VIDEO FOTO Povestea comunei – muzeu Ciocănești, localitatea cu case încondeiate din Bucovina

Comuna – muzeu Ciocănești este una dintre cele mai frumoase localități din țară. Situată în apropiere de Vatra Dornei, județul Suceava, localitatea Ciocănești a ajuns să fie cunoscută în întreaga țară datorită caselor încondeiate cu motive viu colorate inspirate din portul tradițional sau de la ouăle de Paște.

Localnicii sunt obligați de către autoritățile locale să-și decoreze locuințele cu motive populare. Această hotărâre a fost aprobată de Consiliul Local Ciocănești pentru ca specificul satului să rămână nealterat.

Povestea caselor încondeiate a început în jurul anului 1950. Atunci, o localnică pe nume Leontina și-a pictat casa cu motive populare, ideea ei fiind preluată și de ceilalți consăteni. În prezent, casa bătrânei, care a decedat între timp, a devenit muzeu, purtând numele Casa Muzeu Țăran Leontina.

Situat pe malul Bistriței, Ciocănești-ul pare a fi desprins din basme. Împrejurimile sunt minunate, iar orice turist poate opta în orice perioadă a anului pentru o mică vacanță în localitatea din Țara Dornelor. În prezent, în zonă se lucrează la DN 18, șoseaua ce leagă Suceava de Maramureș, ultimul tronson ce traversează comuna Ciocănești urmând a fi terminat în cursul anului viitor.

Localitatea din inima Bucovinei poate fi văzută în timp ce urci pe muntele Suhard. În acest sens, Primăria comunei Ciocănești a modernizat un drum forestier, prin intermediul unui proiect finanțat cu fonduri europene, ce se întinde pe o lungime de circa șase kilometri. Priveliștea de pe Muntele Suhard îți taie pur și simplu respirația. Frumusețea localității poate fi admirată de la o altitudine de 1.200 de metri.

Tot pe Muntele Suhard sunt amplasate cinci stâni amenajate de către Asociația Crescătorilor de Animale din Ciocănești, tot cu fonduri europene. Aceste stâni sunt extrem de moderne. În anul 2016, Achim Irimescu, fostul Ministru al Agriculturii în Guvernul Cioloș, a arătat că în întreaga țară sunt doar 20 de astfel de stâni, construite la standarde europene. La stânile din Ciocănești sunt îngrijite atât oi, cât și vaci. Animalele sunt mulse la pompă. Apa curentă și energia electrică nu lipsesc nici ele de la stânile moderne din Munții Suhard.

Iubitorii de munte pot opta pentru mai multe trasee turistice, mai grele sau mai ușoare. Majoritatea dintre ele trec pe lângă cele șase biserici, mănăstiri sau schituri din comuna Ciocănești, cele mai indicate fiind Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Mănăstirea Orata, Schitul „Sfânta Cruce” sau Schitul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

În comuna Ciocănești, au loc anual manifestări cu o însemnătate deosebită la dezvoltarea patrimoniului cultural, național și universal, precum Festivalul Național al Ouălor Încondeiate, Festivalul Național al Păstrăvului sau Festivalul Național de Datini și Obiceiuri din străbuni. De asemenea, în fiecare vară, la Ciocănești poate fi descoperite tainele plutăritului pe Bistrița Aurie.

Aceste manifestări social – culturale reușesc să reunească o participare extrem de numeroasă și de valoroasă în același timp prin varietate și bun gust.

„Comuna Ciocănești are în plan turistic și cultural un nume câștigat și obligația de a-și păstra acest nume prin acțiunile pe care le avem programate în viitor, deși în momentul de față suntem într-o situație mai grea un pic, din cauza faptului că întreaga comună este practic brăzdată de lucrări ținând cont că DN 18, care este în curs de modernizare, traversează comuna dintr-un capăt în celălalt. Asta nu înseamnă că, în paralel, noi nu ne-am propus să desfășurăm manifestările culturale pentru care suntem renumiți, cât și continuarea celorlalte lucrări care vizează aspectul comunei și aici mă refer în primul rând la sprijinul acordat în continuare locuitorilor pentru împodobirea caselor cu motive tradiționale, care ne-au făcut renumiți și care au dat o anumită pată de culoare, unicitate comunei, atât în țară cât și în lume. De Ziua Națională a României vom premia încă o serie de gospodari care au ales să facă aceste lucrări anul acesta. Pe 30 noiembrie, vom avea o nouă ediție a manifestării <<Inimă de român>>, dedicată sărbătorilor din acea perioadă, aici mă refer la unirea Bucovinei cu România, Sfântul Andrei, plus că noi avem un motiv aparte ținând cont că pe 28 noiembrie s-a desfășurat și prima ședință de Consiliu Local de când a fost reînființată comuna. Îi așteptăm pe cei care vor să ne calce pragul, cu toate obiectivele pe care le-am făcut deja cunoscute”, a declarat Radu Ciocan, primarul comunei Ciocănești.

Muzeele din Ciocănești

În comuna Ciocănești există două muzee extrem de interesante. Muzeul etnografic Ciocănești este unul dintre obiectivele turistice deosebit de interesante din zona Dornelor, deoarece îți oferă șansa să tragi cu ochiul în trecutul unei bucăți de Bucovină de mult dispărute. Doar la evenimente speciale mai apucăm să ne aruncăm privirea asupra unor straie tradiționale și să mai ținem în mână niște unelte fără de care meșteșugurile de acum câteva sute de ani nu ar fi putut prospera și evolua.

Parcurgând camerele muzeului călătorești în timp într-o lume în care întâlnești la tot pasul ii și ițari, plute pe râuri învolburate, portrete în alb și negru, covoare cusute de mână, războaie de țesut, covate și lăzi cu zestre.

Muzeul Etnografic din Ciocănești are o istorie relativ scurtă, fiind înființat în urmă cu circa 13 ani prin contribuțiile pe care le-au făcut localnicii. Oamenii s-au organizat și au donat lucruri proprii, obiecte vechi care făceau parte din familia lor de zeci ori poate chiar sute de ani. Au fost obiecte cu valoare sentimentală mare, dar de care s-au despărțit în speranța că vor contribui astfel la stabilirea unui patrimoniu cultural valoros și inedit.

Muzeul național al ouălelor încondeiate Ciocănești este unica colecţie din ţară în care sunt prezente ouă încondeiate şi închistrite din toată ţara, majoritatea fiind premiate la Concursul de încondeiat organizat în cadrul Festivalului Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti.

Scurt istoric al comunei - muzeu Ciocănești

Comuna - muzeu Ciocănești este atestată documentar din anul 1400, într-un hrisov prin care se consemnează primirea Muntelui Suhard de către Alexandru Cel Bun de la doamna sa Ana, ca danie de domnie.

Ciocănești a fost prima așezare locuită apărută în calea ctitorilor Moldovei, începând cu Bogdan și Dragoș, întemeietorul de țară, pâna la Ștefan cel Mare, în secolul al XV și continuând cu alți domni ai Moldovei care au venit in Ciocănești, unde pe lângă suflet românesc, au găsit meșteri făurari pentru armele lor.

De aici vine și denumirea comunei Ciocănești, de la meșterii „ciocănari de arme” din atelierele lui Ștefan cel Mare, din această zona, care I-au ajutat să apere și să păstreze pământul sfânt și roditor al Moldovei.

În anul 1774, localitatea Ciocănesti este amintită în documente austriece, odată cu anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic, urmare a Tratatului de la Kuciuk – Kainardji.

Baronul Enzenberg, al doilea Guvernator militar al Bucovinei, a dispus despăgubiri masive în zona Dornelor pentru așezarea coloniștilor germani, în vederea exploatării unor zăcăminte de fier și mangan.

În anul 1918, consecință a Tratatului de la Paris – Verssailles, Bucovina, din care făcea parte și localitatea Ciocănești, revine României. Cu toate acestea trecând peste influențele austriece, predominante în localitățile vecine, Ciocănești-ul și-a păstrat autenticitatea și specificul românesc, lucru ilustrat și astăzi în existența și menținerea ornamentelor și motivelor naționale tradiționale viu colorate, nu numai pe costumele populare ci și pe clădirile și locuințele cetățenilor din comună.

Adauga comentariu