Abatorul Nicșan – Călinești implicat într-un nou scandal, după ce angajații ar fi sacrificat caii unor samsari de animale, ce se foloseau de documente false

De-a lungul timpului, abatorul Nicșan – Călinești din comuna Șerbăuți a fost implicat în tot felul de scandaluri. Zilele trecute, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, consiliera Costela Brânzanu, de la Oficiul pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (OARZ) Iaşi, a cerut să-i fie ridicat controlul judiciar din dosarul în care este cercetată pentru luare de mită.

Procurorii ieșeni au descoperit că la abatorul din Șerbăuți au fost sacrificați mai mulți cai fără documente de proveniență sau cu documente întocmite în fals de către Costela Brânzanu.

„În data de 14.02.2018, inculpata Brânzanu Costela a fost surprinsă de către organele de urmărire penală în momentul imediat următor primirii sumei de 1.500 lei de la numita R. Z, concubina suspectului G. G., care se afla împreună cu numitul P. D.”, se arată într-un comunicat al procurorilor ieșeni.

Conform anchetatorilor, Costela Brânzanu ar fi primit suma de 1.500 de lei în schimbul a 206 pașapoarte necesare transportului și sacrificării animalelor, documente întocmite fără respectarea legii.

În cursul anului 2011, abatorul Nișcan a devenit celebru, după ce angajații săi au împrăştiat prin tot judeţul undeva la 80 de căpăţâni de cal. Doi ani mai târziu, abatorul din comuna Șerbăuţi a avut din nou mari probleme pe linie de protecţie a mediului.

În urma unei reclamaţii semnate de circa 20 de cetăţeni din satul Călineşti – Șerbăuţi adresată Gărzii de Mediu, prin care arătau că în zonă nu se poate trăi practic, din cauza mirosului insuportabil provenit de la reziduurile intrate în putrefacţie aruncate unde te aştepţi mai puţin, comisarii de mediu au descins la abatorul din localitate, constatând că cele reclamate corespund adevărului.

Mai mult, apa reziduală rezultată din activitatea de abatorizare ajunge în pârâul Bocancea şi de aici în apa Sucevei cu depăşiri de câteva ori a limitelor maxime la mai toţi indicatorii stabiliţi în autorizaţia de la Apele Române în baza căreia s-a emis autorizaţia de mediu, de la suspensii felurite la amoniu ori detergenţi. Deşi abatorul este dotat cu o staţie de epurare, aceasta este nefuncţională astfel încât s-a dispus amendarea unităţii cu 15.000 de lei.

Abatorul „european” de la Călineşti – Șerbăuţi a avut de-a lungul timpului probleme mari cu legislaţia în domeniul mediului, cea mai de notorietate fiind împrăştierea prin felurite locaţii din judeţ a peste 80 de căpăţâni de cal, în primăvara anului 2011, cele mai multe fiind găsite aruncate pe un câmp, în apropierea şoselei de centură peste râul Suceava.

S-a stabilit că acestea ar fi trebuit să ajungă de la abatorul aparţinând SC Nicşan Călineşti SRL, la un punct zoologic din Ilişeşti. Căpăţânile nu au mai ajuns acolo, fiind împrăştiate pe traseu de cei care le transportau. SC Nicşan – Călineşti SRL a fost sancţionată atunci cu suma de 12.000 de lei pentru nerespectarea legislaţiei sanitar veterinare privind transportul subproduselor de origine animală cu maşini autorizate şi nerespectarea traseului.

Reprezentanţii DSVSA Suceava s-au mai confruntat cu un caz asemănător şi în luna noiembrie a anului 2010, când 30 de tone de resturi de animale, în putrefacţie, au fost împânzite pe câmpurile din apropierea abatorului din comuna Șerbăuţi. DSVSA Suceava a suspendat şi atunci activitatea firmei Nicşan Călineşti şi a aplicat o amendă de 30.000 de lei.

Sursa foto: www.radiotop.ro

Adauga comentariu