Unde-s haiducii? De când a venit COVID-19 în oraș, mai marii de la PNL nu se mai dau cap în cap pentru a oferi promisiuni deșarte: „Fain, nu?”

În primul rând, vă atrag atenția că urmează un text care poate fi considerat lung și plictisitor, mai ales pentru cei care în continuare susțin faptul că gripa e mult mai periculoasă decât COVID-19. Nu trebuie uitați nici cei care sunt activi pe Facebook cu comentarii de genul „acum toți care mor, mor de corona, se murea și înainte” sau „deștepții” care-și iau cu somn din cauza cititului.

În luna martie a acestui an, județul Suceava, dar mai ales municipiul cu același nume, au ajuns să fie cunoscute în toată țara, poate chiar și la nivel internațional, ca fiind zona cea mai afectată de COVID-19 din România. În aceste vremuri grele, autoritățile par să nu știe ce trebuie făcut pentru a curăța Suceava de coronavirus.

Se pare că aici virusul a găsit un mediu prielnic de a se dezvolta și de a se răspândi. În mai puțin de o lună, restul țării a ajuns să se ferească de Suceava mai ceva ca aghiuță de tămâie.

„După soare, vine ploaie”

Având în vedere că mai toți românii cunosc vorba „după ploaie, vine soare”, nu trebuie omis faptul că această zicală poate fi interpretată și invers, respectiv „după soare, vine ploaie”.

Zicala interpretată invers se potrivește de minune în ultima perioadă membrilor PNL, mai ales președintelui filialei PNL Suceava, care pare că e prins de ploaie.

În această perioadă, sucevenii, fie ei luptători în linia întâi în războiul cu coronavirusul sau simpli contribuabili, se arată nemulțumiți de cum se implică în această luptă conducerea județului Suceava și a municipiului reședință, toți fiind membri PNL. E posibil ca unii cetățeni să fie mulțumiți de faptul că Primăria Suceava se laudă cu desfășurarea acțiunilor de dezinfecție a municipiului, dar în acest context Primăria nu face altceva decât să se conformeze obligațiilor venite „de sus”, după ce, în lipsa lui Ștefan cel Mare, COVID-19 a reușit să ia loc pe scaunul domnului Moldovei.

În ultima lună, sucevenii probabil au uitat cum arată Gheorghe Flutur, deoarece nu a mai apărut deloc în spațiul public cu vreo declarație de-a sa de îmbărbătare pe tema focarului de infecție ce s-a născut pe neașteptate la Spitalul Județean Suceava. Aparent, focarul s-a născut pe neașteptate pentru majoritatea oamenilor, cu excepția celor din interiorul unității spitalicești care știau ce se petrece acolo, dar au preferat să calce zi de zi pe „preșul ce acoperea gunoiul”, probabil pentru a nu încălca Jurământul lui Hipocrate și pentru a nu-și supăra șefii care puteau lua decizii aspre cu pixul.

Înaintea apariției coronavirusului, unele cadre medicale din acest spital au încercat să arate puțin cu degetul spre conducere, însă pentru că ai lor colegi tăceau mâlc, cei vocali păreau că „bat apa-n piuă”, dar cu privire la acest aspect voi reveni mai pe la sfârșitul textului.

Destul de rapid după ce coronavirusul și-a făcut apariția în Suceava, președintele Consiliului Județean a avut ghinionul de a se infecta cu acest virus. După ce rezultatele analizelor au arătat că acesta are virusul în el, politicianul a fost plimbat de la un salon „VIP” la unul de la Boli Infecțioase, ca toți bolnavii. În ultima lună tot ce s-a auzit despre Flutur a fost ceea ce presa a aflat pe surse și ulterior doctorul Cătălina Zorescu a încercat să-l acopere pe PNL-ist luându-i pe toți de proști.Cu excepția faptului că Flutur a făcut o poză la o caserolă cu niște preparate lactate pe care le-ar mânca în spital și a faptului că s-a mai descoperit o greșeală la internarea acestuia, nimeni nu a mai aflat nimic. Nici măcar despre starea de sănătate a președintelui Consiliului Județean nu s-a mai aflat nimic. Deci, este posibil ca starea acestuia să nu fie întocmai bună, dar acesta nu vrea să se plângă sau starea sa este bună dar nu vrea să vorbească despre cele întâmplate în județ pentru a nu-și strica imaginea, destul de bună, făcută în ani de zile.

Anul trecut, președintele României, Klaus Iohannis, a părut oarecum atras de județul condus de Gheorghe Flutur și totodată mulțumit de ceea ce face colegul săi de partid în această zonă. După ce a dat boala în Suceava, inițial Iohannis a creat iluzia că n-ar mai ști dacă Suceava se află pe teritoriul României. Dar pe urmă a început să vină cu recomandări și ulterior cu obligații și pentru zona lui Flutur.

UNDE-S HAIDUCII?

Vă amintim că, toamna trecută, mai marii PNL-iști din Suceava s-au strâns la sediul partidului pentru a afla dacă președintele României va fi în continuare Klaus Werner Iohannis. Atunci, deși era de așteptat ca Iohannis să câștige alegerile, PNL-iștii suceveni s-au arătat mai fericiți ca niciodată. În acea memorabilă seară, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, și primarul Sucevei, Ion Lungu, au fost în centrul atenției deoarece s-au bucurat mai ceva ca Teoharie Coca – Cosma, când a apărat Duckadam toate penalty-urile de la Sevilla în '86.

Mai jos aveți la dispoziție imaginile din seara aflării exit poll-ului, pentru a vă aduce aminte de seara în urma căreia soarele a răsărit pe strada PNL.

+

„Victorie pentru România. Victorie Klaus Iohannis. Așa cum citesc eu aceste exit-poll-uri, mare victorie pentru Klaus Iohannis, peste 40, cred 42-43%, cu ce vine din diaspora. Am început săptămâna luni foarte bine, când a trecut Guvernul liberal. O închidem astăzi, duminică foarte bine, cu candidatul pe locul I, care are mai mult decât Barna și Dăncilă la un loc. Uitați-vă bine și vedeți că și din exit poll-urile zgârcite Klaus Iohannis are mai mult decât Dăncilă și Barna la un loc. Trei, de la europarlamentare până acum, haideți să ne uităm. Candidatul Partidului Național Liberal, partid care făcea 27%, face 42%. PSD-ul cu Viorica Dăncilă, de la 23-24% se duce la 22% și USR-ul scade de asemenea de la 24 la 16%. Asta înseamnă că un singur partid și candidatul lui de departe sunt câștigătorii neți ai acestor alegeri. Nu ne culcăm pe o ureche. Vreau să vă spun că o comparație dintre 2019 și 2014, arată că acum Klaus Iohannis, la prima strigare are peste 3,5 milioane de voturi. În primul tur, cu Victor Ponta, a avut 2 milioane 80 de mii de voturi, deci o creștere cu peste 1,5 milioane de voturi în primul tur pentru Klaus Iohannis. Asta înseamnă extraordinar de mult. Cifrele astea eu le-am calculat acum, cât ne uitam la televizor pentru că nu le știam, nu știam rezultatul exit poll-ului. Cred că e o mare victorie pentru România. Dacă mă întrebați pe mine aștept la Suceava surprize plăcute, aștept peste 50% pentru Klaus Iohannis și am să vă spun de ce. M-am uitat la localitățile mari conduse de primari PSD-iști. Rădăuți-ul are sub media pe județ, Vicovu de Sus are 33% sub media pe județ, Cajvana are 20 și ceva la sută sub media pe județ, Frasinul sub media pe județ, orașe sau localități cu populație multă. Știu că s-au mobilizat foarte bine ai noștrii și electoratul care să voteze Klaus Iohannis, dar aș vrea să mă bucur și să ne bucurăm la urmă. Deocamdată vreau să felicit echipa minunată liberală de aici de la Suceava, să le mulțumesc foarte mult și lui Nelu Bălan și lui Ioan Lungu și lui Harșovschi și tuturor colegilor. N-a fost ușor, noi avem treabă pentru că facem numărătoarea paralelă în momentul ăsta, sperăm la miezul nopții să știm și noi în județ cum stăm și să vă dăm declarația finală. Încă o dată, mare victorie pentru România și pentru Klaus Iohannis! Bravo Klaus Iohannis!”, a spus Gheorghe Flutur atunci.

Atunci, după cum se poate observa, Gheorghe Flutur a savurat din plin victoria PNL-ului. Acesta spunea că nu se vor culca pe o ureche, dar după vreo patru luni au părut că au ațipit în plină pandemie. În acea seară, președintele Consiliului Județean lăuda buna mobilizare a colegilor lui pentru că au obținut voturi pentru Iohannis, dar în toată declarația sa nu a pomenit nici măcar o singură dată de cetățenii care au ștampilat numele candidatului PNL pe buletinul de vot. Tot ce aștepta Flutur în acea seară era ca în Suceava să fie numărate cât mai multe voturi pentru Iohannis.

Acum, când românii din alte județe se feresc de Suceava și de suceveni, ca de ciumoși, nu s-a mai făcut auzit spunând ce așteptări are și nici nu mai pomenește nimic de mobilizarea colegilor lui de partid. În acea seară, președintele CJ se arăta pregătit pentru declarații, dar acum... nu se mai știe nici dacă este la spital sau nu.

Ar fi păcat dacă am uita cât de vocal a fost primarul Sucevei, Ion Lungu, în acea seară de duminică. Probabil edilul Sucevei a fost atât de fericit și pentru că a fost pentru prima dată când a sărbătorit victoria lui Klaus Iohannis. La precedentele alegeri, Lungu l-a susținut pe contracandidatul liberal, respectiv pe Victor Ponta, care a fost învins de Iohannis. Când Lungu s-a văzut cu microfonul în față, plin de modestie, a zis că nu știe ce să spună. Dar având în vedere rapiditatea cu care și-a găsit cuvintele, putem considera totuși că a pornit la „prima cheie”.  

„Nu știu dacă... . A spus domnul președinte tot ce trebuia spus, eu ce să spun? Mulțumesc și eu organizației municipale, care s-a implicat foarte mult în această campanie electorală, ne așteptăm la rezultate bune în municipiul Suceava. Ca și prezență cred că mergem la 47%, eu sper să fim pe primul loc în municipiu. Așa cum se știe, în orașele mari, sigur că vine această concurență din partea USR-ului, noi la europarlamentare am fost unul din puținele orașe mari din România care am câștigat alegerile în municipiu, sper să se întâmple și de această dată și să putem să ne construim strategia pentru alegerile locale de anul viitor. Bineînțeles, până atunci, avem de trecut un tur II, vom face din nou campanie pentru domnul președinte, vom vedea exact ce strategie se stabilește la  nivel național și avem toată convingerea că domnul Iohannis va fi din nou președinte”, a spus Ion Lungu pe atunci.

Nici acesta nu a menționat nimic de votanți, ci doar de rezultate și viitoarele campanii. Dacă în acea seară a fost copleșit de fericire și se simțea norocos și capabil să pună pariuri, în această perioadă dă impresia că trăiește pandemia cu ochii închiși. Primarul municipiului s-a aruncat să declare că focarul din oraș este din vina cadrelor medicale ale Spitalului Județean Suceava, nicidecum a conducerii unității spitalicești sau a altora.

În seara exit poll-urilor, deputatul Ioan Bălan, s-a dat aproape de Gheorghe Flutur pentru a apărea și el în prim-plan. După ce Flutur și Lungu au terminat declarațiile, Bălan a ținut să spună și el câte ceva.

„Mă bucur în seara aceasta și  mă bucură rezultatele văzute la exit poll, cu siguranță lucrurile vor sta mai bine în realitate decât le avem acum. Lucrul acesta mă face să fiu bucuros chiar de două ori. L-ați auzit pe președintele Flutur, mai înainte, spunând despre județul Suceava. Județul Suceava, unde Gheorghe Flutur și-a făcut treaba în acești ani, unde împreună cu președintele Iohannis au fost de mai multe ori aici, au stat de vorbă cu oamenii, au aflat despre nevoile, problemele oamenilor, s-au discutat lucrurile acestea și rezultatul îl vedem acum. Deci n-ar trebui să mire pe nimeni un rezultat de peste 50% pentru Klaus Iohannis și pentru asta îi felicit pe toți, dar în primul rând pe președintele Flutur”, a spus Ioan Bălan pe atunci.

Deputatul n-a spus nimic important în fața camerelor, dar chiar nimic. Singurul lucru care a reieșit în urma declarației sale a fost faptul că voia neapărat să-l laude pe Flutur și să-i strângă mâna când toate camerele îl filmau.

„Fain, nu?”

În acea seară, după ce Bălan și-a terminat declarația, Flutur a ținut să mai facă o remarcă neînsemnată în care a menționat ceva de o autostradă pentru Moldova și Suceava. Și după cum era de așteptat, colegii PNL-iști au început să aplaude și camera a răsunat de urări (un „Da!” lung,  cel puțin 11 „Bravo!” și câteva „Felicitări!”). Momentul a ieșit nemaipomenit, de parcă s-ar fi făcut repetiții înainte.

Pe la final, Gheorghe Flutur l-a luat pe Ion Lungu de după umăr și i-a spus „Bravo!”, iar prima reacție a primarului a fost să strige „La treabă!”, de două ori, și să-și verifice telefonul.

După ce gașca s-a spart iar fiecare și-a văzut de ale lui, în interiorul sediului s-a auzit vocea președintelui Consiliului Județean care i-a răspuns la telefon unui anume Cristi, pe care l-a întrebat „Fain, nu?”. Probabil întrebarea acestuia avea legătură ori cu rezultatul exit poll-ului, ori cu declarația domniei sale transmisă live pe Facebook și la televizor.

Capul plecat, pandemia l-a ridicat

Revenind asupra situației de la Spitalului Județean Suceava, până să aibă loc marele „BOOM” cu coronavirusul, angajații unității spitalicești au înghițit în sec și s-au supus ordinelor pentru a nu-i supăra pe șefii care în caz contrar i-ar fi lăsat fără loc de muncă. Primele degete, mai puțin tremurate, care au început să arate ceva mai concret către managerul spitalului, Vasile Rîmbu, și către directorul medical, Mircea Macovei, au apărut după ce COVID-ul a început să se bucure de ospitalitatea sucevenilor și de faptul că a fost plimbat de la Spitalul Nou la Spitalul Vechi și puțin pe bulevardul dintre cele două spitale.

Vasile Rîmbu a ocupat funcția de manager al Spitalului Județean Suceava din anul 2008.

În acești aproape 12 ani, odată cu procesul de „întinerire” fizică a fostului comisar de la Gărda Financiară, s-a putut observa, ce e drept, și o înfrumusețare a unității spitalicești. Așa se face că anul trecut, președintele Klaus Iohannis a venit la Suceava pentru a lăuda faptul că spitalul a ajuns să fie un exemplu de „AȘA DA”. După nici jumătate de an, niște premoniții de ale președintelui s-au adeverit, iar Iohannis a retras decorația respectivă, dar mai multe informații puteți afla dând click aici.

Medicul Mircea Macovei a ajuns în funcția de director medical prin luna ianuarie a anului 2020, iar după trei luni s-a îmbolnăvit de coronavirus, a fost înlocuit din funcție și acum e cercetat pentru că s-ar fi folosit de un ordin de ministru fictiv pentru a convinge toate cadrele medicale să vină la muncă.

Acum, la conducerea Spitalului Județean Suceava a fost nevoie să vină personal militar din alte părți.

sursa foto: suceavalive.ro, jupanu.ro

sursa video: newsbucovina.ro, informatiata.ro, Facebook/ Suceava e oraș?

Adauga comentariu