Bătrânii din Suceava vor să-și petreacă ultimii ani din viață acasă, nu la azil

Bătrânii din Suceava preferă să își trăiască ultimii ani din viață acasă, nu la azil. Majoritatea persoanelor trecute de prima tinerețe sunt de părere că bătrânii trebuie îngrijiți acasă de către copiii lor, iar în cazuri excepționale, dacă chiar nu există persoane care să aibă grija de vârstnici, aceștia ar trebui să fie duși la azil.

 „Am 85 de ani, dar eu stau singur. Eu fac mâncare, eu mă spal, nu am probleme. Deocamdată nu am nevoie de nimeni să mă ajute”, a spus un bătrân.

„Bătrânii trebuie să trăiască acasă. Nu trebuie părăsiți părinții niciodată, orice ar fi. Se găsește acolo o lingură de mâncare și pentru ei. Acasă e cel mai bine, după părerea mea. Copiii plecați în străinătate trebuie să aibă grijă de părinți, care nu au deloc copii merită la casa de bătrâni, dar să aibă condiții, să fie îngrijiți ca lumea, nu în bătaie de joc”, a menționat un cetățean.

Sucevenii consideră că bătrânii trebuie să-și petreacă bătrânețea acasă, dacă au cu cine, în caz contrar și azilul este o variantă.

„Vârstnicii care au și un certificat de handicap pot beneficia de serviciile noastre. (...) Dacă vorbim și de un grad de handicap, vorbim de asistență medicală, vorbim de tratamentele care sunt luate nu sub o asistență,  să zicem, de specialitate, vorbim de kinetoterapie, de psiholog, de asistent social și de toate serviciile sociale pe care le noi le oferim în cadrul centrelor. (...) Știu foarte multe cazuri sau sunt convinsă că în generația vârstnicilor din perioada aceasta, nu întotdeauna își doresc să ajungă într-un centru specializat, pentru că persoanele vârstnice își doresc să fie acasă, acolo la ei, unde au vecini, au cunoștințe, au prieteni, au proprietate”, a declarat directorul executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, Nadia Crețuleac.

 

sursa foto: www.casaharmonia.ro

 

Adauga comentariu