Administratorul unei firme din Bosanci a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru o evaziune fiscală de 2,5 milioane de lei

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe inculpatul Ferdinand Stănescu la cinci ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală și spălare de bani. Bărbatul trebuie să plătească Direcției Regionale a Finanțelor Publice Iași – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Suceava suma de 2.485.492 de lei, cu titlu de despăgubiri civile. Decizia judecătorilor suceveni nu este definitivă.

În primăvara anului 2017, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Ferdinand Stănescu, cercetat în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.

Anchetatorii au stabilit că în perioada septembrie 2010 – iulie 2011, în calitate de administrator al SC Duți MET SRL, inculpatul Ferdinand Stănescu a făcut mai multe achiziții intracomunitare și interne de mărfuri, nefiind înregistrate în evidența contabilă veniturile realizate, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului pe venit și a TVA. Astfel, nu au fost înregistrate în evidența contabilă achizițiile intracomunitare de bunuri în valoare de 509.224 de lei și nu au fost declarate organelor fiscale competente, iar după comercializarea acestor bunuri, nu au fost înregistrate în evidența contabilă veniturile realizate în sumă de 560.146 lei, nu au fost determinate, înregistrate și declarate organelor fiscale competente impozitele și taxele aferente acestor venituri, datorate bugetului de stat. În acest mod s-a creat un prejudiciu total bugetului de stat în sumă de de 224.058 lei, din care impozit pe profit în sumă de 89.623 de lei și TVA în valoare de 134.435 de lei.

De asemenea, în perioada 2010 – 2011, în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Ferdinand Stănescu a livrat mărfuri către diverși parteneri de afaceri din țară, operațiuni comerciale pe care nu le-a înregistrat în evidența contabilă și nu le-a declarat organelor fiscale. Astfel, se reține că inculpatul a omis să înregistreze în evidența contabilă și să declare organelor fiscale livrări în suma totală de 111.600 lei. În acest mod, s-a sustras de la plata unui impozit pe profit în sumă de 17.856 de lei și TVA în valoare de 26.784 de lei, cauzând un prejudiciu total  în sumă de 44.640 de lei.

Prin omisiunea evidențierii în actele contabile sau în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate și a veniturilor realizate, s-a produs un prejudiciu total în valoare de 268.698 de lei, din care 107.479 de lei reprezintă impozit pe profit și 161.219 de lei reprezintă TVA.

În primul semestru al anului 2011, inculpatul Ferdinand Stănescu a înregistrat, în evidența contabilă a SC Duțu MET SRL, documente nelegale, aferente unor operațiuni fictive de achiziție de mărfuri de la diferite societăți comerciale din țară. Prin înregistrarea de cheltuieli fictive care au disimulat realitatea, s-au majorat în mod artificial cheltuielile societății, având ca efect fiscal și diminuarea în continuare a impozitelor și taxelor aferente, datorate la bugetul de stat.

Prin evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, s-a produs un prejudiciu total în suma de 2.216.794 lei, din care 886.717 de lei reprezintă impozit pe profit și 1.330.077 de lei reprezintă TVA.

În consecință, prin infracțiunile de evaziune fiscală detaliate anterior, inculpatul Fedinand Stănescu a creat bugetului de stat un prejudiciu total de 2.485.492 de lei, din care 994.196 de lei reprezintă impozit pe profit și 1.491.219 lei reprezintă TVA.

În ceea ce privește infracțiunea de spălare de bani, din probatoriul administrat a reieșit că în perioada septembrie 2010 – august 2011, inculpatul Ferdinand Stănescu, administrator al SC Duțu MET SRL Bosanci, a dispus schimbarea sau transferul unor sume de bani, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri, dar a și dobândit, deținut sau folosit sume de bani, cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni. În acest mod, a dispus de suma de 2.887.958 de lei provenită din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, respectiv a efectuat plăți pentru mărfuri achiziționate, a transferat sume de bani în contul personal cu mențiunea „restituire împrumut asociat”, a retras numerar personal sau prin intermediul altor persoane.

Luarea măsurilor asigurătorii nu s-a putut dispune în acest dosar, întrucât în urma verificărilor făcute s-a constatat că inculpatul Ferdinand Stănescu nu deține bunuri mobile sau imobile.

Adauga comentariu