu 15% din nivelul de bază al amenzii. Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în fapte anticoncurenţiale să contacteze Autoritatea de Concurenţă, în felul acesta, putând beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor”, se arăta în comunicatul celor de la Consiliul Concurenței.

Ce nu se spune în comunicatul Consiliului Concurenței este că firmele cu amenzile mai mici, Saniral SRL și Nico – Paul SRL, sunt din județul Suceava, localitatea Bogdănești, iar administratori erau doi domni cu numele de Ursu, Paulică și Ionuț. Toate firmele au cifre impresionante de afaceri, au oameni angajați și par să fie prezențe obișnuite în acest gen de activități. Să mai remarcăm că amenzile sunt mult mai mici decât profitul brut anunțat pentru anul 2017, de exemplu, peste 1 milion de lei la ambele societăți.

În privința Forestar SA, o firmă din Neamț cunoscută în domeniu, care a primit amenda cea mai mare, nu sunt multe lucruri de spus, poate doar că o asemenea amendă nu are cum să-i afecteze prea mult activitatea curentă. Cum se poate vedea din comunicat, firmele și-au recunoscut vina și au beneficiat de o reducere a amenzilor.

Reprezentanții de la SC Saniral SRL Bogdănești nu par să fi fost prea tare impresionați de amenda primită de la Consiliul Concurenței și a continuat afacerile ilegale cu lemn.

Astfel, la data de 11 februarie 2020, la ora 19.30, polițiștii din Vadu Moldovei au oprit pentru control pe DN2 TIR-ul Mercedes cu remorcă condus de către Vasile Belibou (66 de ani), din comuna Boroaia , care transporta lemn.

Bărbatul a prezentat un aviz de însoțire din data de 11 februarie a.c., având cod unic emis la ora 19.05, pentru un volum de 51,31 mc cherestea rășinoase.

Deoarece existau suspiciuni cu privire la legalitatea transportului, TIR-ul a fost dus și predat în custodia Ocolului Silvic Fălticeni. 

La data de 12 februarie 2020, în urma verificărilor făcute de polițiști s-a constatat că, în intervalul orar 18.52 – 19.08, vehiculul  se afla în trafic pe raza localității Vadu Moldovei, iar la ora emiterii codului online, la ora 19.05, se afla în zona parcării Canay și nu în comuna Bogdănești, în curtea societății emitente a avizului.

Agenții au amendat cu 6.000 de lei SC SANIRAL SRL și au confiscat 51,41 mc de cherestea rășinoase în valoare de aproximativ 37.000 de lei, lemn ce a fost predat în custodie către Ocolul Silvic Fălticeni.

Adauga comentariu