Apărarea lui Tudor Cîrje: Șarpele, Jula și Rotar - cei trei inculpați din dosarul Pești la Dej. EPISODUL III

Procurorii încep, în general, un rechizitoriu pornind de la enunțarea unor circumstanțe atenunate pentru a ”introduce” judecătorul în mediul infracțional în care a conviețuit cel trimis în judecată. Poate cu asta trebuia să începem și noi seria de dezvăluiri despre accidentul în care Gabriela Rîpan și-a pierdut viața. Dar am ales să vorbim despre acest aspect la final, când urmează o sentință definitivă în acest dosar. 

Gabriela Rîpan a murit în urmă cu doi ani într-un accident rutier provocat de clujeanul Tudor Cîrje. Trimis în judecată, Cîrje este judecat nu pentru ucidere din culpă, ci pentru omor, stabilindu-se în faza de judecată că acesta a decuplat sistemele de siguranță ale mașinii, că a rulat cu peste 150 de km/h pe un carosabil umed și parțial înghețat și că accidentul a fost provocat de manevrele bruște pe care acesta le-a executat fiind la volanul autovehiculului. 

CITEȘTE și: 

Mamă de înger. Un accident, o rochie de mireasă și un sicriu alb. Ziua ZERO (EPISODUL I)

„Hai să ne plimbăm cu a ta!”. Iar ea îi răspunde: „Nuuu”. Dar el a CONDUS și ea a MURIT. Punctul CULMINANT (EPISODUL II)

Nota: Nu are rost să citești acest material dacă ește de acord cu afirmațiile „își merită soarta”, „e vina părinților că i-au cumpărat o mașină atât de scumpă”, „e vina ei că umblă cu băieți dubioși”, „pedeapsa de închisoare cu executare dacă omori un om într-un accident provocat de tine e prea mare”. Dincolo de cele întâmplate, un factor important care amplifică suferința familiilor victimelor din accidente rutiere o reprezintă comentariile societății. Oameni străini de astfel de incidente care condamnă aparținătorii victimelor sau a inculpaților, fără să dețină suficiente elemente pentru a forma o astfel de opinie-sentință. Ziar de Cluj face un apel pe această cale să analizați profund înainte de a blama persoane nevinovate. 

Am studiat apărarea în instanță a lui Cîrje, iar la termenul de la începutul lunii februarie am asistat în sala de judecată la audierea unui martor despre care am auzit și în primăvară: Rotar Alexandru - unul dintre inculpații din celebrul dosar Pești la Dej. Mi-am pus atunci întrebarea, cine sunt cei care sunt prezentați drept martori credibili în instanță. Mi-am amintit de Lucian Jula - un infractor recidivist, inculpat și el în dosarul Pești la Dej și că în noaptea în care Gabriela Rîpan a murit, Tudor Cîrje s-a întâlnit cu Pop Cosmin zis Șarpele Nebun(specialitatea lor: metoda LOVERBOY). Toți trei au dat declarații favorabile pentru Tudor Cîrje. Aspect care ne face să credem că tânara de doar 20 de ani nu a fost conștientă în totalitate de pericolul din jurul ei.

Mergând pe firul relațiilor apropiate dezvoltate de către aceștia am ajuns înapoi și la fenomenul pe care îl prezentam în primăvara anului trecut: relațiile cu polițiștii clujeni. 

Începem cu o fotografie în care încap persoane suspectate de proxenetism, șantaj, camătă, chiar unele dintre ele cercetate în trecut pentru trafic de droguri: 

Legendă: 

Mihai Moldovan - intelop din Turda, cercetat în trecut pentru trafic de droguri, arestat preventiv în dosarul Pești la Turda;

Călin Man - antreprenor wannabe - arestat din nou după ce a încercat să dea șpagă anchetatorilor să scape din dosarul Pești la Dej;

Pop Sorin aka Șarpele Nebun - șomer cu Rolls Royce, arestat preventiv în dosarul Pești la Dej, în prezent fiind cercetat în libertate pentru proxenetism;

Lucian Jula - condamnat în trecut pentru trafic de persoane, cercetat în prezent pentru proxenetism în dosarul Pești la Dej;

Nu, Tudor Cîrje nu apare în această fotogafie.

Tudor Cîrje apare în fotografia asta (context - la câteva luni după ce i-a provocat moartea Gabrielei Rîpan, Tudor Cîrje se chefuia alături de infractorul Lucian Jula): 

I. Proxenetul cu Rollce Royce avea nevoie de 200 de lei

Numele lui Cosmin Pop aka Șarpele Nebun figurează în rechizitoriul prin care anchetatorii l-au trimis în judecată pe Tudor Cîrje, pentru accidentul în care a murit Gabriela Rîpan. Firul evenimentelor, coroborat cu GPS-ul Mercedes-ului Gabrielei, pe care Cîrje l-a condus în seara respectivă, arată că Tudor și Șarpele s-au întâlnit într-o benzinărie de pe Calea Turzii, cu două ore înainte de accident. Gabriela, aparent, era încă în mașină, pe scaunul din dreapta. Încă în viață. Dacă ați citit materialul de ieri (link) ați observat că cea mai importantă întrebare rămasă fără răspuns e cum de Gabriela Rîpan a fost de acord(dacă a fost de acord de bună voie) ca Tudor Cîrje să îi conducă mașina, în vreme ce i-a repetat înainte ca cei doi să se vadă că nu vrea să i-o dea. De cealaltă parte, Cîrje invocă o amnezie din momentul în care a intrat în Cluj-Napoca, după ce a ieșit cu Gabriela Rîpan la restaurantul Talora din Turda. Cîrje susține că și-a amintit ulterior, discutând cu Șarpele, că s-a văzut cu acesta într-o benzinărie, iar sub hibnoză și-a aminitit vag că se întorcea de la Tarnița. Șarpele a fost audiat în faza de urmărire penală din dosarul lui Cîrje. Acesta nu a menționat absolut niciun cuvânt despre Gabriela Rîpan, ci doar că Tudor Cîrje a venit la punctul de întâlnire la volanul unui Mercedes de culoare deschisă. 

Cosmin Pop aka Șarpele Nebun este principalul inculpat din dosarul Pești la Dej, fiind arestat preventiv în primăvară pentru proxenetism. Bărbatul conduce un Rolls Royce cumpărat în leasing, o mașină de lux în valoare de 400.000 de euro, la care achita ratele cu banii produși de două prostituate trimise în Elveția și Austria. La primele ore din 21 ianuarie 2019, Șarpele se afla în Rolls Royce așteptându-l pe Tudor Cîrje, cunoscut oficial ca un biet student la USAMV care lucra ca antrenor de fitness, pentru a primi de la acesta 200 de lei. 

Cum produci zeci de mii de euro de pe urma prostituatelor, plătești șampanii de mii de lei în cluburi, te plimbi cu un bolid de 400.000 de euro și ai nevoie la 1 noaptea de 200 de lei, de la - ceea ce susțin avocații care îl apără pe Cîrje - un tânăr cinstit, preocupat de studii, fără antecedente și cu un cerc de prieteni onești? 

Și mai e și chestiunea cu relațiile dintre proxeneți și polițiștii de la Dej. Poze cât o mie de cuvinte: 

 

 Valer Gavrilă(agent-șef principal la Ordine Publică Dej), sărutat pe obraz de interlopul Coco, alături de Șarpele și Călin Man. 

Călin Man îmbrăcat casual, alături de Alin Câmpean (fostul șef al Poliției Dej, destituit din funcție după scandalul de anul trecut), Dacian Târnovan (polițist criminalist) și Valer Gavrilă (rândul de jos):

 

II. Rotar Vlad Alexandru, cel care a jurat că Tudor Cîrje a condus în trecut mașina Gabrielei Rîpan

Unul dintre martorii propuși de Cîrje pentru a fi audiați la dosar este Vlad Alexandru Rotar, un tânăr din Gherla, reținut în primăvară pentru 24 de ore în dosarul proxeneților de la Dej, fiind ulterior plasat sub control judiciar. Rotar semna în noiembrie 2019 o scrisoare către judecătorul din dosarul lui Cîrje: „este unul dintre cei mai buni prieteni ai mei”. 

(Sursa foto: Someșeanul.ro, Vlad Alexandru Rotar alături de avocatul său Mircea Samuilă, în ziua în care s-a discutat referatul de arest preventiv din dosarul proxeneților de la Dej). 

Ce a declarat Rotar în instanță? Că Tudor îi conducea mașina Gabrielei. Lucru care se bate cap în cap cu faptul că tânăra i-a precizat lui Cîrje cu câteva ore înainte să moară că nu îi dă mașina, el insistând ca și cum ar fi pentru prima dată, fără a-i menționa un alt moment în care el i-a condus mașina. 

„Arăt că sunt prieten cu inculpatul Cîrje Tudor. Știu că inculpatul și Gabriela s-au cunoscut la sala de sport, inculpatul fiind antrenorul ei personal. Ulterior Tudor mi-a spus că s-a împrietenit cu Gabriela având o relație apropiată și petrecând mult timp împreună. Mi-a spus că într-o noapte chiar a rămas la ea. Tudor și Gabriela au început să aibă o relație mai apropiată la mijlocul, a doua parte a anului 2018. După ce cei doi s-au apropiat am ieșit la un moment dat împreună cu alți prieteni la un amic unde am petrecut mai multe ore împreună alături de Tudor și Gabriela, alături de ceilalți. Nu au mai fost alte ocazii când să fi ieșit împreună cu ei, dar i-am văzut împreună în oraș. Știu că inculpatul a condus mașina Gabrielei, personal constatând două astfel de ocazii. Odată eram pe terasa hotelului Royal împreună cu Tudor, acolo a venit Gabriela cu mașina ei la volanul căreia a urcat Tudor iar Gabriela în partea dreaptă față și au plecat împreună. A doua oară i-am văzut împreună în trafic, Tudor conducând mașina”, a declarat Rotar sub jurământ. 

III. Lucian Jula, celălalt proxenet prieten cu Cîrje

Condamnat în trecut pentru trafic de persoane și cercetat în prezent, în libertate, pentru proxenetism, Lucian Jula este un alt prieten de suflet, apropiat de Tudor Cîrje. Acesta a transmis instanței declarații în favoarea reputației lui Cîrje, arătând ca Șarpele și Rotar că Tudor este o persoană calmă care vrea să ajute pe toată lumea. 

„Nu mai țin minte dacă m-am întâlnit cu Tudor Cîrje în ziua accidentului. Dacă ne-am întâlnit sigur a fost la mine acasă (...). După câteva zile a ieșit din comă și  l-am vizitat la spital, dar nu mi-a putut spune cum s-a petrecut accidentul”, a declarat Jula în fața anchetatorilor, pentru a întări starea de amnezie a inculpatului Cîrje. 

Pe Jula îl regăsiți și în poza de la începutul materialului, alături de interlopi precum Mihai Moldovan. 

IV. Mașina lui Liviu Alexa, vandalizată. La doi ani de la incident nu există un vinovat clar

La scurt timp după ce Tudor Cîrje și-a revenit din comă, mașina jurnalistului Liviu Alexa, patronul Ziar de Cluj & NCN, a fost vandalizată pe timpul nopții. Alexa a depus atunci o plângere penală și s-au făcut cercetări ample pentru a găsi făptașul. O parte din cercetări duceau spre Tudor Cîrje, care a refuzat să se prezinte la audieri în primele două dăți în care a fost citat. 

Pe una dintre camerele de supraveghere a fost identificat Popa Horea Emil, posesorul unui Audi, care a parcat în noaptea respectivă în apropierea locului în care Chrysler-ul lui Alexa a fost vandalizat. După un timp, Popa revine la autoturismul său și pleacă. Ce să vezi, ca prin coincidență, Horea Emil Popa e prieten cu Tudor Cîrje cam de vreo opt ani. La audieri, Horea a declarat că și-a făcut un obicei din a umbla noaptea pe străzi și a ieși cu mașina la plimbare, oprind fără rost prin oraș. Cîrje a declarat la audieri că nu îi poartă pică lui Alexa pentru materialele apărute despre accidentul în care și-a pierdut viața Gabriela Rîpan și că avea altele pe cap, nu să se răzbune pentru dezvăluiri. Asta în vreme ce filmarea cu primele secunde de la accident a fost publicată în excusivitate de către publicația noastră. 

Întrebat dacă e de acord să răspundă unui test poligraf, Cîrje a dat același răspuns ca în dosarul în care este acuzat că a omorât-o pe Rîpan: e sub tratament și nu poate da testul. 

Ultimele cercetări din dosarul respectiv s-au efectuat în 30 septembrie, în speță fiind vorba de audierea lui Cîrje. De atunci ancheta e demnă de fundul sertarului. Iar timpul trece și răspunsuri nu există. 

„Este absolut îngrozitor să nu știu nici la această oră cine e vinovat de acest atentat la viața mea. Poliția clujeană o fi lucrat la dosar, dar se dovedește ineficientă. Vandalizarea mașinii unui jurnalist de investigații nu e un lucru oarecare. Îl rog pe șeful Poliției Cluj să vină să vorbească cu soția mea, poate înțelege mai bine ce am trăit în acele zile și ce stare de îngrijorare avem și acum”, a declarat jurnalistul Liviu Alexa. 

Anturaj? Care este lumea în care se învârte Tudor Cîrje? Cea a proxeneților, mașinilor scumpe și a petrecerilor în cluburi de fițe, ori la pensiunile interlopilor. Cât reușesc anchetatorii să demonstreze din infracțiunile comise de noua linie de șmecheri-viitori interlopi? 

Încheiem materialul cu un document care atestă cât de „calm” și responsabil era Tudor Cîrje înainte să provoace accidentul în care a murit Gabriela Rîpan (zece fapte constatate în mai puțin de un an, fără a pune la socoteală accidentul). Iar polițiștii nu l-au oprit la timp. 

P.S. Știți ce au în comun Lucian Jula, Tudor Cîrje și Horea Popa? Cel puțin pe avocata: Maria Mladin. *wink-wink

Adauga comentariu