Apa din fântânile din Șcheia nu a mai fost testată în ultimii trei ani: „În ultimii trei ani nu au fost solicitări pentru prelevare de probe de apă din partea comunei Șcheia”

Apa din fântânile șcheienilor nu a mai fost testată în ultimii trei ani, după ce Primăria condusă de edilul Vasile Andriciuc a uitat să le solicite acest lucru celor de la DSP Suceava, deși autoritățile locale sunt obligate să monitorizeze anual calitatea apei din fântânile de pe raza comunei.

Conform HG 974/2004, Unitățile Administrativ Teritoriale au obligația de a catagrafia și monitoriza calitatea apei din fântânile publice și individuale de pe teritoriul arondat.

HG 974/2004 privind aprobarea Normelor de supraveghere, inspecție sanitară și monitorizare a apei potabile, art.50, alin. 11, arată următoarele: „Autoritățile administrației publice locale vor identifica și vor întocmi, în condițiile legii, fântânile individuale declarate de către cetățenii care le dețin în proprietate, izvoare, captări locale – drenuri, foraje, precum și alte asemenea surse de apă destinate consumului uman, ce aparțin domeniului public al unităților administrativ teritoriale respective, și o vor actualiza anual; această evidență va fi adusă la cunoștință autorității teritoriale de sănătate publică în vederea întocmirii planului de monitorizare a calității apei potabile”.

Unitățile Administrativ Teritoriale au luat la cunoștință despre această obligație prin adresele trimise de către DSP Suceava, în mod repetat.

„În ultimii trei ani anu au fost solicitări pentru prelevare de probe de apă din partea comunei Șcheia. DSPJ Suceava, prin persoanele abilitate pentru astfel de activități, stă la dispoziția oricărei solicitări venite din partea UAT-urilor din județ”, a declarat doctorul Dinu Sădean, directorul executiv al DSP Suceava.

Adauga comentariu