3.000 de lei amendă penală pentru un patron care i-a dat pumni în cap unui bărbat, pe holurile Primăriei Cârlibaba, după licitația unei partizi de masă lemnoasă: „M-a abordat să trucăm licitația în avantajul acestuia”

Judecătoria Vatra Dornei l-a condamnat pe Laurențiu Constantin Șandru la pedeapsa amenzii penale de 3.000 de lei (200 de zile - amendă, 15 lei/zi) pentru săvârșirea infracțiunii de „lovirea sau alte violențe”.

Decizia nu este defnitivă. Față de aceasta inculpatul a făcut apel în termen de 10 zile de la comunicare.


Inculpatul este patronul unei firme care se ocupă cu „comert cu ridicata al materialului lemnos si a materialelor de constructie si echipamentelor sanitare”, în timp ce partea vătămată, Cristinel C., este patronul unei firme care se ocupă cu „exploatarea forestiera”.

Cei doi bărbați s-au prezentat la sediul Primăriei Cârlibaba, unde s-au scos la licitație publică mai multe partizi de masă lemnoasă.

Între cei doi indivizi a izbucnit o discuție contradictorie din cauza adjudecării unei partizi cu un volum brut de 565 metri cubi.

Bărbații s-au mai certat încă o dată și în timpul adjudecării masei lemnoase. Inculpatul s-a supărat că partea vătămată a urcat prețul de achiziție. În momentul în care prețul de achiziție a ajuns la 300 de lei, Șandru i-a spus părții vătămate să nu mai liciteze pentru că: „nu ai ce căuta în Cârlibaba”. Spre finalul licitației, Șandru l-a amenințat pe „adversar” spunându-i: „lasă că ieșim afară...”. 

După ce licitația s-a terminat, inculpatul și partea vătămată au ieșit din sala de ședințe a primăriei. Aceștia au continuat să discute în contradictoriu despre desfășurarea licitației. În aceștia au ajuns în holul de la parter, conflictul a degenerat, iar Șandru a lovit-o pe partea vătămată cu pumnii în zona ochiului stâng și a urechii drepte.

Deoarece victima a observat o mașină de poliție pe drumul comunal din fața Primăriei, a ieșit din instituție și a fugit spre polițiști. Acesta a fost urmat de Șandru, care îl înjura. Conflictul a fost aplanat de polițiști.

În aceeași zi, victima a mers la spital pentru a primi îngrijiri medicale, ocazie cu care a fost diagnosticată cu „traumatism cranio-cerebral acut închis, traumatism regiune orbitală stângă și ureche dreaptă”.

Conform certificatului medico-legal, victima a necesitat un număr de 5 - 7 zile de îngrijiri medicale în vederea vindecării. Leziunile nu i-au pus viața în primejdie.

Declarația victimei:

„La finalul licitației am plecat imediat la parterul primăriei cu intenția de a pleca din comună pentru a evita un conflict cu acesta, dar când am ajuns la ușa de acces din holul primăriei, acesta fiind în spatele meu, m-a împins, apoi m-a lovit cu pumnii în arcada ochiului stâng și peste urechea dreaptă. În timp ce mă lovea, acesta continua cu jignirile. Pentru a scăpa, am fugit la echipajul de poliție aflat în parcarea primăriei, fapt ce l-a determinat pe acesta să înceteze acțiunile violențe. Cei doi polițiști l-au oprit, relatându-le cele întâmplate, ocazie cu care mi s-a adus la cunoștință dreptul de a depune plângere, fiind îndrumat să mă prezint înainte la spital pentru îngrijiri medicale. Mă constitui parte civilă în procesul penal cu suma de 20.000 de lei”.

Declarația inculpatului:

„Am fost abordat de o persoană care mi-a spus pe un ton arogant că intenționează să-și adjudece la licitație o partidă de masă lemnoasă principală de circa 500 metri cubi, la care doi noi doi suntem înscriși, iar dacă sunt de acord o să-mi cedeze contra cost o cantitate de circa 150 de metri cubi. De față la această discuție a fost și un martor, adminsitratorul unei firme care de asemenea participa la licitație la alte partizi de lemn. Nu am fost de acord cu propunerea, fiind totodată deranjat de comportamentul acestuia, care fără să mă cunoască, m-a abordat să trucăm licitația în avantajul acestuia. Ulterior am urcat la etajul II al imobiluluui, unde în prezența a doi reprezentați de la Ocolul Silvic, consilieri locali și viceprimarul s-a desfășurat licitația de masă lemnoasă. Prima partidă a fost cea la care m-am înscris eu și Cristinel C., respectiv cea de produse principale, sens în care prețul de pornire a fost de 194 lei/mc, iar eu am fost cel care a dat primul pas. În acel moment, Cristinel C. mi-a făcut un semn amenințător prin mișcarea capului și a mâinilor. Și eu am replicat, spunându-i să înceteze cu acest comportament, iar în cele din urmă am adjudecat acea partidă. Am rămas în sală până s-a terminat licitația, s-a semnat procesul verbal, după care am părăsit sala de sedință. Cristinel C. a plecat primul, iar după el am ieșit eu, iar pe scări am avut un schimb de discuții contradictorii, la care acesta mi-a spus că-mi dă cu ușa în cap, concomitent împingându-mi ușa de la sala de ședință în față, iar eu am barad cu piciorul, lovindu-mă în zona gambei. (...) Acest gest m-a scos din sărite și în timp ce eram în ultimul hol de acces în primărie, i-am cerut explicații și l-am împins cu palmele în zona capului, moment în care s-a dezechilibrat și posibil s-a trântit în termopanul lateral al holului. În fața primăriei era un echipaj de poliție care a aplanat conflictul. Sunt de acord să mă împac cu Cristinel C. însă pretențiile civile sunt exagerate, din moment ce el a fost cel care m-a provocat, făcându-mi o propunere de neacceptat să truchez licitația în avantajul acestuia, a afirmat că-mi va da cu ușa în cap și concomitent a împins-o spre mine”.

La audieri, inculpatul a fost sincer doar parțial. Martorii au amintit că inculpatul i-a spus părții vătămate că nu are ce căuta în Cârlibaba și că vor ieși afară. În plus, certificatul medico-legal contrazice spusele inculpatului privind: „l-am împins cu palmele în zona capului”. Leziunile au fost produse prin lovire cu pumnii.

În faza finală de judecată, inculpatul s-a răzgândit. Acesta a spus că între el și Cristinel C. nu s-a produs nicio scenă de agresiune, solicitând achitarea.

 

Adauga comentariu