AUDIO Angajații de la Primăria Moldovița se plâng că sunt terorizați de primar: „Suntem terorizați. Nu avem voie să vorbim cu nimeni în sat”

Paharul s-a umplut pentru angajații Primăriei Moldovița care s-au săturat de atitudinea primarului Traian Iliesi. Mai mulți angajați ai unității administrative au semnalat reporterilor cotidianului Ziar de Suceava mai multe obiceiuri de ale edilului membru PNL.

În urmă cu mai puțin de un an de zile, Traian Iliesi, care este primarul comunei Moldovița de 12 ani, le-a transmis localnicilor din comuna condusă de el mai multe urări de „dulce”.

Amenințat pentru că folosește Facebook

Un angajat al Primăriei ne-a semnalat că Traian Iliesi i-a reproșat faptul că este activ pe rețelele de socializare și că postările sale ar fi împotriva edilului. Respectivul angajat ne-a spus a distribuit pe Facebook o postare în care era vorba despre primarul comunei Ciugud, din județul Alba. Mai exact, bărbatul în cauză distribuise o postare în care era lăudată realizarea primarului albean privind amenajarea unei școli ca în Japonia. Atunci, Iliesi s-ar fi arătat deranjat de activitatea din timpul liber a angajatului său.

În unitatea administrativă se zvonește că un număr destul de mare de angajați vor fi dați afară dacă Traian Iliesi mai câștigă un mandat de primar, pentru simplul fapt că au Facebook.

Angajații primăriei nu au voie să vorbească cu oamenii care nu-i plac primarului

Mai mulți angajați ai Primăriei ne-au spus că Traian Iliesi este imediat anunțat de către „cârtițele” lui cu privire la contactul pe care îl au angajații cu localnicii sau cu oamenii străini. După ce „cârtițele” îi comunică primarului, Traian Iliesi s-ar apuca de aruncat reproșuri la adresa angajaților pentru că stau la palavre cu diverse persoane.

 „De 4 ani de zile, poate 5, suntem terorizați. Nu avem voie să vorbim cu nimeni în sat”, a spus un angajat al Primăriei Moldovița.

Reperații superficiale și multe

Cu privire la reparațiile ulițelor din comună, conform mai multor angajați ai Primăriei, lucrările se fac superficial. Drumurile nu ar fi reparate cum trebuie, ci doar peticite, cu câte o mână pe pietriș pe alocuri.

Ideea acestor lucrări ar fi aceea de a închide gura localnicilor din când în când.

La un moment dat, un angajat al Primăriei, care efectua lucrări de pietruire a unei ulițe, i-ar fi atras atenția edilului cu privire la faptul că ar fi nevoie de mai mult pietriș. Atunci, Traian Iliesi l-ar fi înjurat pe bărbat și i-ar fi spus că îl dă afară de la locul de muncă dacă nu-i ajunge ce a primit.

Primarul e nervos peste măsură iar angajații speriați

Deoarece angajații Primăriei ar fi în permanență înjurați, intimidați și amenințați de edilul localității, primii menționați susțin că Traian Iliesi a instaurat teroarea în rândul lor. Aceștia spun că lucrează într-un continuu stres deoarece se așteaptă în orice moment ca primarul să-și dea drumul la gură și să înceapă cu intimidările și înjurăturile de cruci, biserici etc.

Unii angajați ar fi încercat să îi spună primarului că nu este bine cum procedează și ce face, dar Iliesi în loc să ia în seamă sfaturile îi răsplătește  cu înjurături și amenințări că îi lasă fără loc de muncă.

Buzunarul primarului pus mai presus decât interesul comunității

Angajații Primăriei, care sunt și localnici ai comunei Moldovița, susțin că Traian Iliesi își urmărește doar interesul său, nu și binele comunității.

De mai mulți ani, primarul le-ar spune șoferilor Primăriei să meargă cu utilajele și să curețe excrementele animalelor de la ferma sa. De frica de a nu-și pierde locurile de muncă, de cele mai multe ori aceștia nu ar fi refuzat ordinele primarului și se duceau la ferma acestuia.

Primarul și-ar face de cap și cu buldozerul Primăriei, la volanul căruia l-ar urca de un om străin unității administrative pentru a îndeplini interesele edilului. Combustibilul folosit pentru îndeplinirea intereselor lui Traian Iliesi ar fi trecut ca fiind folosit pentru interesele comunității, astfel este plătit de localnici. Menționăm faptul că Primăria are două autospeciale de stingere, o ambulanță, un buldoexcavator și o bansculantă.

La începutul celui de-al doilea mandat al primarului, câțiva șoferii de pe autoutilitarele și utilajele Primăriei ar fi pus piciorul în prag și ar fi refuzat să își mai asume responsabilitatea dându-și semnăturile pentru combustibilul consumat de vehicule pentru scopurile personale ale lui Iliesi.

Localnicii și angajații Primăriei susțin faptul că edilul comunei ar avea o înțelegere cu un angajat de la Apele Române, care ar conduce vehiculele pentru îndeplinirea scopurilor personale ale conducătorului Moldoviței.

O altă cheltuială ar fi fost plătită timp de mai mulți ani din banii localnicilor. În trecut, Traian Iliesi ar fi profitat de posibilitatea de a-și ajuta una dintre fiice să pună mâna pe o lăptărie din localitate. Toată aparatura electrică din respectiva lăptărie ar fi fost legată la contorul Primăriei circa patru ani, perioadă în care practic localnicii plăteau tot curentul electric folosit de lăptăria fiicei edilului, fără să știe. În prezent, lăptăria ar fi în continuare administrată de fiica mai mare a lui Traian Iliesi.

„În Moldovița dacă știi să vorbești oamenii sunt proști”

Traian Iliesi ar fi fost surprins de către un angajat al Primăriei în momentul în care i-ar fi spus unui prieten de-al său că „În Moldovița dacă știi să vorbești oamenii sunt proști”. Respectiva replică nu ar fi fost spusă în română, ci în ucraineană. Surpriza primarului ar fi fost când angajatul de lângă el, care știe cât de cât această limbă străină, l-ar fi întrebat pe edil „Suntem chiar așa de proști?”. În acea clipă, Traian Iliesi i-ar fi spus angajatului să tacă din gură pentru că a fost o glumă.

Primarul a vândut cu 3.000 de euro un excavator ce nu-i aparținea

În perioada inundațiilor, un politician din țară ar fi venit în sprijinul comunității trimițând un excavator. După ce situația s-a mai liniștit, utilajul ar fi rămas pe un deal, al nimănui.

După circa doi ani de zile în care excavatorul a zăcut în pustiu, angajații Primăriei au aflat despre acest utilaj, s-au deplasat la fața locului și au găsit excavatorul într-o stare bună, având doar bateria descărcată și o șenilă defectă. Atunci s-a stabilit faptul că excavatorul va fi luat în custodia Primăriei.

După nici o lună de când utilajul a fost luat de unitatea administrativă, mașinăria ar fi fost găsită pe raza localității Putna, fiind folosită de un bărbat care a spus că ar fi plătit Primăriei Moldovița circa 3.000 de euro pentru a o cumpăra.

Ce n-a făcut în 12 ani va face în următorul mandat

Localnicii l-ar fi întrebat pe primar de ce nu au și ei sistem de canalizare în comună, în timp ce alte comune mai mici decât a lor au. Răspunsul pe care aceștia l-ar fi primit a fost acela că în cei 12 ani de primar Traian Iliesi nu a reușit din diferite motive, dar i-ar fi asigurat pe aceștia că dacă mai iese și următorul mandat primar le va face sistem de canalizare în Moldovița.

Econom cu portofelul său

Primarul nu ar arunca cu banii săi aiurea în stânga și în dreaptă atâta timp cât poate beneficia de sprijinul funcției pe care o deține. Iliesi ar comanda piese auto pentru camioanele sale și le-ar trece ca fiind pentru utilajele Primăriei. Astfel, piesele respective ar ajunge să fie plătite din banii localnicilor.

Apa nu ajunge la gaterul primarului, dar în casele localnicilor nu are decât

Conform localnicilor, edilul și-a construit diguri „sănătoase” la gaterul său, dar în restul comunei digurile ar fi făcute doar pentru a fi la număr.

O vorbă bună pentru un primar „model”

Cu ocazia alegerilor locale ce bat la ușă, primarul Traian Iliesi le-a cerut angajaților săi să îl vorbească de bine, să îl laude în comunitate.

Gunoaie pe mal și sub mal

Celebra groapă de gunoi de pe albia râului Moldova, în privința căreia Garda de Mediu nu are chef să ia vreo măsură serioasă, ar fi luat naștere în urmă cu circa 12 ani. La început, în malul râului s-ar fi efectuat mai multe gropi în care erau aruncate fel și fel de deșeuri.

Reporterii cotidianului Ziar de Suceava au încercat să ia legătura cu Traian  Iliesi, dar acesta nu a fost găsit.


Edilul Traian Iliesi a apărut și în investigația realizată de Recorder, intitulată „Pe urmele hoților de lemn”. Atunci, primarul era puțin „avariat” de un pahar de coniac.

Mai jos sunt câteva dintre articolele cotidianului Ziar de Suceava despre Traian Iliesi și afacerile familiei sale:

Limbajul de golan al primarului din Moldovița, supărat pe localnicii care îi poartă grija

Ce s-a ales de fabrica de cherestea din Moldovița a lui Omar Hayssam. Terenul a fost împărțit între fiul primarului și un consilier local PNL

Afaceri de familie între primarii de la Moldovița și Vatra Moldoviței

Elevii din Moldovița, puși în pericol cu bună știință. Apa menajeră de la școala din localitate este adusă dintr-un râu în care se scaldă gunoaiele: „Doamne ferește să nu ne trezim cu vreo epidemie”

Nesimțirea dusă la rang de artă. Primăria Moldovița ar arunca pământ peste gunoaiele de pe malul râului cu nume omonim:„Nu este nici trafic de persoane, nu este nici trafic de armament, sunt gunoaie, ceva obișnuit”

Primăria Moldovița a fost amendată cu 15.000 de lei pentru că nu s-a descotorosit de celebra groapă de gunoi ilegală: „Ce e așa de grav, doar așa e peste tot”

Camionul Primăriei folosit în interes propriu de edilul comunei Moldovița. Mai multe traverse de cale ferată de la Mocăniță au fost descărcate la ferma lui Traian Iliesi: „Lasă-mă în pace uă!”

DREPT LA REPLICĂ. Patronul Mocăniței din Moldovița susține că i-a dat traversele de cale ferată unui fiul de-al lui Traian Iliesi. În schimbul traverselor Iliesi a oferit lemne din gaterul familiei

O pădure întreagă fără acte găsită de polițiști la gaterul fiului primarului din Moldovița. Lemn de aproape 500.000 de lei confiscat de la Narilserv

Drama unui sucevean plecat la cules de sparanghel în Germania. Primarul din Moldovița l-a lăsat fără cele aproape șase hectare de pășune pe care își păștea vacile

Firma fiului primarului din Moldovița este una dintre societățile vizate de ancheta de la Direcția Silvică Suceava privind deturnarea unor licitații

 

 

Adauga comentariu