VIDEO Un bărbat care a solicitat un teren pentru casă de la Primăria Rădăuți a primit abia după șapte ani un răspuns și acela negativ: „Am aflat că dacă trece timpul îmbătrânești”

Primăriile de la noi din județ, precum și cele din țară, iau uneori decizii care nu sunt doar greu de înțeles, ci par fără niciun fel de logică, dacă nu cumva dau impresia că insultă inteligența cetățeanului.

Este cazul și unui bărbat din municipiul Rădăuți, care, în cursul anului 2012, a făcut o solicitare la primăria din localitate prin care solicita o suprafață de teren pentru a-și ridica o casă. Rădăuțeanul a făcut solicitarea pe când avea vârsta de 33 de ani și a primit un răspuns abia anul trecut, când a împlinit 39 de ani, depășind limita de vârstă legală pentru care avea voie să solicite să i se atribuie gratuit o parcelă de pământ.

Conform legislației, persoanele care au o vârstă cuprinsă între 18 şi 35 de ani au posibilitatea de a cere autorităţilor locale atribuirea unei suprafeţe de teren, în vederea construirii unei locuinţe proprii. Practic, terenul este acordat pentru folosinţă gratuită, atât timp cât există casa pe el, însă acesta poate fi cumpărat ulterior de la stat.

Regulile pentru acordarea gratuită de teren pentru construirea unei case sunt incluse, în momentul de faţă, în Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală.

„Prezenta lege reglementează regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani a unei suprafeţe de teren, din terenurile aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală. Atribuirea terenului se face în folosinţă gratuită pe durata existenţei locuinţei proprietate personală, în limita suprafeţelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau sectorului municipiului Bucureşti în care este situat terenul", prevede actul normativ, cu precizarea că atribuirea terenurilor este făcută într-o anumită ordine de prioritate, în funcţie de criteriile aprobate de fiecare consiliu local.

Bogdan a făcut o astfel de solicitare la Primăria municipiului Rădăuți, însă a primit un răspuns abia anul trecut, spunându-i-se că a depășit limita de vârstă și nu este eligibil pentru acordarea unui teren.

„Am făcut o solicitare la Primăria Rădăuți pentru a mi se oferi un teren pe care să îmi ridic o casă. Solicitarea a fost făcută în 2012 și am primit răspuns în 2019, ocazie cu care am aflat că dacă trece timpul îmbătrânești. Mi s-a transmis că nu mai corespund ca vârstă și că solicitarea nu îmi poate fi aprobată. Suntem vreo 20 care am primit acest răspuns, nu sunt un caz singular. Între timp, eu mi-am cumpărat un alt teren și mi-am ridicat casă, m-am descurcat singur”, a povestit Bogdan.

Nistor Tătar, primarul municipiului Rădăuți, nu vede o problemă în această situație, el dând vina pe vechea administrație, care nu a oferit un răspuns în termenul legal de 30 de zile.

„Probabil, cetățeanul respectiv a fost la mine în audiență, i-am căutat cererea sau a fost la locativă și s-a uitat în dosar și când s-au uitat, i-a spus clar: <<Dacă ai peste 35 de ani nu primești de la ANL>>. Nu mă întrebați pe mine că nu erau eu atunci primar. Trebuia să îi dea răspuns atunci în 30 de zile”, a explicat edilul Nistor Tătar.

Conform primarului din Rădăuți dacă solicitantul nu ar fi căutat totuși un răspuns la cererea formulată în 2012, acesta nu ar fi primit un răspuns nici până când ieșea la pensie.

Sursa video: Facebook/ Live Nord Est

Adauga comentariu