Au aruncat vina de la unul la altul, când au fost audiați. Povestea întreagă a tâlhăriei săvârșite un soldat și doi „prieteni”. În geanta victimei se aflau bani, ouă, castraveți mere și alte bunuri

În trecutul apropiat, cotidianul Ziar de Suceava a arătat faptul că pedepsele soldatului Săcăleanu și a prietenilor săi, care au tâlhărit-o pe o femeie în Burdujeni, au fost micșorate.

Astăzi, vom prezenta mai detaliat cum au tâlhărit-o cei trei pe femeie, conform rechizitoriului.

 

Dintr-o eroare, în mass-media au apărut informații conform cărora evenimentul s-ar fi produs pe strada Cuza Vodă din cartierul Burdujeni, municipiul Suceava. De fapt, tâlhăria s-a desfășurat pe strada Cuza Vodă din municipiul Fălticeni.

Pavel Grigoraș (22 de ani) are studii medii, nu este căsătorit și nu are loc de muncă sau ocupație.

Marian Săcăleanu (19 ani) este absolvent de studii medii, necăsătorit și era student militar în anul I la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălceascu” Sibiu - Unitatea Militară 01512 Sibiu.

La data de 30 noiembrie 2021, în jurul orei 12.00, în urma unui plan prestabilit, Benone Daniel Ventilă, având fața mascată cu ajutorul unei măști chirurgicale și a glugii hanoracului trase pe cap, s-a deplasat pe strada Cuza Vodă din municipiul Fălticeni și a trecut pe lângă persoana vătămată, smulgându-i din mână geanta din piele în care se aflau 500 de lire sterline, 277 de lei, un telefon mobil, buletinul, o cutie cu mâncare pentru câini, 10 ouă, trei castraveți, trei mere, o cutie cu medicamente și un pachet cu țigări.

După ce a furat geanta, inculpatul, care avea 17 ani la acea vreme, a luat-o la fugă pe strada Anton Holban, beneficiind de sprijinul lui Marian Săcăleanu. Cel din urmă avea o mască chirurgicală pe față, dar și gluga trasă pe cap. Acesta a supravegheat zona și când a avut ocazia și-a sprijinit tovarășul în sensul în care a încercat să o determine pe victimă să renunțe la urmărirea autorului și eventual să ceară ajutor. Astfel, Săcăleanu i-a creat victimei falsa impresie că o va sprijini în recuperarea bunurilor furate.

Săcăleanu și Ventilă au fost luați cu mașina de către Pavel Grigoraș. Cel din urmă conducea un BMW gri cu numere de Neamț. Pentru a asigura scăparea sa și a tovarășilor săi, Grigoraș a turat mașina și s-a îndreptat amenințător spre femeia tâlhărită aflată pe drum. Victima s-a ferit din calea mașinii.

Declarația victimei

Femeia a spus că în acea zi a plecat de acasă pentru a face mai multe cumpărături. După ce a făcut respectivele cumpărături, victima se îndrepta înapoi spre locuința în care se aflau și părinții săi.

„Venind de pe str. Mihai Eminescu din Fălticeni, a intrat pe str. Cuza Vodă cu sensul de deplasare către domiciliul părinţilor, mergând pe jos, pe trotuarul din partea stângă şi având în mâini o sacoşă din PVC cu cumpărături, iar în cealaltă mână, o geantă din piele ecologică, de dimensiuni mai mari, culoarea maro, în care avea 500 lire sterline, toate în bancnote de 20 lire (25 buc) şi 277 de lei, un telefon mobil, marca Huawei, cartea de identitate. Mai avea puse în geantă o parte din cumpărături, respectiv o cutie cu mâncare pentru câini, 10 ouă, 3 castraveţi, 3 mere, o cutie cu medicamente - triferment şi un pachet cu ţigări Sobranie. 

La un moment dat, a observat că din faţa sa venea un tânăr care purta un hanorac deschis la culoare, stând cu capul aplecat, iar pe celălalt trotuar, la o mică distanţă unul de celălalt, a observat că se deplasa un alt tânăr, ce purta tot hanorac şi avea gluga trasă pe cap, hanoracul fiind de o culoare puţin mai închisă. Cei doi tineri se deplasau din sens opus faţă de ea şi aveau glugile trase foarte tare către faţă. În momentul în care tânărul ce venea din sens opus pe acelaşi trotuar a trecut pe lângă ea, cu o mişcare bruscă şi foarte iute, i-a smuls din mâna stângă geanta. A încercat să se opună, ţinând de torţile genţii, însă tânărul a prins cu putere şi a smuncit geanta, fără a-i cauza leziuni traumatice”, se arată în rechizitoriu.

După ce i-a fost furată geanta, femeia a luat-o la fugă după tâlhar. Atunci, tânărul de pe celălalt trotuar, respectiv Săcăleanu, a început să alerge și el și i-a spus femeii să stea liniștită că se duce el să-i recupereze geanta. Cei doi au pătruns pe strada Anton Holban, iar victima nu i-a mai văzut.

Când victima a ajuns în intersecția cu strada Anton Holban, le-a povestit cele întâmplate unor trecători, care i-au spus femeii că ambii tineri au urcat într-o mașină. În timp ce aceștia vorbeau, către ei se apropia BMW-ul condus cu viteză de Grigoraș.

Bărbatul a luat în mână o piatră, probabil cu intenția de a încerca să-l determine pe șofer să oprească, iar victima s-a dus pe mijlocul șoselei. Când a văzut că șoferul nu încetinește, femeia s-a speriat și s-a ferit.

La data de 1 decembrie 2021, femeia a fost sunată de un polițist de la Poliția Municipiului Fălticeni care a chemat-o pe aceasta la sediul poliției pentru a confirma dacă tinerii care își recunosc fapta sunt chiar făptașii.

Declarațiile inculpaților

Cei doi au recunoscut că s-au aflat la fața locului în momentul faptei, dar au încercat să îl „înfunde” pe Ventilă. Declarațiile celor doi erau contradictorii între ele.

Pavel Grigoraș a susţinut că el nu a cunoscut şi nu a avut reprezentarea rezoluţiei infracţionale pe care o luase Ventilă, că nu ştie de ce Săcăleanu a coborât din autoturismul pe care îl conducea împreună cu minorul, însă ulterior, atât el, cât şi Săcăleanu şi fratele acestuia au primit de la Ventilă câte 50 lei provenind din banii sustraşi prin violenţă persoanei vătămate. Grigoraș a confirmat faptul că după ce Săcăleanu şi Ventilă au revenit şi s-au urcat în maşina sa, ultimul având asupra sa geanta persoanei vătămate, el a întors autoturismul şi a plecat de la faţa locului, deşi a realizat comiterea faptei, motivând apoi că s-a panicat. Grigoraș a confirmat şi faptul că, deşi pe carosabil se aflau persoana vătămată şi un martor, el a accelerat către aceştia, recunoscând că în acele momente ar fi putut face un accident, însă a susţinut că ar fi putut trece printre femeie şi bărbat cu maşina, contrar celor ce rezultă din imaginile video existente la dosarul cauzei, respectiv că persoana vătămată se afla chiar pe direcţia de deplasare a autovehiculului şi s-a ferit în ultimul moment. 

Marian Săcăleanu a declarat, în schimb, că rezoluţia infracţională i-a aparţinut doar lui Ventilă, iar fiind în autoturismul condus de Grigoraș, el a realizat că acesta urma a desfăşura o activitate ilegală în scopul de a obţine bani şi acesta ar fi fost motivul pentru care a coborât din maşină. Ar fi afirmat în prezenţa tuturor „că nu vrea să se bage”. Cu toate acestea, din actele dosarului rezultă că Săcăleanu şi Ventilă au urmat aceeaşi direcţie de deplasare. Legat de mascarea feţei, Săcăleanu a susţinut că masca chirurgicală o purta întrucât anterior intrase într-un magazin, iar gluga o poartă pe cap mai mereu. Săcăleanu văzut că Ventilă „i-a tras geanta unei femei” şi, prin declaraţia dată, a încercat să sugereze că a fugit după acesta pentru a-1 opri. Ulterior, a declarat că s-a urcat în maşina lui Grigoraș de frică, după ce iniţial i-ar fi spus lui Ventilă să coboare şi să restituie geanta sustrasă. Susţinerile sale intră în contradicţie cu aspectele ce rezultă din vizionarea imaginilor video existente la dosarul cauzei, fiind evident că acţiunile celor doi au fost coordonate, conform planului anterior stabilit. Nu ar fi beneficiat de niciun folos material în urma săvârşirii faptei.

Benone Daniel Ventilă a recunoscut în esenţă săvârşirea faptei, declarând însă că după ce a sustras poşeta şi a urcat în autovehicul, nu a văzut momentul în care persoana vătămată se afla pe carosabil, în faţa maşinii, întrucât, el aflându-se pe bancheta din spate, i se făcuse rău.

Ventilă a spus că în seara anterioară comiterii faptei, respectiv în data de 29 noiembrie 2021, pe telefonul mamei sale, a primit mai multe mesaje de la Săcăleanu, prin care i-a transmis „că are o combinaţie pentru a doua zi”, fără a-i spune însă despre ce era vorba în concret. Ventilă i-a răspuns la mesaje, în şensul că „se bagă”.

A doua zi, pe la orele 10.00, a fost sunat tot pe telefonul mamei, de către fratele lui Săcăleanu, care i-a transmis să se deplaseze în centrul satului, pe terenul de sport, să joace fotbal. Ventilă s-a deplasat pe terenul de sport, unde s-a întâlnit cu fraţii Săcăleanu şi cu Pavel Grigoraș. Acolo aceștia au vorbit despre faptul că ar trebui să se deplaseze în municipiul Fălticeni, de unde să sustragă o geantă de la o femeie, pentru a face rost de bani. Iniţial, Ventilă şi Grigoraș nu au fost de acord, însă în cele din urmă au cedat „tentaţiei” și s-au deplasat la locuinţa familiei Săcăleanu, de unde Grigoraș a luat autoturismul marca BMW de culoare gri, cu care au plecat în municipiul Fălticeni, Ventilă şi Marian Săcăleanu stând pe bancheta din spate, maşina fiind condusă de Grigoraș. În zona centrală a oraşului, fratele lui Săcăleanu le-a transmis, lui Ventilă şi lui Marian Săcăleanu, să coboare din maşină şi le-a indicat o femeie ce se deplasa pe stradă. Ventilă s-a poziţionat pe un trotuar, iar Marian Săcăleanu pe celălalt trotuar, iar amândoi şi-au pus măşti chirurgicale pe faţă şi şi-au tras glugile hanoracelor pe cap. 

Adauga comentariu