VIDEO FOTO Polițiștii au tras zeci de focuri de armă pentru a captura mai mulți contrabandiști care transportau cantități considerabile de țigări

Seara trecută, o patrulă din cadrul Poliției municipiului Suceava a făcut semn regulamentar de oprire unui autoturism care circula pe strada Grigore Alexandru Ghica din localitate, însă șoferul nu s-a conformat, motiv pentru care polițiștii au pornit în urmărirea acestuia cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune pe traseul Suceava - comuna Dărmănești.

Mașina a fost oprită pe raza localității Călinești Enache, comuna Dărmănești. Pentru oprirea acestuia a  fost necesară utilizarea armamentului din dotare, fiind trase focuri de armă de avertisment cât și asupra autoturismului.

În apropierea locului în care a fost oprită mașina, la ieșirea din satul Călinești Enache, într-o zonă cu vegetație înaltă, a fost găsită cantitatea de 2.380 de pachete de țigări de contrabandă, în valoare de aproximativ 35.700 de lei.

Șoferul a fost identificat în persoana unui bărbat de 38 de ani, din municipiul Suceava.

În acest caz a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, țigările în valoare de 35.000 de lei și autovehiculul fiind indisponibilizate. De asemenea, s-a dispus reținerea pentru 24 de ore a suceveanului, urmând ca astăzi să fie prezentat unității de parchet competente cu propunere de luare a unor măsuri preventive.

Acțiune la indigo a polițiștilor de frontieră

Un caz semnificativ s-a înregistrat în data de 19 octombrie a.c., când la nivelul Sectorului Poliției de Frontieră Brodina a fost declanșată o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu țigări în zona de responsabilitate.

Astfel, în jurul orei 13.00, un echipaj al poliției de frontieră din cadrul sectorului a observat un grup de persoane care transporta, de la frontiera de stat spre localitatea Straja, mai multe colete voluminoase.

Imediat, poliţiştii de frontieră au acționat pentru reținerea acestora, iar în momentul în care bărbații au observat echipajul au abandonat coletele și au fugit.

Întrucât indivizii nu s-au supus somațiilor legale prin voce, polițiștii de frontieră au tras mai multe focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale, însă nici de această dată, contrabandiștii nu s-au oprit şi s-au întors pe terioriul statului vecin.

Au fost anunţate şi autorităţile ucrainene despre caz în vederea cercetării în comun a evenimentului de frontieră.

La fața locului au fost descoperite 24 de colete cu țigări de proveniență ucraineană, care au fost transportate la sediul sectorului, unde, în urma inventarierii, a rezultat cantitatea de 12.750 de pachete cu țigări, de proveniență ucraineană.

Țigările, în valoare de 149.175 de lei, au fost confiscate, iar în acest caz se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă și de trecere frauduloasă  a frontierei de stat, la finalizare urmând a se lua măsurile legale ce se impun.

La data de 20 octombrie a.c., în jurul orei 06.00, la nivelul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava, în urma unei acțiuni desfăşurate pe linia combaterii contrabandei cu țigări, polițiștii de frontieră au acționat pentru reținerea pe raza localității de frontieră Lupcina a unui autovehicul marca Mitsubischi Shogun despre care se dețineau date că transportă o cantitate însemnată de țigări, provenită din contrabandă.

Polițiștii de frontieră au încercat să oprească mașina, însă șoferul nu a oprit la semnalele regulamentare, continuându-și deplasarea în mare viteză.

Drept urmare, pentru indisponibilizarea autovehiculului s-a folosit armamentul din dotare, fiind trase mai multe focuri de avertisment în plan vertical, precum și spre pneurile mașinii, conform prevederilor legale, însă nici de această dată conducătorul auto nu a oprit, iar ulterior a abandonat autoturismul şi a fugit.

În continuare, s-a luat măsura conducerii mașinii cu țigări la sediul Poliției de Frontieră în vederea continuării cercetărilor, iar în urma inventarierii coletelor din vehicul s-a constatat că acestea conțin 6.999 de pachete cu țigări, în valoare de 81.888 de lei.

În acest caz, se fac cercetări pentru prinderea tuturor persoanelor implicate şi a documentării întregii activităţi infracţionale.

Adauga comentariu