Țeparul Nicușor Luca, zis „Roșcatul”, a fost condamnat la 12 ani de închisoare

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe inculpatul Nicușor Luca la 12 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, „înșelăciune”, „complicitate la înşelăciune”, „complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală”, „instigare la evaziune fiscală”, „participaţie improprie la evaziune fiscală” și „refuzul predării documentelor contabile administratorului desemnat”.

Față de inculpatul Cătălin Gemiciuc procesul a încetat, acesta scăpând basma curată.

Inculpatul Mircea Teofil Gheorghică va fi judecat separat, întocmindu-se un nou dosar la același complet de judecată.

Nicușor Luca are drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea sentinței.


Povestea evaziunii fiscale

În perioada 2010 –2011, în calitate de administratori de fapt ai unei societăți comerciale din Suceava, Nicușor Luca și Mircea Teofil Gheorghică au omis evidenţierea, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, respectiv a unor operaţiuni comerciale de livrare/achiziţii bunuri în valoare de 813.280 lei, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 294.224 lei, din care 130.124 lei reprezentând impozit pe profit şi 164.100 lei TVA, după cum urmează:

  • livrări de mărfuri în valoare de 46.611 lei, din care în valoare de 23.240 lei în anul 2010 şi în valoare de 23.371 lei în anul 2011 către o societate comercială;

  • livrări de mărfuri în valoare de 7.350 lei în anul 2010 către o altă societate comercială;

  • livrări de mărfuri în valoare de 24.652 lei, din care în valoare de 553 lei în anul 2010 şi în valoare de 24.099 lei în anul 2011 către o altă societate comercială;

  • livrări de mărfuri în valoare de 114.412 lei în anul 2011 către o altă societate comercială;

  • achiziţii de mărfuri în valoare de 267.125 lei în anul 2010 de la o societate comercială;

  • achiziţii de mărfuri în valoare de 353.130 lei în anul 2010 de la o altă societate comercială.

Cătălin Gemeniuc împuternicit de o persoană fizică pentru construirea şi vânzarea unor imobile, a declarat organelor fiscale operaţiuni comerciale fictive între societatea administrată în fapt de primii doi inculpaţi şi persoana fizică mandantă, respectiv operaţiuni fictive de achiziţii servicii şi materiale de construcţii de la societate în valoare de 1.163.367 lei, cu TVA deductibil în sumă de 229.787 lei. Gemeniuc a fost sprijinit de primii doi inculpaţi care au declarat operaţiuni fictive de achiziţii de bunuri/servicii de la o societate care avea un comportament specific societăţilor „fantomă” şi care era furnizoare de documente fictive şi, ulterior, au declarat livrări fictive de bunuri/servicii în sumă de 1.195.715 lei către persoana fizică menționată.

Documentele fictive furnizate prin care se atestă existenţa unor relaţii comerciale între societate şi persoana fizică au fost plăsmuite prin consemnarea unor date nereale şi încredinţate celui de-al treilea inculpat pentru a fi folosite ca documente justificative în evidența contabilă în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, fiind cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 229.787 lei, reprezentând TVA dedusă nelegal.

În cauză s-au instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile ale unui inculpat, ceilalți doi nefiind identificați cu bunuri mobile și imobile în proprietate. Valoarea totală a bunurilor asupra cărora s-a instituit măsura asigurătorie a sechestrului este de 213.999 lei.

MOST WANTED

În anul 2014, Nicușor Luca „și-a făcut loc” pe lista Most Wanted a Poliției Române

Pe atunci, Nicușor Luca, zis „Roșcatul”, născut în comuna Adâncata, iar pe urmă s-a mutat în județul Botoșani, avea 43 de ani. Acesta era căutat pentru că pe numele său au fost emise trei mandate de executare a pedepsei cu închisoare prin care a fost condamnat în total la 19 ani de detenţie.

Nicuşor Luca a devenit cunoscut opiniei publice sucevene după ce împreună cu Dumitru Morhan, fostul şef al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România, a indus în eroare firma Select ’95 SRL Bucureşti, de la care a încasat, în luna august a anului 2004, în total 3,5 miliarde de lei vechi dar nu a livrat niciun fel de marfă. Este vorba despre produse de balastieră ce trebuiau furnizate de Irinest SRL, societate ce a aparţinut lui Dumitru Morhan, aflată acum în lichidare. Morhan i-a înlesnit lui Nicuşor Luca, patronul firmei Adomir SRL, prin care s-a derulat înşelăciunea, legătura cu firma Select 95 SRL Bucureşti. In fruntea firmei Adomir a fost instalat ca administrator de faţadă Constantin Ion Ciobanu, un tânăr de 20 de ani la acea vreme, cu serioase probleme psihice, confirmate de medici şi care a fost convins să înregistreze în contabilitatea acestei firme activitatea comercială desfăşurată cu SC Select ‘95 SRL Bucureşti. In plus l-a determinat pe un angajat – Ionel Iordan, să întocmească în fals avizele de însoţire a mărfii, cunoscând că în mod real această marfă nu a fost niciodată livrată către firma bucureşteană. Select ’95 SRL s-a ales cu paguba iar cei doi actori principali – Dumitru Morhan şi Nicuşor Luca, cu banii. In data de 10 octombrie 2011, Tribunalul Suceava l-a condamnat în acest dosar pe Dumitru Morhan la şase ani de închisoare, în timp ce Nicuşor Luca s-a ales cu 12 ani de puşcărie. Al treilea actor din dosar – Constantin Ioan Ciobanu a primit opt ani de închisoare pentru înşelăciune şi evaziune fiscală.

 

sursa foto: suceavanews.ro

Adauga comentariu