30 de suceveni au fost extrădați în străinătate anul trecut

Încă din perioada anilor ‘90, când o grupare formată din mai mulţi suceveni jefuia bănci prin Germania, fiind cunoscuţi drept „banda germaniştilor”, Suceava a rămas unul dintre judeţele care a livrat cei mai mulţi infractori români în străinătate.

An de an, la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava se primesc informări de la autorităţile altor state despre suceveni care au comis fărădelegi în afara graniţelor ţării.

Anul trecut, nu mai puţin de 30 de suceveni au fost extrădaţi către autorităţile judiciare ale altor state pentru infracţiuni comise în străinătate. Aceştia erau căutaţi în principal pentru fapte de furt şi tâlhărie comise în Europa Occidentală, însă şi pentru fapte de jaf armat, trafic de droguri sau chiar crimă. 13 dintre suceveni au fost extrădaţi în Germania, șapte în Italia, cinci în Belgia, doi în Slovenia și câte unul în Austria, Cehia și Portugalia.

Rădăuțean căutat de belgieni pentru că ar fi furat porumbei în valoare de 600.000 de euro

La data de 5 decembrie 2018, în baza mandatului european de arestare emis de către autoritățile belgiene pe numele lui Vasile Pleșca (46 de ani) din municipiul Rădăuți, în urma măsurilor informativ operative și a verificărilor efectuate, polițiștii Biroului Investigații Criminale, l-au găsit pe bărbat la sediul Direcției de Evidență a Populației Rădăuți în sala de așteptare. El a fost dus la sediul Poliței Municipiului Rădăuți în vederea constituirii escortei și preluării persoanei în cauză pentru a fi prezentată procurorului de caz din cadrul Parchetului de lângă Curtea de Apel Suceava.

În baza semnalării emise de autoritățile belgiene, pe numele persoanei solicitate, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a emis ordonanță de reținere pentru 24 ore, iar Vasile Pleșca a fost introdus în arestul IPJ Suceava.

Conform unor informații, rădăuțeanul era căutat de autoritățile belgiene deoarece ar fi implicat în celebrul caz al furtului de porumbei voiajori.  În acest dosar, la începutul anului 2017 au fost efectuate nouă percheziții în zona Rădăuți, iar în luna octombrie 2018, un alt bărbat din Rădăuți, Petru Ionel Curelar, a fost adus în fața instanțelor sucevene, tot la cererea belgienilor.

Potrivit cererii transmise atunci de autoritățile din Belgia, Curelar, împreună cu alți complici, a furat la sfârșitul anului 2016, în două rânduri, o dată 53 și altă dată 44 de porumbei în localitatea belgiană Antwerp. Este vorba despre porumbei de rasă omologată, a căror valoare totală a fost estimată la 600.000 de euro.

Un proxenet, ce a obligat mai multe tinere să se prostitueze în Torino, dat în urmărire națională și internațională, a fost prins de polițiștii suceveni

La data de 15 decembrie 2018, în Arestul IPJ Suceava a ajuns Ștefan – Daniel Căciulan (23 de ani), din municipul Suceava. Acesta a fost găsit de polițiști pe raza municipiului reședință de județ și prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care a dispus reținerea sa pentru o perioadă de 24 de ore.

Pe numele lui Căciulan, autoritățile judiciare italiene au introdus la data de 30 septembrie 2016 o solicitare în vederea arestării. Tânărul figura ca urmărit național și internațional.

În toamna anului 2015, Curtea de Apel Suceava a admis propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava şi a dispus arestarea provizorie, pe o perioadă de 15 zile, a şase persoane, respectiv Ștefan – Daniel Căciulan, Zamfir – Alexandru Ciobanu, Constantin Ciuhan, Nicoale Duduman, Dumitru Popescu şi Maricica Dumău pe numele cărora, în data de 5 noiembrie 2015, Magistratura Investigaţiilor Preliminare a Curţii Penale din Torino a emis mandate europene de arestare.

La data de 24 noiembrie 2015, începând cu ora 07.00, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, sprijiniţi de agenţi din cadrul Poliţiei oraşului Salcea şi Poliţiei municipiului Rădăuţi, însoţiţi de luptători din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale au desfăşurat acţiuni specifice pentru pnerea în executare a şase mandate europene de arestare emise de autorităţile italiene, pe numele unor tineri din Suceava, Salcea, Horodnic de Sus şi Bacău.

Cele şase persoane urmărite la nivel european s-au constituit, pe teritoriul statului italian, într-un grup infracţional specializat în exploatarea şi favorizarea prostituţiei. Faptele de care sunt acuzaţi membrii grupului au fost comise în perioada iunie – august 2013, în zona Torino. În urma investigaţiilor desfăşurate de poliţişti, toate cele şase persoane, cinci bărbaţi şi o femeie, au fost localizate şi s-au dispus măsuri specifice pentru reţinerea acestora în condiţii de siguranţă.

Zamfir Alexandru Ciobanu (23 de ani), din Plopeni – Salcea, a fost prins într-un bar din municipiul Suceava. Constantin Ciuhan (40 de ani), din municipiul Suceava, a fost localizat şi reţinut pe o stradă din localitatea de domiciliu. Ștefan – Daniel Căciulan (20 de ani), din Suceava, a fost găsit într-o casă din comuna Bălăceana. Nicolae Duduman (27 de ani), din Suceava, a fost găsit la domiciliul său, în timp ce Dumitru Popescu (27 de ani), din comuna Horodnic de Sus şi iubita sa Maricica Dumău (26 de ani), din municipiul Bacău, au fost depistaţi într-un autoturism BMW ce circula pe DN2, pe raza localităţii Spătăreşti. Cu sprijinul echipajelor de poliţie rutieră, maşina a fost blocată în trafic, iar cei doi au fost reţinuţi.

Toate cele şase persoane au fost reţinute şi conduse la sediul IPJ Suceava, fiind introduse în arestul poliţiei, urmând să fie prezentate Curţii de Apel Suceava pentru emiterea unor mandate de arestare provizorii.

Ziarul La Stampa din Torino a arătat că indivizii au obligat mai multe fete să se prostitueze pentru ei, iar cele care încercau să scape erau bătute cu bestialitate. Tinerele se prostituau şi din cauza ameninţărilor primite, proxeneţii suceveni spunându-le că dacă nu vor face ce vor ei le vor arunca cu acid pe faţă şi le vor desfigura.

În primăvara anului 2015, carabinierii au reuşit să destructureze o grupare care bântuia de aproape cinci ani în zona Torina şi obliga tinere să se prostitueze. Atunci au fost arestaţi Constantin Ciuhan zis „Costică”, considerat liderul bandei, Marius Ciprian Benta (38 de ani) şi Ștefan – Daniel Căciulan (20 de ani), toţi rezidenţi în Torino. Aceştia sunt acuzaţi că împreună cu mai mulţi compatrioţi, sub promisiunea unei vieţi mai bune, au adus mai multe românce la Torino, care în cele din urmă ajungeau să practice prostituţia la stradă.

Adauga comentariu