VIDEO Sfaturile unei sucevence aflată în carantină în Lombardia: „Este important să respectăm regulile, fără să ne panicăm”

Simona Petroaie locuiește în Sovico o localitate din Lombardia, prima din Italia în care a fost instituită carantina cu mult înainte ca această măsură să fie extinsă în toată țara. Ea spune că este foarte important să respectăm regulile fără să ne panicăm.

„Suntem în a trei săptămână de carantină. (...) Observ cum România o ia pe același drum. Inițial ne-au pus în carantină, au închis școlile, au închis toate locurile în care se pot aduna persoane, au suspendat toate activitățile sportive, au închis inițial și barurile și restaurantele, după câteva zile le-au redeschis cu program doar de la 06.00 la dimineața la 06.00 seara. Vreau să subliniez un lucru, închiderea nu se face pentru că este o gripă letală. Procentul, dacă stăm și ne uităm la ce s-a întâmplat în China și dacă analizăm un pic și datele din Italia în comparație cu gripa normală de sezon, procentul morților nu este cu mult mai mare. Problema este că este mult, mult mai contagioasă și măsurile de carantină s-au aplicat ca să nu ajungem să avem mult prea mulți pacienți care au nevoie de terapie intensivă. În momentul de față, în Lombardia, prima regiune care a fost în carantină, cea în care mă aflu eu, este la limita locurilor de terapie intensivă și au spus că vor fi nevoiți, în cazul în care nu respectăm regulile și nu stăm în casă, vor fi nevoiți să facă o alegere între cine intră sau nu în terapie intensivă în momentul în care are nevoie, în momentul în care boala se agravează. Deci, s-ar putea să ajungi acolo și să aleagă între tine și mama ta de 70 de ani. Deci nu e o situație foarte plăcută. De aceea este important să respectăm regulile, fără să ne panicăm. Aici, inițial, s-au speriat când au închis prima dată școlile, s-au speriat și au început să se ducă să facă cumpărături, apoi au început să ne spună să stăm liniștiți că nu este mai grav decât o gripă normală de sezon, după care am stat mult prea liniștiți și am început să ducem o viață normală, după care au înțeles că noi n-am înțeles defapt despre ce este vorba și au pus restricții mult mai dure. Poți să te deplasezi în afara orașului tău doar dacă trebuie să te duci la serviciu sau dacă ai probleme de sănătate și trebuie să ajungi într-un spital anume, dacă nu, indicat este să stai acasă la tine și dacă ieși, doar la cumpărături și să nu părăsești, dacă nu este nevoie, orașul în care te afli. Școala este închisă a treia săptămână, facem lecțiile online, ne trimite învățătoarea copilului filmulețe pe Youtube cu lecția zilei, ne dau indicații nouă într-un fișier Word, cum să lucrăm cu ei și cam atât. Sunt norocoasă că încă sunt acasă în concediu de creștere a copilului că altfel ar fi fost mult mai greu, ar fi trebuit să plătesc un babysitter să stea cu ei pentru că eu ar fi trebuit să merg la muncă. Soțul merge la serviciu. În rest, nimic. Aș zice că viața e normală, doar că nu ieșim așa de mult afară și avem grijă în momentul în care ieșim afară și ne întâlnim cu cineva să nu dăm mâna, să nu ne pupăm pe obraz, să nu stăm foarte aproape unul de altul, să menținem o distanță de cel puțin un metru jumătate, doi metri, unul de celălalt, cam atât”, a povestit Simona Petroaie.

Astăzi, la ora 12.22, în Italia erau înregistrate 12.462 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus, dintre care 827 au murit, iar 1.045 s-au vindecat. Dintre cele 10.590 de cazuri active, 9.562 de persoane sunt într-o stare bună de sănătate, iar 1.028 într-o stare critică.

Sursa foto: www.rfi.ro

Adauga comentariu