Biserica Ortodoxă Română nu va schimba ritualul botezului, în ciuda faptului că un bebeluș a murit la Suceava

Ritualul de botez al copiilor rămâne neschimbat, a decis joi, 25 februarie 2021, Sfantul Sinod, organismul colegial de conducere al Bisericii Ortodoxe Române.

Decizia a venit după ce o parte importantă a societății civile a solicitat revizuirea ritualului, în urma morții bebelușului de la Suceava. Unii dintre înaltii ierarhi ortodocși au fost de acord cu schimbarea procedurii, dar, în final, majoritatea din Sfântul Sinod și-a impus punctul de vedere.

Sfântul Sinod arată ca Biserica Ortodoxă are obligația statutară de a rămâne în unitate cu Biserica Ortodoxă universală, ceea ce înseamnă că Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina și ritualul.

Precizări ale Sfântului Sinod în legătură cu „îngrijorările” din spațiul public:

1) înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului și dorința ca el să fie botezat;

2) în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului intreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală; cât de periculoasă este cutuma scufundării copilului în timpul botezului. „Există inclusiv riscul să se înece cu laptele băut înainte”;

3) în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoții, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioșii privind semnificația duhovnicească a Sfintelor Taine.

 

Adauga comentariu