Avocata lui Ștefan Mandachi îi amenință pe jurnaliștii care au relatat povestea angajatei de la Spartan, care susține că a fost concediată pentru a nu i se plăti concediul medical: „O să vă distrug! Scoateți articolul de urgență!”

Adina Rodica Cernescu, o ieșeancă în vârstă de 36 de ani, s-a angajat la unul dintre restaurantele Spartan din Iași la începutul lunii mai 2022. Tânăra susține că muncea 12 ore pe zi și își îndeplinea atribuțiile. Problemele au început în momentul în care și-a rupt mâna la locul de muncă. Menționăm faptul că actualul contract, cel la care se face referire în text a fost încheiat pe numele de Toma Adina Rodica. Acest lucru s-a întâmplat pentru că femeia s-a căsătorit în acea perioadă, iar noul buletin nu fusese emis. Autoritățile ieșene i-au spus că pot încheia un contract valabil din punct de vedere legal cu angajatorul folosind buletinul pe care îl avea la acel moment, cel dinainte de căsătoria civilă.

„M-am angajat la Spartan pe 4 mai 2022. Mi-au spus că voi sta în probe 90 de zile. Lucram 12 ore într-o zi, de la 9:00 la 22:00, două zile la rând, apoi eram liberă două zile. Am observat faptul că nu se respectă orele de muncă și am vrut să discut cu șefii mei despre asta. Însă duminică, pe 5 iunie 2022, am alunecat la muncă și am căzut pe mâna dreaptă. Eu eram în bucătărie, unde eram angajată ca lucrător în bucătărie. Postul meu presupune să fac cartofi prăjiți, crispy, șnițele. Duminică după amiază a șters pe jos doamna care se ocupă de curățenie, cred, și nu s-a uscat pe jos, de aceea am alunecat și am căzut. În ziua aceea nu m-a durut mâna foarte tare, deci am lucrat în continuare. A doua zi, luni dimineață, la ora 8.00, am venit la muncă pentru că m-au chemat. Le-am zis că mă doare mâna, pentru că deja aveam simptome, dar mi-au zis să vin la serviciu pentru că altfel nu mă mai primesc la muncă. Deci am muncit în condițiile în care mâna era ruptă. Marți, 7 iunie 2022, m-am dus la spital pentru că nu mai puteam de durere. Medicul de la UPU a chemat Poliția când a văzut în ce hal era mâna și a spus că e accident de muncă”, spune Adina Rodica Cernescu, reclamantă din Iași.

Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare un alt accident de muncă.

Adina Cernescu: „Mi-au desfăcut contractul de muncă noaptea”

Femeia mai povestește că pe data de 6 iunie, la ora 22:00, cu o zi înainte de a merge la spital i-a fost desfăcut contractul de muncă.

„Deci mi-au desfăcut contractul de muncă noaptea. Nu am mai văzut asta nicăieri, la niciun loc de muncă! Atunci când am căzut și trebuia să vină ITM-ul ne-au instruit să spunem că lucrăm legal, la program. Au făcut manevra asta cu concedierea ca să nu mai plătească concediu medical. Asta cred! Medicii mi-au spus că trebuie să stau cu mâna în gips câteva săptămâni, iar cel puțin 3 luni nu mai pot să muncesc. Când am fost la spital medicul m-a întrebat de ce nu am venit mai devreme. Păi nu am venit pentru că îmi pierdeam locul de muncă. Am înțeles de la colegi că au mai pățit asta două doamne, au căzut și apoi au fost concediate. Păi cum e posibil să îți bagi joc așa de oameni? Pe Facebook, patronul Mandachi țipă că ajută câinii și ucrainenii, dar nu e în stare să respecte drepturile angajaților! Depun reclamație la ITM, merg mai departe, numai să mi se respecte drepturile. Nu mai spun ce uniforme rupte avem la muncă și în ce condiții muncim. Nu este normal!”, mai spune Adina Rodica Cernescu.

Situația ieșencei care reclamă restaurantul Spartan, afacerea lui Ștefan Mandachi, verificată de ITM

Reprezentanții ITM Iași susțin că vor verifica acest accident de muncă.

„Cu siguranță vom verifica situația doamnei care a suferit un accident de muncă. Vom vedea ce s-a întâmplat și dacă a fost respectată legislația muncii”, susține Costel Grojdea, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iași.

Inspectorii au aplicat cele mai multe amenzi în acest an pentru munca la negru. Ștefan Mandachi, fondatorul Spartan, nu a putut fi contactat telefonic de reporterii BZI, iar până la închiderea ediției nu a răspuns la solicitarea transmisă prin i se solicită un punct de vedere în legătură cu reclamația ieșencei. În anul 2021, Strong MND Corporation SRL, firma deținută de Ștefan Mandachi, din Suceava, a avut o cifră de afaceri de  79.795.558 milioane lei, un profit de 16.348.581 lei, cu 300 de angajați. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în cazul ieșencei care reclamă restaurantul Spartan.

La data de 12 iunie 2022, reporterii BZI au încercat, în repetate rânduri, să ia legătura cu fondatorul restaurantelor Spartan din România, Ștefan Mandachi, dar acesta nu a putut fi contactat. Rămâne de văzut ce se va întâmpla după ieșeanca Adina Rodica Cernescu a reclamat problemele de la restaurantul Spartan, afacerea lui Ștefan Mandachi.

Primul drept la replică:

„Bună ziua. Sub umbrela brandului Spartan lucrează peste 1000 angajaţi, cărora li se respectă absolut toate drepturile şi pt. care, anual achităm sub formă de contribuţii şi impozite mai multe milioane de euro. Avem parteneriate cu firme de auditare, jurişti şi consultanţi în domeniul resurselor umane, care asigură transparenta fiecărei plăti şi a concediilor. E literă de lege în companie să se respecte dreptul salariatului, cu atât mai mult cu cât e o enormă criza pe piaţa forţei de muncă în zona horeca. Nu avem nicio amendă sau sancţiune primită pt. astfel de insinuari. Orice tentativă de a destabiliza şi denigra munca noastră va fi reglată în instanţa de judecată. Este în mod clar o absurditate ceea ce susţine fosta angajată. Întrucât mâine e zi liberă şi nu pot obţine aceste informaţii, îţi voi răspunde marţi, când revine managementul la birouri. Până atunci, etic este să aştepţi poziţia oficială. Zi bună”, a transmis Ștefan Mandachi.

Atacul patronului de la Spartan, prin avocata Ancuța Bianca Greu

Ștefan Mandachi, fondatorul lanțului de restaurante Spartan, susține că Adina Rodica Cernescu (n.r. – fostă Toma), fosta angajată a companiei care susține că imediat după ce a căzut în bucătărie și și-a fisurat mâna a fost concediată și nu i se plătește concediul medical, a mințit. Mai mult, acesta este deranjat și de faptul că i-a fost afectată imaginea celor 1.000 de angajați.

„Dacă se poate aș dori să vorbesc cu superiorul dumneavoastră pentru că articolul, pe lângă faptul că nu reflectă minimal adevărul, afectează niște oameni, niște angajați. Munca mea, dacă vreți, este afectată oricum, dar e vorba de ceilalți, copiii care lucrează la Spartan. Am 1.000 de angajați! Să luați în considerare faptul că întreg lanțul de restaurante Spartan este afectat de ceea ce ați scris dumneavoastră. De ce nu publicați astăzi punctul nostru de vedere, la minciuna pe care ați scris-o? (n.r. – face referire la punctul de vedere transmis prin mesaj duminică seara și publicat pe site-ul www.bzi.ro ). Eu v-am spus clar să așteptați un punct de vedere cu privire la insinuarea dumneavoastră. Eu o să vă trimit un drept la replică! Din punct de vedere moral, în fața lui Dumnezeu, că au fost Rusaliile, este un articol real? Ceea ce ați scris acolo reflectă realitatea? În fața lui Dumnezeu, a lui Alah, a lui Mohamed, este corect ce ați scris acolo? Dumneavoastră ați pus în pericol întreaga rețea de franciză și este păcat pentru că suntem contribuitori la bugetul de stat serioși și corecți”, susține Ștefan Mandachi.

Ștefan Mandachi, fondatorul Spartan: „Cine greșește să fie pedepsit de Dumnezeu!”

Ștefan Mandachi mai spune că justiția divină va pedepsi vinovații în această situație.

„Ea a mințit în acea speță. Angajata clar a mințit. Categoric! Puteți vorbi cu managerul de locație. Doamna era în perioada de probă. Este complet fals ce spune doamna. Gândiți-vă că avem 1.000 de angajați. Cum puteți să dăm pe cineva afară când noi căutăm disperați angajați, să aducem oameni în echipă. Cum să facem noi așa ceva. Dacă așteptați până marți (n.r.-14  iunie 2022) vă dădeam un punct de vedere. Noi avem niște proceduri și femeia care spune asta minte. Noi plătim lunar miliarde pe concedii medicale. Cum ar putea unui singur om să i se întâmple așa ceva? Să spunem că ar fi fost o greșeală. Nu pot să știu ce se întâmplă în 90 de restaurante. Cum pot să gestionez 1.000 de oameni, 100 de manageri? Cine greșește plătește! Eu muncesc de luni până duminică, câte 12 ore. Cum să știu ce face un singur angajat? Din punctul meu de vedere ați afectat întregul lanț Spartan. Cine greșește să fie pedepsit de Dumnezeu! Justiția divină să își facă treaba!”, a declarat Ștefan Mandachi, fondatorul lanțului de restaurante Spartan.

Adina Rodica Cernescu: „Mi-am fisurat antebrațul în mai multe locuri”

Acuzată de fostul patron că minte în privința concedierii, Adina Rodica Cernescu spune că acesta nu are. Femeia în vârstă de 36 ani, din Dancu, comuna Holboca, din Iași, a precizat că luni seară, pe 6 iunie 2022, după ce căzuse în bucătărie duminică, 5 iunie, a fost anunțată telefonic că nu mai trebuie să vină la muncă pentru că a fost concediată.

„Eu am semnat o foaie, un referat, unde scria că am pus mai multe produse în avans, adică am făcut mai multe porții de cartofi prăjiți și de crispy. Apoi luni seara mi s-a comunicat faptul că am fost concediată. Concediul medical parafat de medicul ortoped de la Spitalul «Sf. Spiridon» este înregistrat cu data de 7 iunie 2022, de marți. În acea zi am stat toată ziua la spital. Șeful meu de la Spartan, Răzvan, mi-a zis că nu mă poate ajuta cu concediul medical pentru că am fost concediată cu data de 6 iunie 2022, deși pe decizie scrie că am fost concediată începând cu data de 7 iunie. Eu vreau doar să mi se plătească concediul medical pentru că nu mai pot să muncesc atâtea luni, din cauză că am mâna dreaptă în gips. Mi-am fisurat antebrațul în mai multe locuri”, susține Adina Rodica Cernescu.

Evenimentul care s-a petrecut duminică pe 5 iunie 2022 va fi cercetat de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași. Cele mai multe amenzi aplicate de ITM Iași sunt pentru munca la negru.

Adina Rodica Cernescu: „O să contest la Tribunal decizia de concediere”

Specialiștii în domeniul muncii spun că, angajata trebuia chemată în comisia de disciplină după ce a fost sancționată, iar până la soluționarea cercetării trebuia suspendată sancțiunea. Adina Rodica Cernescu nu a fost chemată la comisia de disciplină pentru a avea posibilitatea să se apere. De asemenea, concedierea trebuia suspendată până la finalizarea cercetării privind evenimentul care a avut loc în bucătărie, când angajata a căzut și și-a fisurat antebrațul drept urmând a se stabili dacă a fost accident de muncă. Mai mult, femeia era în concediu medical când a fost concediată, și, conform legislației în vigoare, angajatorul nu are voie să-i desfacă contractul de muncă. Încetarea contractului de muncă are loc după expirarea concediului medical.

”Cum să fiu mincinoasă? (n.r. – face referire la declarațiile lui Ștefan Mandachi, fostul patron, fondatorul Spartan). Pe camerele de luat vederi se vede cum am căzut. Am decizia de concediere și o să o contestăm la Tribunal. Nu m-au dat afară pentru că eram în perioada de probă. M-au dat afară cu renunțarea din partea angajatorului la preaviz. Eu am concediu medical de pe data de 7 iunie 2022. Pe decizie scrie că m-au concediat de pe 7 iunie 2022, după ce cu o seară înainte m-au anunțat să nu mai vin la muncă. Pe data de 5 iunie 2022 am muncit 12 ore, în ziua când am căzut în bucătăria restaurantului Spartan, iar pe 6 iunie 2022 am muncit 14 ore”, mai spune Adina Rodica Cernescu, fosta angajată Spartan.

Avocata Ancuța Bianca Greu: „O să vă distrug”

După apariția articolului în cotidianul Bună Ziua Iași, referitor la reclamația ieșencei Adina Rodica Cernescu, avocata Ancuța Bianca Greu l-a sunat pe unul dintre reporterii BZI și s-a recomandat a fi reprezentanta omului de afaceri Ștefan Mandachi, fondatorul Spartan. Pe un ton amenințător și intimidant, a cerut să fie scos articolul de pe site.

„Scoateți mizeria de articol de pe site cât mai repede. Nu ați avut ce scrie ieri (13 iunie 2022), de Rusalii, și ați publicat articolul acesta. Nu mă interesează, vreau să vorbesc cu un șef să scoată articolul cât mai repede! Dați-mi urgent numărul de telefon al șefului!”, a țipat avocata Ancuța Bianca Greu.

Acesteia i s-a transmis că în jumătate de oră va primi un răspuns. Nu a mai avut răbdare și a sunat pe numărul de telefon al redacției BZI. Avocata a început să țipe, iar pe un ton intimidant și amenințător i-a cerut și secretarei să scoată articolul de pe site.

„Scrieți numai mizerii! O să vă distrug! Scoateți articolul de urgență! Vreau să vorbesc cu un șef! Buna Ziua Iași, noapte bună!”, a spus avocata Greu.

Secretara i-a transmis că va fi contactată de avocații cotidianului Bună Ziua Iași iar avocata s-a enervat.

„O să va distrug! O să îl distrug în special pe reporterul care a scris articolul!”, a mai spus avocata Greu. Contactat telefonic, Ștefan Mandachi a susținut că va discuta cu avocata și aceasta va reveni cu un telefon.

Însă nu a mai revenit și nici nu a răspuns apelurilor telefonice ale reporterilor BZI.

„Nu cunosc ceea ce v-a spus doamna avocat (n.r. – întrebat de reporterii BZI despre amenințările avocatei Greu Ancuța Bianca). Pe avocată o să o sun și o să-i spun să vă sune”, susține Ștefan Mandachi, fondatorul Spartan, care în conversația cu reporterii BZI a precizat de mai multe ori că imaginea restaurantului a fost afectată de publicarea reclamației ieșencei Adina Rodica Cernescu.

surse articol:

https://www.bzi.ro/mizeriile-de-la-spartan-afacerea-lui-stefan-mandachi-o-angajata-care-si-a-rupt-mana-in-timpul-programului-a-fost-concediata-inainte-sa-intre-in-concediu-medical-4474893?utm_source=website&utm_medium=deschideri&fbclid=IwAR31llu3MTXImWX58YxHXUBKR-EGkQsPlQkIZQpuKDG12f1LutuFIqngnHo

https://www.bzi.ro/stefan-mandachi-patronul-spartan-ataca-prin-avocati-dupa-dezvaluirile-din-sanul-companiei-facute-de-o-fosta-angajata-o-sa-va-distrug-4475586?utm_source=website&utm_medium=deschideri

 

Adauga comentariu