Polițiștii sucevenii au reușit să prindă doi dintre hoții care au furat bijuterii de peste 60.000 de euro din casa unui doctor rădăuțean

Polițiștii judiciariști din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți au reușit să dea de urma hoților care au dat o spargere la locuința unui medic din ocalitate și să recupereze un prejudiciu de peste 60.000 euro.

La data de 8 august 2019, în jurul orei  21.34, Poliţia municipiului Rădăuţi a primit o plângere din partea medicului Alin B. (46 de ani), localnic, cu privire la faptul că hoții au pătruns în casa lui de pe raza municipiului Rădăuți, de unde au furat mai multe bijuterii.                                                                         

La faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliție, care a aflat de la păgubit faptul că, în jurul orei 21.30, în timp ce se afla acasă a observat faptul că din sertarul unei comode din dormitorul situat la etajul imobilului i-au fost sustrase mai multe bijuterii din platină şi aur cu diamante şi safire.

Cu ocazia cercetărilor făcute la faţa locului, medicul a indicat în dormitorul de la etajul casei o comodă, iar dintr-un sertar al acesteia bărbatul a reclamat faptul că i-au fost sustrase mai multe inele, brăţări şi lănţişoare din platină, aur alb şi aur galben împodobite cu diamante şi safire. Nu au fost găsite urme de efracţie la uşile şi geamurile imobilului şi nici urme de scotocire sau răvăşire.

Alin B. a declarat faptul că el şi soţia sa au lipsit de acasă în intervalul orar 14.00 – 21.00. De asemenea, acesta a precizat faptul că valoarea bijuteriilor sustrase era cuprinsă între 50.000 – 100.000 de euro.

Locuința doctorului rădăuțean nu este prevăzută cu sistem de alarmă sau camere de supraveghere video.

Timp de peste o lună polițiștii judiciariști au desfășurat activități investigative complexe fiind verificate diverse piste de lucru și informații, activitate de probare a infracțiunii fiind îngreunată de lipsa unor documente justificative privind prejudiciul sau a unor indicii clare și particularități privind bijuteriile furate. Au fost utilizate diverse tehnici investigative și s-a cooperat cu structurile de poliție judiciară din județele limitrofe.

Astfel, la data de 14 septembrie 2019, polițiști din cadrul Poliției municipiului Rădăuți și forțe ale Serviciului pentru Acțiuni Speciale Suceava,  sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți au pus în executare șase mandate de percheziție domiciliare pe raza municipiului Rădăuți și a comunelor Volovăț și Arbore, precum și a unui număr de cinci mandate de aducere emise de instanță, ocazie cu care au fost prinși și duși la sediul poliției pentru cercetări, unii dintre autorii furtului.

Astfel, au fost administrate probe privind activitatea infracțională a suspecților Marian – Vasile Pleșca (28 de ani), din comuna Volovăț, Adriana – Alina Vicovan (21 de ani), din comuna Arbore și Darius – Marin Stângă (24 de ani), din municipiul Rădăuți.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate, polițiștii au găsiat și ridicat bijuterii, sume de bani, telefoane mobile precum și un autoturism utilizat la comiterea faptei.

Adriana – Alina Vicovan și Darius – Marin Stângă au fost reținuți pentru 24 de ore, fiind încarcerați în arestul IPJ Suceava, urmând ca astăzi să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți și ulterior instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Marian – Vasile Pleșca nu a fost depistat de polițiști, față de acesta fiind efectuate demersuri în vederea emiterii mandatului de arestare în lipsă.

Anterior derulării perchezițiilor din 14 septembrie 2019, în cadrul cercetărilor efectuate în același dosar, polițiștii Biroului Investigații Criminale Rădăuți cu sprijinul polițiștilor din cadrul IPJ Botoșani, au făcut investigații pe raza municipiilor Rădăuți și Botoșani precum și percheziții în municipiul Botoșani, ocazie cu care, au fost găsite mai multe bijuterii dintre cele furate cu ocazia comiterii faptei, în valoare totală de circa 40.000 de euro, precum și suma de 84.000 de lei utilizată la tranzacționarea acestora, bunurile fiind ridicate și predate proprietarilor.

Fugarul Pleșca le-a mai dat mari bătăi de cap polițiștilor suceveni

Marian – Vasile Pleșca are o activitate infracțională tumultuoasă. Acesta are mai multe condamnări la activ pentru furturi, tâlhării și conducere fără permis.

La sfârșitul anului 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi au început urmărirea penală faţă de inculpaţii Ștefan Sabin Begean, fost Scripcariuc, din Rădăuţi, Marian Vasile Pleşca, din comuna Volovăţ şi Marius Nicolae Grosu, din comuna Arbore, sub aspectul comiterii infracţiunilor de tâlhărie calificată, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere şi ultraj.

Cei trei sunt acuzaţi că în noaptea de 23 spre 24 noiembrie 2015 au furat produse alimentare, sticle cu băuturi alcoolice şi butelii cu gaz din interiorul a două societăţi comerciale de pe raza municipiului Rădăuţi, fapte care au fost urmate de folosirea violenţei asupra unui agent de pază şi a doi agenţi de poliţie, în scopul asigurării scăpării autorilot de a fi traşi la răspundere penală şi de a păstra bunurile furate.

Procurorii rădăuţeni au stabilit că în noaptea respectivă cei trei inculpaţi, împreună cu martorele G.B., T.B. şi E.B., au mers cu autoturismul Volkswagen Vento al lui Marius Nicolae Grosu, condus de acesta fără permis de conducere, din comuna Marginea în municipiul Rădăuţi. Aici, Pleşca, Begean şi cu Grosu, cu ajutorul unui topor, al unui levier metalic şi a unei şurubelniţe, au pătruns în depozitul aparţinând SC Farexim SRL Rădăuţi – Gama Plus, de unde au furat doi saci a câte 20 de kilograme de detergent, două baxuri cu scutece, un baz de doze Redbull, două baxuri de votcă Stalinskaya, precum şi mai multe batoane de ciocolată Dunărea şi Twix.

În momentul în care a pornit alarma, cei trei inculpaţi au fugit şi au abandonat bunurile sustrase în afara clădirii respective. Doi agenţi de pază de la RPG s-au deplasat la magazinul respectiv, surprinzându-i pe Pleşca şi pe Grosu. Marian Vasile Pleşca i-a dat cu spray cu gaz iritant – lacrimogen unuia dintre agenţii de pază, reuşind să se urce în maşina lui Grosu. În acest condiţii, agentul de la RPG a spart geamul portierei stânga faţă, cu intenţia de a-l scoate cu forţa din interior pe Sabin Begean, însă acesta a demarat de pe loc, călcându-l  cu roţile din stânga pe piciorul drept.

În scurt timp, Begean, Pleşca şi martorele s-au întâlnit cu Grosu, care le-a spus că a găsit un alt “pont” de unde să fure bunuri. Aceştia s-au deplasat pe strada Mihai Viteazu, unde în faţa unui imobil aparţinând SC Romcorv SRL Rădăuţi, au dat de un rastel cu mai multe butelii de aragaz, toate pline cu gaz. Cei trei inculpaţi au distrus încuietoarea rastelului şi au furat nouă butelii de aragaz. Patru dintre acestea le-au introdus în autovehicul, pe bancheta din spate, iar alte cinci în portbagaj, după care, cu acordul lui Marius Nicolae Grosu, inculpatul Sabin Begean s-a urcat din nou la volanul maşinii, deşi nici el nu are permis de conducere, după care s-au deplasat spre strada Putnei, pentru a ajunge în comuna Bilca, cu scopul de a ascunde acolo bunurile furate.

În jurul orei 02.35, o patrulă de poliţie a reuşit să depisteze autoturismul Volkswagen Vento pe strada Putnei, în timp ce se deplasa spre ieşirea din Rădăuţi spre comuna Gălăneşti. Poliţiştii au pornit în urmărirea autoturismului suspect, cu autospeciala din dotare, având semnalele acustice şi luminoase în funcţiune, însă autorii nu s-au supus somaţiilor acestora.

În timp ce autovehiculele rulau în viteză, pe timp de noapte, pe DN 2H, spre comuna Gălăneşti, la prima curbă, la ieşirea din Rădăuţi, unul dintre fugari, identificat ulterior în persoana lui Marius Nicolae Grosu, a deschis portiera din stânga spate şi a aruncat cu o butelie încărcată cu gaz spre maşina poliţiei, iar ulterior alte trei butelii. Patrula de poliţie a reuşit evitarea buteliilor, iar agentul, pe geamul deschis, a tras două focuri de avertisment, după care alte cinci focuri asupra pneurilor, şi reuşit să lovească roata din stânga spate. Abia după circa 20 de kilometri, pe raza comunei Voitinel, oamenii legii au reuşit să oprească maşina fugarilor, unde indivizii au abandonat maşina şi au fugit în pădure. Poliţiştii au mers la autoturism, unde le-au găsit doar pe cele trei martore, tinere de etnie rromă, ce au încercat şi ele să părăsească maşină, însă au fost prinse.

În timp ce imobilizau tinerele, din tufişurile aflate la circa 50 de metri de locul respectiv, Pleşca, Begean şi Grosu au început să arunce cu pietre spre poliţişti, motiv pentru care agenţii de poliţie au tras câte un foc în plan vertical şi câte un foc spre aceştia, moment în care inculpaţii au rupt-o la fugă, reuşind să scape. Aceştia au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi ieri au fost prezentaţi Judecătoriei Rădăuţi cu propunere de arestare preventivă, magistraţii rădăuţeni dispunând arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.

Marian Vasile Pleşca este cunoscut cu antecendente penale, având multiple condamnări la executarea unor pedepse privative de libertate pentru comiterea mai multor infracţiuni de furt, furt calificat, violare de domiciliu şi distrugere, fiind eliberat ultima dată din puşcărie la 14 iulie 2015, cu un rest de pedeapsă rămas de executat de 200 de zile.

Adauga comentariu