VIDEO Șefii i-au băgat „pumnu-n gură” pădurarului de la Ocolul Silvic Moldovița bătut de către colegi: „A fost ceva dar nu chiar cum s-a zis”

Ieri, 13 februarie 2020, cotidianul Ziar de Suceava a publicat un articol în care era vorba despre un pădurar din Moldovița, respectiv Mugurel Cenușă (53 de ani), care în seara de 11 februarie 2020, ar fi fost bătut de alți colegi pădurari din Moldovița pentru faptul că ar fi sesizat niște nereguli petrecute în zonă. Povestea a fost dezvăluită de legeacodrului.ro.

Conform unor surse, astăzi, 14 februarie 2020, în jurul orei 08.30,  Mugurel Cenușă ar fi trebuit să se prezinte la Direcția Silvică Suceava, unde ar fi trebuit să semneze pe propria răspundere că nu a fost bătut. Oamenii din interior spuneau că lui Mugurel i s-ar fi spus să zică ca rănile pe care le are sunt rezultatul unei căzături din căruță, nici pe departe în urma unei altercații fizice cu colegii săi.

Pentru a vedea cum arată Mugurel Cenușă după ce ar fi „căzut din căruță”, reporterii Ziar de Suceava au fost prezenți în fața Direcției Silvice Suceava. După ce au ajuns în fața Direcției Silvice Suceava, reporterii au aflat că Mugurel Cenușă și-ar fi terminat treaba în instituție înainte de ora 08.30. După aflarea acestei vești, șansele ca reporterii să îl vadă pe pădurarul rănit au scăzut considerabil. Însă, Mugurel Cenușă a fost văzut în mașină, în parcarea cu plată de vis-a-vis de Inspectoratul Județean de Poliție Suceava. Acesta stătea în mașină, cu scaunul reglat foarte aproape de volan, iar când nu fuma, acesta stătea cu capul rezemat de volan, ca și cum ar fi avut o suferință care îl rodea. La un moment dat, acesta a ieșit din mașină, și-a dat geaca jos și a pus-o pe bancheta din spate, mișcându-se foarte greu.

Prin acțiunile sale involuntare este greu de crezut că stătea cu capul rezemat de volan doar pentru că era obosit din cauza insomniilor sau că se gândea cu părere de rău la cum a „căzut din căruță”.

Există posibilitatea ca bărbatul să-și fi dat scaunul cât a putut de aproape de volan pentru că era lovit și astfel ar evita pe cât posibil durerea produsă în urma unor mișcări în timpul condusului.

La un moment dat, la fața locului a ajuns și un membru al Asociației Moldovița, care voia să se informeze și el despre cum a avut loc „căzătura din căruță”. Când mașina respectivului membru al asociației a trecut prin fața autoturismului în care stătea Mugurel Cenușă, cel din urmă și-a pornit autovehiculul și a plecat brusc din parcare. Prin plecarea sa, poate a încercat să evite o posibilă situație în care i s-ar fi cerut explicații cu privire la „accidentul” avut.

S-a „spart gașca” într-o clipă

Când membrul Asociației Moldovița a intrat în parcarea Direcției Silvice Suceava, în fața ușii de la intrarea în clădirea Direcției Silvice, stăteau de vorbă Cezar Tulbure, șeful Biroului de Protecție și Pază din cadrul DS Suceava, Eross Iozsef, șef pază și protecție Ocol Silvic Moldovița, Cristian Gafincu și alți indivizi. Când Cezar Tulbure a văzut mașina Asociației Moldovița că intră în parcarea Direcției Silvice Suceava a ridicat o mână în sus și început să facă ordine prin parcare strigând către șoferul autoturismului Asociației Moldovița că este parcare cu plată peste drum. Cel mai probabil, doar din întâmplare, Cezar Tulbure a strigat acest lucru către respectiva mașină. Imediat ce mașina Asociației Moldovița s-a oprit în parcarea DS s-a „spart gașca” din fața Direcției Silvice, majoritatea intrând în clădire. Din tot grupul, singurul care a rămas afară vorbind la telefon a fost șeful Ocolului Silvic Moldovița, Cristian Gafincu.

„A fost ceva dar nu chiar așa cum s-a zis”

După scurt timp, Mugurel Cenușă a fost găsit stând în mașină, în fața Asociației pentru Protecția Mediului din cartierul Obcini, municipiul Suceava. Întrebat dacă a fost până la urmă bătut, acesta a spus că da, dar nu a fost chiar așa cum s-a prezentat. Deci, variantă că Mugurel Cenușă ar fi căzut din căruță și s-a rănit, este exclusă. Atât pe față, cât și pe gât, pădurarul avea mai multe zgârieturi, dar poate nu au fost căpătate în urma altercației. Pădurarul rănit avea urechea stângă foarte vânătă, aproape neagră. Întrebat dacă este de acord să i se facă o poză la ureche, bărbatul a încercat pe cât posibil să evite acest subiect, intrând în mașină. În urma discuției se poate observa foarte clar că Mugurel Cenușă este speriat în urma celor întâmplate. Cel mai probabil acesta a refuzat să fie fotografiat pentru a nu îi supăra pe șefii săi, care ar putea să-l lase fără loc de muncă.

Cu privire la această problemă, reporterii Ziar de Suceava au luat legătura cu Eross Iozsef, Cristian Gafincu și Sorin Ciobanu.

Discuția avută cu Eross Iozsef este următoarea:

Reporter Ziar de Suceava: - V-am sunat pentru a vă întreba de ce l-ați bătut pe Mugurel Cenușă?

Eross Ioszef: - Vi s-a spus clar, și dacă citiți în presă, nu s-a bătut nimeni cu nimeni și nici eu și nici altcineva.

R ZdSV: - Și cum se explică că omul e vânăt și abia se mișcă?

E.I.: - Cum abia se mișcă dacă acuma am fost cu el și am vorbit cu el?

R ZdSV: - Păi și eu l-am văzut și nu se mișcă chiar în regulă. Parcă îl cam strânge pielea.

E.I.: - Poate îl strânge, nu știu. (oftat)

R ZdSV: - Ce credeți că a pățit?

E.I.: - Nu știu ce a pățit, n-a pățit nimic. (oftat)

R ZdSV: - Dar ați fost martor la incident? Că așa se spune.

E.I.: - Ce incident domne că n-o fost niciunul.

R ZdSV: - Se spune că i-ați fi dat cu pumnul.

E.I.: - Domne...

Iar astfel s-a încheiat discuția telefonică.

Pe urmă, reporterul Ziar de Suceava a luat legătura cu șeful Ocolului Silvic Moldovița, Cristian Gafincu.

Reporter Ziar de Suceava: - Ce părere aveți despre întâmplarea asta cu Mugurel Cenușă?

Cristian Gafincu: - Am văzut articolul care a apărut astăzi, în Ziar de Bucovina sau nu mai știu care, am văzut că știrea a fost dezmințită, s-a dat o declarație la Poliție în sensul ăsta, nu știu.

Din păcate, și acest apel telefonic s-a încheiat pe neașteptate. Având în vedere că pe baza sunetului de fundal, șeful Ocolului Silvic Moldovița părea să se afle la volan, iar semnalul părea a fi slab, există posibilitatea ca apelul să nu se fi încheiat cu intenție. Pe urmă am încercat să-l mai apelăm pe Cristian Gafincu, doar că numărul de telefonul nu se mai apela.

În ultimă fază, reporterii cotidianului Ziar de Suceava au luat legătura telefonic și cu Sorin Ciobanu, directorul Direcției Silvice Suceava. Și acest apel telefonic a fost „incomodat” de semnal, dat fiind faptul că imediat după ce reporterul s-a prezentat apelul telefonic s-a încheiat. După câteva secunde, Sorin Ciobanu a revenit cu un apel, menționând că este probabil să fi fost o problemă de la telefonul dânsului.

Reporter Ziar de Suceava: - De ce a fost chemat Mugurel Cenușă azi la DS?

Sorin Ciobanu: - Știu că a venit la Direcție ca urmare a apariției articolului pe care l-ați publicat dumneavoastră. Colegii mei de la Biroul de Pază i-au chemat ca să vadă ce s-a întâmplat acolo și au luat o declarație și de la unul și de la altul, iar ceea ce s-a afirmat în presă nu se confirmă nici pe departe.

R ZdSV: - Nu prea se leagă, pentru că omul ăsta e vânăt, nu știu dacă l-ați văzut.

S.C.: - A fost la Direcție, dacă era vânăt, probabil se sesiza.

R ZdSV: - Are o ureche vânătă, e neagră.

S.C.: - Poate e de la altceva. A fost și Poliția ieri acolo și a luat declarații de la fiecare și au declarat că nu au avut niciun incident nimic.

(...)

R ZdSV: - Luați măsuri în cazuri de astea?

S.C.: - Ce măsuri să iau dacă în presă dumneavoastră ați spus un neadevăr?

R ZdSV: - Nu știu cât este de neadevărat, că am vorbit și cu domnul Mugurel Cenușă și a spus că a fost bătut dar nu așa de tare.

S.C.: - Cel mai bine vă dăm copie după declarația pe care a dat-o el la Direcție, și bănuiesc că nu l-a forțat nimeni să scrie într-un fel sau în altul, și o vedeți și o citiți. Eu nu am văzut-o, dar mi-a zis Cezar Tulbure ce rezultă în urma declarațiilor.

Pentru mai multe detalii despre cele întâmplate, Sorin Ciobanu ne-a spus că îl va ruga pe Cezar Tulbure să ne ofere copii ale declarațiilor.

Cezar Tulbure, șeful Biroului de Pază și Protecție a Direcției Silvice Suceava ne-a trimis raportul prin care Mugurel Cenușă spunea ieri că nu a fost bătut.

„În data de 13 – 02 -2020 în jurul orelor 13.00 mă aflam la sediul de canton și am fost contactat de organele de politie care mi-au spus că au venit deoarece a apărut în presă un articol precum că eu aș fi fost bătut. Am dat declarație și am explicat că în data de 11 – 02 – 2020 nu a fost nici un scandal iar eu nu am fost agresat de nimeni.

Vă rog respectos să dați dezmințire în presă deoarece nu este nimic adevărat iar eu și familia mea suntem prejudiciați la imagine.”

Cezar Tulbure ne-a trimis și declarația lui Mugurel Cenușă de astăzi.

„În data de 13 02 – 2020 în jurul orelor 13 am fost contactat de organe de politie, la sediul cantonului care mi-au adus la cunoștință că în presă un articol precum că eu as fi fost bătut de colegi mei.

Menționez faptul că în data de 11-02-2020 a fost un eveniment organizat de O.S. Moldovița cu organe silvice de la DS Suceava timp în care nu s-a întâmplat nimic deosebit nu am fost bătut de nimeni nu a avut nici o altercație intre mine și colegi mei.

Am făcut în data de 13 – 02 – 2020 un raport pe care l-am înmînat Domnului Șef Ocol și am relatat adevărul (cele menționate mai sus).

Vă rog  respectos să dați dezmintere în presă deoarece sunt prejudiciat la imagine.”

Există posiblitatea ca Mugurel Cenușă să fi fost convins să declare pe proprie răspundere că nu a fost bătut de colegii pădurari. Nu este exclus ca, în viitorul apropiat, șefii sau colegii pădurarului bătut să îi facă o surpriză în urma căreia acesta să fie dat afară pentru că și-a permis să recunoască că a fost bătut cu sălbăticie. 

Speriați să nu supere adevărul

Conform legeacodrului.ro, în Moldovița niciun pădurar nu mai are curaj să scoată o vorbă de teama șefilor de la Suceava. Retrași, umiliți zilnic, toți vorbesc în cercurile de prieteni și atât. Și in corpore, toată lumea se scuză.

„De află Ciobanu că am spus ceva, ne dă afară imediat”, afirmă la unison pădurarii, scrie pe legeacodrului.ro.


Amintim faptul că în trecut și fiul lui Mugurel Cenușă, Răzvan Cenușă, fiind de asemenea pădurar, a fost bătut pentru că ar fi anunțat niște nereguli ce au avut loc la Ocolul Silvic Moldovița. În urma sesizării pe care se spune că ar fi făcut-o Răzvan Cenușă, Georgel Zlei și-ar fi dat demisia din funcția de șef al Ocolului Silvic Moldovița. (mai multe informații despre cazul lui Răzvan Cenușă puteți afla dând click AICI)

Ieri, la Tribunalul Suceava  a avut loc primul termen din dosarul în care Georgel Zlei, fostul șef al Ocolului Silvic Moldovița, dă în judecată Direcția Silvică Suceava pentru că a fost demis din fruntea ocolului. Atunci, Zlei ar fi fost forțat la ordinul lui Gheorghe Mihăilescu, fost director general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, să își dea demisia. (mai multe informații despre acest dosar puteți afla dând click AICI)

 

Adauga comentariu