Ani grei de închisoare pentru doi rromi recidiviști care s-au înarmat cu topoare și bâte și au tăbărât peste o familie rivală

Tribunalul Suceava a dat astăzi, o primă condamnare, în dosarul indivizilor de etnie rromă care au rupt în bătaie membrii unei familii rivale. Astfel, Aurel Munga a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor calificat și tulburarea ordinii și liniștii publice. Cum Munga a comis infracțiunea în termenul de supraveghere al liberării condiționate, judecătorii au dispus executarea restului rămas neexecutat de 559 de zile, urmând ca în final, acesta să aibă de executat opt ani de închisoare și 559 de zile de închisoare.

Amarildu Cezar Rostaș a fost condamnat la șase ani și două luni de închisoare pentru tentativă de omor și tulburarea ordinii și liniștii publice. Și acesta a comis infracțiunile la scurt timp de la eliberarea sa condiționată, astfel că în final va avea de executat șase ani, două luni și 579 de zile de închisoare.

Inculpații Iulian Denis Matei și Arun Marcu Rostaș au fost condamnați la câte un an de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Decizia magistraților suceveni nu este definitivă, ea poate fi atacată prin apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Bătaie cu bâte și topoare

În toamna anului 2017, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Aurel Munga și Amarildu Cezar Rostaș pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă la omor calificat și tulburarea ordinii și liniștii publice și a inculpaților Iulian Denis Matei și Arun Marcu Rostaș pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.

La data de 2 aprilie 2017, la locuința lui D.A.F., din comuna Șcheia, s-au adunat mai multe persoane, membri ai familiei sale, pentru a sărbători un eveniment personal. Printre aceste persoane se afla și inculpatul Iulian Denis Matei. Peste drum se află imobilul în care locuiește numita S.M., mama persoanelor vătămate Samir Marian Stancu și Laurențiu Romeo Stancu – în ziua respectivă în curtea acesteia aflându-se mai mulți membri ai familiei sale, parte din ei aflându-se sub influența băuturilor alcoolice.

În jurul orei 16.30, S.N. – fratele celor două victime, aflat în stare avansată de ebrietate, s-a apropiat de curtea casei lui D.A.F. solicitându-i acestuia să-l scoată din curte pe inculpatul Iulian Denis Matei pentru a vorbi cu el în legătură cu un incident mai vechi ce s-a petrecut între cei doi. Împreună cu acesta au ieșit din curte și persoanele vătămate Samir Marian Stancu și Laurențiu Romeo Stancu și numitul S.C..

D.A.F. i-a cerut lui S.N. să se liniștească întrucât el nu va accepta ca un musafir invitat la petrecerea sa să fie bătut de alte persoane. Auzind acest lucru, S.N. i-a spus lui D.A.F. că nu este nicio problemă întrucât cu certitudine la finalul petrecerii inculpatul Iulian Denis Matei va pleca spre locuința sa și atunci va avea ocazia să se răzbune pentru incidentul mai vechi.

Pentru a preîntâmpina un eventual conflict, la ora 17.13 persoane din familia D.A.F. au sunat la 112 solicitând deplasarea la fața locului a unor polițiști care să-i tempereze pe cei din familia Stancu. La scurt timp după acest apel, la fața locului s-au deplasat doi polițiști care au constatat că nu există niciun potențial conflict, au purtat discuții cu persoane din familia D. și S. și le-au solicitat să se liniștească, iar în cazul unui eventual incident să îi contacteze în cel mai scurt timp.

Din cercetări a rezultat că inculpatul Iulian Denis Matei se afla la momentul proferării amenințărilor în curtea casei lui D.A.F., a auzit cele spuse de S.N. la adresa sa. La scurt timp după plecarea polițiștilor la locuința lui D.A.F. a ajuns inculpatul Aurel Munga, acestuia i s-a povestit despre amenințările persoanelor din familia Stancu și totodată i s-a solicitat sprijinul. După aceste discuții, în jurul orei 19.00, la locuința lui D.A.F. a ajuns inculpatul Amarildu Cezar Rostaș.

Imediat după sosirea acestuia, în curtea casei lui D.A.F. s-a luat hotărârea ca persoanele din familia Stancu care l-au amenințat pe inculpatul Iulian Denis Matei să fie agresate pentru a nu le da ocazia lor să-l lovească primii pe Iulian Denis Matei.

În acest sens, inculpații Amarildu Cezar Rostaș (înarmat cu un topor), Aurel Munga (înarmat cu o bâtă), Iulian Denis Matei (înarmat cu o bâtă) și Arun Marcu Rostaș (la rândul său înarmat cu o bâtă) au ieșit din curtea casei lui D.A.F. și s-au deplasat spre curtea numitei S.M..

La momentul respectiv, la locuința acesteia se aflau mai multe femei și copii din familie, persoana vătămată Samir Marian Stancu părăsind de puțin timp locuința și deplasându-se la locuința sa (învecinată cu cea a mamei sale), unde s-a culcat. Văzând că persoanele care vor să intre în curtea casei sunt înarmate, persoanele din curtea numitei S.M. au început să arunce înspre acestea cu pietre și alte obiecte și totodată au început să strige.

Pietrele aruncate asupra lor, precum și scandalul provocat de respectivele persoane i-au determinat pe cei patru agresori să se îndepărteze de casa numitei S.M., deplasându-se spre casa persoanei vătămate Samir Marian Stancu. Strigătele și țipetele persoanelor din familia S. l-au trezit pe acesta, acesta a ieșit din locuință și s-a îndreptat spre poarta de la drum, moment în care inculpații Amarildu Cezar Rostaș și Aurel Munga au ajuns chiar în dreptul casei sale. Cei doi l-au lovit pe Samir Marian Stancu cu putere în zona capului. Prima persoană care l-a lovit a fost inculpatul Amarildu Cezar Rostaș, lovitura aplicată de acesta cu toporul a dezechilibrat victima, după care și inculpatul Aurel Munga i-a aplicat o lovitură puternică cu bâta tot în zona capului. În urma acestor lovituri, victima a căzut inconștientă.

Laurențiu Romeo Stancu a ieșit din curtea casei mamei sale și a observat agresiunea comisă asupra fratelui său, motiv pentru care s-a deplasat spre locul incidentului. Imediat ce a ajuns lângă victimă, inculpații Arun Marcu Rostaș și Iulian Denis Matei s-au apropiat de el și l-au lovit amândoi cu bâtele pe care le aveau asupra lor. S-a reținut din cercetări că cei doi agresori au exercitat acte de violență de intensitate redusă față de această victimă.

Văzând că două persoane din familia lor sunt lovite cu corpuri contondente dure, ceilalți membri ai familiei Stancu (bărbați, femei și copii) au început să arunce cu pietre în cei patru agresori, fapt care i-a determinat pe aceștia să se refugieze în curtea familiei D.A.F..

Persoanele agresate în urma acestui incident au fost transportate în cursul serii la Spitalul Județean de Urgențe „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava în vederea acordării îngrijirilor medicale necesare. Medicul legist din cadrul Serviciului de Medicină Legală Suceava a apreciat, în cuprinsul raportului, că persoana vătămată Samir Marian Stancu a prezentat un traumatism cranio-cerebral mediu cu hematom subdural acut fronto – temporo – parietal stâng (produs prin loviri active cu corpuri contondente din poziții diferite ale agresorilor), hematom periorbitar stâng cu hemoragie subconjunctivală ochi stâng, tumefacția piramidei nazale, escoriații la nivelul antebrațului stâng; leziunile au necesitat în vederea vindecării un număr total de 70 – 80 zile de îngrijiri medicale.

Cu privire la persoana vătămată Laurențiu Romeo Stancu, medicul legist a apreciat că aceasta a prezentat escoriații, echimoze, tumefacție echimotică, hematom epicranian și plagă contuză, care necesită în vederea vindecării un număr total de 6 – 7 zile de îngrijiri medicale.

Aurel Munga i-a băgat cuțitul în gât lui Beni Maruseac, la Ranch

La începutul anului 2013, Aurel Munga a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru tentativă de omor calificat. Cum decizia judecătorilor era una definitivă, cuțitarul din Șcheia a fost dus la Penitenciarul Botoșani, unde a fost încarcerat.

În noaptea de 22 spre 23 septembrie 2012 la Clubul Ranch, Mircea Beniamin Maruseac, din satul Sfântul Ilie, comuna Șcheia, a fost Înjunghiat În gât de către Aurel Munga. Mircea Beniamin Maruseac, pe atunci în vârstă de 18 ani, era elev în clasa a XII-a la Liceul cu Program Sportiv și membru al echipei de handbal a LPS, a fost transportat cu o ambulanță la Spitalul Județean „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, unde a fost internat cu diagnosticul plagă prin înjunghiere regiunea laterocervicală stânga cu secționarea mușchiului FCM, fiind operat de urgență.

Medicii au constatat că viața tânărului a fost pusă în pericol în urma agresiunii, starea lui de sănătate fiind însă un stabilă. Polițiștii veniți la fața locului au constatat că victima, împreună cu trei prieteni au venit în club în jurul orei 23.30. S-au așezat toți la o masă, în apropierea unei alte mese la care se afla un grup de rromi din Șcheia care era însoțit de patru fete.

La un moment dat A.D., de 16 ani, din municipiul Suceava, aflat la masa victimei a scuipat pe jos, gest care a fost interpretat ca fiind ostentativ de către cei de la masa alăturată. Aurel Munga, pe atunci în vârstă de 30 de ani, s-a ridicat și l-a lovit pe minor cu pumnul în față, lovindu-l și cu piciorul. Beniamin Maruseac s-a ridicat, încercând să aplaneze conflictul, moment în care a fost lovit cu un cuțit în gât de către Aurel Munga.

În urma agitației create, agresorul a părăsit localul, fiind găsit de polițiști a doua zi dimineață la domiciliul său din comuna Șcheia. Bărbatul a fost dus la sediul IPJ Suceava pentru audieri. Oamenii legii au luat declarații de la mai mulți martori pentru a se stabili cu exactitate împrejurările comiterii faptei și modul în care a acționat agresorul. În urma examinării medico-legale, s-a considerat că viața tânărului a fost pusă în pericol.

Amarilu Cezar Rostaș condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „stăpânilor sclavilor de cerșetori” din Ițcani

Amarilu Cezar Rostaș este un individ certat bine cu legea. În anul 2012, acesta a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare în dosarul „stăpânilor sclavilor de cerșetori” din Ițcani.

„A fost obligat să lingă în fund vaca, a fost legat de căruță și bătut cu biciul. În aceste împrejurări, traficanții au indus victimei o stare permanentă de frică", menționau procurorii DIICOT Suceava în rechizitoriul trimis instanței de judecată.

Membrii clanului Rostaș, „stăpânii sclavilor cerșetori" din Ițcani, au primit condamnări destul de corecte în dosarul privind infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și trafic de minori.

Neculai Mihai Rostaș și Somna Rostaș au primit câte opt ani de închisoare. Vasile Urizan Rostaș s-a ales cu șapte ani și șase luni de închisoare. Cezar Amarildu Rostaș a fost condamnat de șapte ani de închisoare. Pentru că mai avea alte condamnări anterioare, respectiv trei pedepse de câte un an de închisoare pentru tâlhărie, două condamnări de câte opt luni fiecare – pentru distrugere și o altă pedeapsă de un an de închisoare pentru distrugere, s-a hotărât acordarea unui spor de pedeapsă de șase luni. Marcu Rostaș și Săvel Cristian Rostaș au fost condamnați la câte șapte ani de pușcărie.

Cei șase au obligat mai multe persoane cu handicap, chiar și minori, să cerșească în folosul lor, atât în Suceava, cât și în străinătate. Victimele, provenite din familii dezorganizate ori centre de plasament, erau supuse unor tratamente barbare, fiind bătute cu biciul, dezbracate la pielea goală și hrănite cu lături. Inculpații au făcut mici – mari averi ca „stăpâni de sclavi", fiind proprietari de terenuri, mașini sau locuințe.

Amarilu Cezar Rostaș a perceput până și taxă de „șmecher”

În primăvara anului 2011, Curtea de Apel Suceava a respins recursurile înaintate de Amarildu Cezar Rostaș din Ițcani  – Suceava și Silviu Croitor, poreclit Huiduma, din Dărmănești, care au fost condamnați anterior de Judecătoria Suceava pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj. Amarildu Rostaș a a fost condamnat la patru ani de închisoare, în vreme ce Silviu Croitor a primit un an și jumătate de închisoare cu suspendare.

Fapta pentru care au fost condamnați cei doi datează de la jumătatea lunii martie a anului 2010 când Poliția municipiului Suceava – Secția de poliție Burdujeni a fost sesizată de o persoană de 37 ani din Mitocu Dragomirnei despre faptul că a primit mai multe amenințări la adresa sa, a membrilor familiei și a bunurilor pe care le deține, solicitându-i-se plata unei taxe din partea acestora. Polițiștii au stabilit că autorii faptei sunt Amarildu Cezar Rostaș și Silviu Croitor.

În stația CFR Suceava Nord s-a realizat atunci un flagrant, fiind depistați la locul comiterii faptei cei doi – Rostaș și Croitor dar și Daniel M.. Asupra lui Amarildu Rostaș a  fost găsită suma de bani plătită de partea vătămată, este vorba despre 500 de l

Adauga comentariu