Primăria Suceava va avea un buget ca niciodată, dar promisiuni ca-ntotdeauna

Astăzi, 8 ianuarie 2020, Ion Lungu, actualul primar a Sucevei, a prezentat 27 de proiecte de investiții pe care zice că le va realiza în acest an.

„Va fi un buget mare, estimez eu la 500 de milioane de lei, mai mare cu 50 la sută față de cel de anul trecut”, a spus Ion Lungu.

Despre majoritatea proiectelor edilul Sucevei a mai vorbit și în trecut, dar au rămas doar la stadiul de promisiuni.

Lista celor 27 de proiecte de investiții este următoarea:

 1. Autobuzele electrice
 2. Autobaza electrică și stațiile de călători
 3. Centru multifuncțional Ițcani (sediul Primăriei de la Ițcani)
 4. Grădinița din Burdujeni
 5. Grădinița din centrul Sucevei
 6. Zona de agrement pe râul Suceava
 7. Zona de agrement în parcul Șipote
 8. Reabilitarea sediului Primăriei Suceava
 9. Reabilitarea Curții Domnești
 10. Proiectul de digitalizarea a Primăriei Suceava
 11. Grădinița din Ițcani
 12. Ruta alternativă Suceava - Botoșani
 13. Gaz metan în Burdujeni-sat
 14. Modernizarea ștrandului din Ițcani
 15. Modernizarea pieței din George Enescu
 16. Parcarea supraterană
 17. Modernizarea stadionului Areni, plus nocturnă
 18. Sera floriculă
 19. Asfaltarea străzilor de pământ (Lev Tolstoi, Micșunelelor, Crângului, Traian Țăranu, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Ștefan Luchian, Ștefan Octavian Iosif, Emil Cioran, Vasile Pârvan și altele)
 20. Încălzire în Bazar
 21. Reabilitare termică blocuri
 22. Finalizare cartier Europa
 23. Finalizare montare platforme îngropate și semiîngropate
 24. Reabilitare rețele termice prin POIM
 25. Canalizație cabluri
 26. Implementarea studiului de circulație după intrarea în funcțiune a autobuzelor electrice
 27. Sala Polivalentă

Cât de multe va realiza sau va încerca să realizeze Ion Lungu din această listă urmează să vedem

 • Ideea autobuzelor electrice este admirată de suceveni, dar se cam lasă așteptate aceste autobuze. Când vor ajunge va rămâne de văzut cum vor urca dealul de la Grup, pe Mărășești și în Obcini.

 • Ce stații de călători va mai monta Primăria Suceava rămâne de văzut, dar ultimele stații nu prea au fost pe placul sucevenilor.

 • Ideea realizării unui centrul multifuncțional din Ițcani, unde se spune că se va construi Primăria Suceava – Ițcani și Sala Polivalentă „Arta”, a fost lansată în anul 2019 dar rămâne de văzut dacă se va alege ceva de acest proiect.   

 

 • Despre grădinițele din Burdujeni, centrul Sucevei și Ițcani se tot vorbește de anul trecut, dar este adevărat, suntem români și nu se pot face chiar peste noapte.

 

 • Dacă într-adevăr se va realiza vreo zonă de agrement de pe râul Suceava, interesant va fi să vedem ce rămâne din ea după prima inundație.

 

 • Zona de agrement din Parcul Șipote ar putea avea un impact pozitiv în rândul sucevenilor, dacă se va realiza cât de cât calitativ, când va fi.

 

 • Reabilitarea sediului Primăriei Suceava s-a început de ceva vreme.

 

 

 • Proiectul de digitalizarea a Primăriei Suceava, mai exact eliberarea unor documente fără ca sucevenii să mai trebuiască să se certe pe seama cozilor n-ar fi o idee rea, dar până nu se va implementa, cetățenii vor sta în continuare în cozi la ghișee.

 

 • La început, ruta alternativă Suceava – Botoșani a fost considerată o gogoasă de-a edilului, dar se pare că un pod a reușit să facă peste râul Suceava. Deci, în viitor, nu se știe cât de apropiat, s-ar putea să existe o astfel de rută.

 

 • Racordarea Burdujeniului-sat la gazul metan putea fi realizată mai din timp, dar după cum ne-a obișnuit edilul, e mai bine și mai târziu decât niciodată.

 

 • Prin 2019, Lungu zicea că modernizarea ștrandului Ițcani va dura până prin 2021, dar, pentru o bulină albă cu ocazia alegerilor locale de ce să nu pomenească și de această realizare. Adăugăm faptul că în ultimii ani ștrandul a arătat mizerabil și numărul clienților a scăzut considerabil, până când ștrandul a fost închis cu totul.

 

 • Modernizarea pieței din cartierul George Enescu pare că se desfășoară conform planului.

 

 • Ideea construirii unor parcări supraterane în Suceava îi face pe localnici să fie destul de sceptici. Deși ideea îi încântă pe aceștia, ei nu cred că vor avea parte de așa ceva prea curând.

 

 • Stadionul Areni a fost modernizat aproape în fiecare an, dar doar din gură și cu var.

 

 • Prin luna februarie a anului 2019, Lungu zicea că lucrările la sera floriculă vor începe când va permite vremea, termenul de execuție fiind de 12 luni. Aparent, din februarie 2019 până în ianuarie 2020, nu a fost o vreme prea prielnică pentru această seră.

 

 • Străzile de pământ asfaltate anul trecut au ajuns a fi cunoscute de toată țara, nu într-un mod pozitiv. Vom vedea cât de celebre vor ajunge și străzile de pământ care vor fi asfaltate anul acesta.

 

 • Încălzirea în Complexul Comercial Bazar cel mai probabil le va prinde bine comercianților, dar și clienților, dacă se va realiza.

 

 • Reabilitare termică a blocurilor, mai exact izolarea cu polistiren a tuturor blocurilor neizolate n-ar fi o idee deloc rea, dar au mai fost și alte promisiuni.

 

 • Persoanele care și-au cumpărat teren în cartieul Europa ar fi destul de încântate dacă în sfârșit chiar va fi finalizat acest cartier și se vor putea muta în condiții normale acolo.

 

 

 • Ascunderea sub pământ a cablurilor care spânzură prin tot orașul pare un proiect mult prea ambițios pentru realizările lui Lungu.

 

 • Ultimul proiect menționat de Ion Lungu a fost cel privind Sala Polivalentă. Cert este faptul că sucevenii s-au consolat cu gândul că realizarea Săli Polivalente este o vrăjeală care din 2016 este aruncată de primar spre comunitate. Viitoarea Sală Polivalentă va avea cel mai probabil soarta viitorului stadion promis de primarul Sucevei, adică nu va mai fi construit.

 

 

Adauga comentariu