Activistul de mediu Daniel Bodnar le-a dat polițiștilor din Bacău motiv de laudă. Suceveanul le-a servit pe tavă un camion ce transporta ilegal 52 metri cubi de cherestea

Ieri, Ziar de Suceava v-a informat cu privire la faptul că activistul de mediu Daniel Bodnar a identificat un camion suspect care transporta cherestea. Rădăuțeanul a sesizat Poliția prin 112 de trei ori, timp în care camionul vizat a trecut prin patru județe (Suceava, Iași, Neamț și Bacău). Până la urmă s-a găsit un echipaj de poliție mai „curajos”, care să tragă camionul pe dreapta. 

Reporterii de la Ziar de Suceava au încercat să ia legătura cu purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, atât ieri, cât și astăzi, dar a fost de prisos. Pe site-ul instituției, apare că purtătorul de cuvânt ar răspunde la trei numere: telefon fix, telefon mobil și fax. Vă asigurăm că nu răspunde nimeni la niciunul dintre cele trei numere. 

Pentru a face cunoștință cu purtătorul de cuvânt al acestui IPJ, reporterul a trimis și un mesaj prin care s-a prezentat și a menționat motivul „deranjului”. Bineînțeles, niciun răspuns.

Până la urmă IPJ Bacău și-a dat seama că subiectul prezintă interes, motiv pentru care au întocmit un comunicat de presă pe care l-au urcat pe site-ul instituției.

În comunicatul de presă, IPJ Bacău a uitat să îi mulțumească activistului de mediu sucevean. Comunicatul de presă a fost compus în așa fel încât să pară că polițiștii au oprit camionul de bunăvoie.

Comunicatul IPJ Bacău:

„În seara zilei de 26 iulie a.c., în jurul orei 20.50, un echipaj de poliție din cadrul Serviciului Rutier Bacău a oprit pe raza comunei Nicolae Bălcescu, ansamblul rutier format din camion și semiremorcă, care transporta cherestea, fără a figura în aplicația SUMAL 2.0 cu aviz de însoțire, la momentul depistării. Ulterior, la ora 20:55 a apărut în aplicaţia SUMAL 2,0 avizul de însoţire pentru un volum de 45 mc cherestea răşinoase care a fost emis de o societate comercială din judeţul Suceava, cu punct de descărcare în judeţul Galaţi.

Ca urmare a primelor verificări efectuate au rezultat diferențe între volumul avizat şi cel inventariat, astfel că, pentru clarificarea situaţiei cu privirea la legalitatea transportului s-a dipus reţinerea în temeiul Legii 171/2010. La data de 27 iulie a.c., verificările au fost preluate de ofiţerii specializaţi pe linie de silvic din cadrul Biroului Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol care au stabilit cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Serviciului SUMAL Central şi al Gărzii Forestiere Suceava că, la momentul opririi ansamblul rutier nu era însoţit de aviz, acesta fiind creat pe aplicaţia informatică ulterior depistării.

Astfel, pentru transportul de materiale lemnoase în volum de 52 m.c cherestea răşionase, realizat fără provenienţă legală, s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de transport de materiale lemnoase peste 10 mc. neînsoţite de documente specifice. Totodată a fost dispusă măsura indisponibilizării cantităţii de 52 mc cherestea răşinoase cu o valoare totală de aproximativ 45.000 de lei şi a ansamblului rutier format din camion şi semiremorcă cu o valoare aproximativă de 30.000 de euro.”

Camionul în cauză aparține firmei SC Vorlaz SRL, din localitatea Slatina, județul Suceava. Aceasta este administrată de către Elena Vornicu, iar la asociați este Elena Vornicu (32%) și Denisa Măriuța Vornicu (68%). Obiectul de activitate preponderent al firmei este „taierea si rindeluirea lemnului”.

Adauga comentariu