VIDEO FOTO Garda Forestieră face verificări în pădurea din Frumosu în care Greenpeace acuză că au fost efectuate tăieri ilegale: „În parte, cel puțin, sesizarea lor se confirmă”

Zilele acestea, inspectorii de la Garda Forestieră Suceava se află în pădurea din satul Deia, comuna Frumosu, în care cei de la Greenpeace acuză că au fost efectuate tăieri ilegale. Verificările sunt încă în desfășurare, însă se pare că sesizarea celor de la Greenpeace este întemeiată.

„Acuma cercetăm exact sesizarea de la Greenpeace, în teren. Până acum, am adunat documente și în momentul de față desfășurăm verificările în teren, măsurători. Acolo erau trei puncte precizate și s-a ajuns în două dintre ele, dar necesită un volum mare de muncă. Cred că adevărul este undeva la mijloc. Într-adevăr sunt elemente care îmi indică faptul că, în parte, cel puțin, sesizarea lor se confirmă”, a declarat Mihai Gășpărel, inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava.

Vara aceasta, cei de la Greenpeace România au fost în județul Suceava, în inima Bucovinei, pentru a investiga tăierile ilegale semnalate de localnici.

„Într-o rază de 5 kilometri am găsit parcele întregi de pădure tăiată la ras, albii ale pâraielor distruse de utilaje grele care cară lemnul ilegal pe cursul apelor, ecosisteme puse în pericol de aceste practici abuzive, camioane care transportă lemnul fără aviz, comunități divizate și o stare generală de deznădejde. Mai grav este că totul se întâmplă în păduri proprietate a statului, sub ochii celor responsabili de ele”, au transmis cei de la Greenpeace România.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a venit cu un drept la replică prin care susține că pe raza Ocolului Silvic Vama nu sunt păduri tăiate la ras ci ar fi vorba despre „tăiere de regenerare”. Romsilva și-a arătat întreaga transparență față de Greenpeace România deoarece pădurile proprietate publică a statului român ar fi administrate corect. Ulterior, Romsilva a pretins că aceste nereguli nu există și că Greenpeace dezinformează.

„Mulțumim Regia Nationala a Padurilor - Romsilva pentru dorința de a clarifica situația pe care am descoperit-o în pădurile Bucovinei.

Din păcate, comunicatul Romsilva face referire doar la imaginile pe care le-am publicat zilele trecute și ne asigură că exploatările sunt conforme, deși știu că în ultimele 6 luni controale ale Gărzii Forestiere și ale Gărzii de Mediu au descoperit nereguli în zonă.

Vom reveni curând cu un material video care arată practicile abuzive din exploatările forestiere, inclusiv din cele pe care Romsilva le numește legale: tăieri la ras, tăieri de arbori nemarcați, distrugerea albiilor pâraielor de-a lungul cărora sunt târâți bușteni cu utilaje grele, transporturi de material lemnos fără aviz, exploatări care nu respectă normele de mediu.

Ne bucurăm că Regia Nationala a Padurilor - Romsilva își declară transparența privind documentele și avizele și că dorește să ne primească în vizită. Am dat curs mai întâi mesajelor venite de la localnici îngrijorați.

IMPORTANT: Rolul administratorului de pădure, în cazul acesta Romsilva, se termină la marginea pădurii. De acolo, lemnul tăiat pleacă în camioane (cu aviz sau fără) către depozite de lemn și gatere nemonitorizate. Toată această activitate ar trebui controlată de Ministerul Apelor și Pădurilor. Așadar, acceptam invitația Romsilva de a ne deplasa în teritoriu și invităm la rândul nostru un reprezentant din Ministerul Apelor și Pădurilor - România care să identifice soluții pentru îmbunătățirea sistemului SUMAL (Sistemul Informatic Integrat de Monitorizare a Materialelor Lemnoase), întârziat deja de mai bine de doi ani. Implementarea acestui sistem automat ar opri rapid cea mai mare parte a exploatărilor ilegale de pădure din România”, se arată în comunicatul transmis de Greenpeace România.

 

Adauga comentariu