Ziua Eroilor nu va fi comemorată la Suceava din cauza coronavirusului

Astăzi, 28 mai 2020, de Ziua Eroilor, Prefectura Suceava a anunțat faptul că nu vor avea loc manifestații cu privire la această comemorare, din cauza stării de alertă în care se află România.

Mai jos aveți la dispoziție comunicatul integral transmis de Prefectura Suceava în acest sens.

În România, prin Decretul-Lege nr. 1693 din 04 mai 1920, pentru omagierea eroilor patriei a fost decretată Ziua Eroilor, sărbătoare naţională celebrată în Ziua Înălţării Domnului.

Pentru cinstirea eroilor patriei, prin Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, Zilei Eroilor i s-a conferit statutul de sărbătoare naţională, astfel continuând o tradiţie românească statornicită în perioada de după Primul Război Mondial.

În această zi, potrivit legii, “Ministerul Apărării Naționale, prin unitățile, instituțile de invățământ, cercurile și bibliotecile militare va organiza simpozioane, întâlniri cu istorici și veterani de război, expoziții de carte”, Ministerul Educației desfășoară în instituțile de învățământ programe dedicate acestei zile, precum “întâlniri cu veteranii de război, spectacole omagiale’, iar autoritățile administratiei publice locale “vor organiza expoziții și programe speciale”.

Evenimentele de tradiție organizate în această zi pentru cinstirea eroilor, la care participă veterani și urmași ai veteranilor de război, presupun organizare și interacțiune socială, dar având în vedere starea de alertă în care se află Romania cauzată de pandemia cu Covid-19, au avut o serie de discuții cu reprezentanții Centrului Militar Județean, a veteranilor de război, dialog în urma căruia s-a decis de comun acord să respectăm măsurile de distanțare fizică și socială și să protejam sănătatea fiecăruia.

Prin urmare, Instituția Prefectului – Județul Suceava nu va organiza azi, 28 mai 2020, evenimente publice specifice Zilei Eroilor. Speranța noastră este că vom putea organiza acest eveniment anul viitor în condiții sociale care să nu pericliteze sănătatea nimănui și vom celebra împreună așa cum se cuvine memoria eroilor noștri.

La nivelul județului, funcție de evoluția epidemiologică din localități, există posibilitatea organizării unor ceremonii în format restrâns, la locurile de înhumare și operele comemorative de război, cu respectarea limitărilor impuse de măsurile pentru prevenirea și combaterea noului coronavirus.

De asemenea, în toate lăcașurile de cult din unitățile militare vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului care, prin sacrificiul lor, au făcut posibilă dobândirea şi păstrarea independenţei naţionale și a unităţii statale.

Adauga comentariu