VIDEO FOTO Condimente, legume și fructe ciudate crescute de un fermier sucevean

Legume și condimente ciudate crescute de un sucevean în sere, dar și în aer liber. Pe un teren din localitatea Dumbrăveni, Vasile Mătrășoaie crește plante rare în România.

„Nu vreau să mor cu capul sec, trebuie să învăț și practic și teoretic, de toate minunățiile de pe lumea asta. Eu tot caut ceva nou, ceva noutăți, ceva soiuri noi, hibrizi noi, performanți, rezistenți la boli, cu gust să aibă în general că oamenii asta caută”, a spus suceveanul. 

Bărbatul crește tot felul de ciudățenii printre care roșii negre, castraveți albi, pepeni cu gust de pară, bureți vegetali și multe alte plante.

„Ăsta este un oregano, de ghiveci, de cameră, cu trei mirosuri. (...) Există în România numai la mine și la Buzău. Acuma e adus de ambasadorul României prin Nigeria”, a spus Vasile Mătrășoaie.

„Ăsta e castravete de iarnă. (...) Ajunge la între cinci și șapte kilograme bucata. Se păstrează tot timpul anului, inclusiv iarna, nu necesită cameră frigorifică, nu necesită absolut nimic. (...) Ăsta-i burute vegetal. (...) Bureți vegetali se folosesc la cât îi tânăr și folosește la salate. Când îmbătrânește se poate face din el, are un fel de păr în el, se decojește și părul de folosește ca burete la baie, fără șampon, fără nimica, curăță toate, curăță pielea de microbi, de toxine, se folosește la baie. (...) Ăsta e pepene galben cu gust de pară. Adus din Coreea climatizat la stațiune la Dăbuleni.”, a spus Vasile Mătrășoaie.  

Pe lângă legumele, fructele și condimentele comestibile, suceveanul crește și plante cu rol de a înlocui pastilele și tratamentele farmaceutice.

„Asta e o plantă, se cheamă Lophantus Anisatus, stă înflorită până în luna noiembrie. Benefică pentru albine, iese o miere de albine extraordinară de bună și e a patra plantă medicinală din lume. Care nu are somn, nu trebuie să ia Diazepam sau alte minuni de pastile, se poate face ceai din el și te calmează și ai un somn liniștitor cu această plantă”, a spus fermierul.

Paradoxal, dorința bărbatului nu este aceea de a-și extinde cultura, ci aceea de a o reduce.

„Pe viitor sper să pun mai puțin că nu am forță de muncă, nu te întreabă nimeni ce faci de unde vii, stau toți, eu muncesc de zi până seară și totuși eu sunt plătitor de impozit și aștia cu ajutor social, buni de muncă nu vor să vină la treabă. (...) Au părăsit toți România, se duc tot la munci agricole, se duc în altă țară sunt plătiți mai bine, la noi, se plătește și la noi bine, măcar sunt acasă, dar nu vor să lucreze”, a spus Vasile Mătrășoaie.

Pe cei 60 de ari de sere și două hectare de teren în aer liber, Vasile Mătrășoaie crește opt soiuri de gogoșari, 20 de soiuri de roșii, 11 soiuri de ardei capia și multe altele.

 

Adauga comentariu