Calvarul prin care au trecut Tiberiu Boșutar și cei doi jurnaliști într-o pădure din Suceava, povestit din ambulanță: „M-au dezbrăcat în pielea goală și m-au trimis în fundul gol să merg acasă. Le-a spus polițiștilor că data viitoare mă leagă de mașină”

Calvarul prin care au trecut Tiberiu Boșutar și cei doi jurnaliști într-o pădure din Suceava, povestit din ambulanță: „M-au dezbrăcat în pielea goală și m-au trimis în fundul gol să merg acasă. Le-a spus polițiștilor că data viitoare mă leagă de mașină și mă trage până rămâne doar piciorul”

Aseară, activistul de mediu Tiberiu Boșutar și doi jurnaliști care lucrau la un documentar internațional privind tăierile ilegale de copaci au fost bătuți cu bestialitate într-o pădure din zona Dornelor. Victimele susțin că au fost agresate fizic de circa 20 de indivizi. Printre agresori s-ar enumera proprietarul cantonului pe care se aflau sus-numiții (proprietare privată) și un inginer silvic. Agresorii i-au bătut pe cei trei și le-au distrus aparatura pe care o foloseau pentru realizarea documentarului.

După ce scena de coșmar s-a terminat, victimele au ajuns într-un final la spitalul din Vatra Dornei și pe urmă au fost transferate la Spitalul Județean Suceava pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate. În drum spre spital, de pe targa ambulanței în care se afla, activistul de mediu Tiberiu Boșutar a intrat într-un live alături de jurnalistul Mihai Chira, pentru cotidianul News Bucovina.

„Am sunat un agent forestier să cheme silvicultorul de la cantonul unde am ajuns că avem o suspiciune. Au venit zeci. Aproape toți aveau topoare și răngi. Mă cheamă localnicii, mă îndrumă agenții economici și mă bat silvicultorii.

Mi-au spus că dacă scot o vorbă vin peste mine la Moldovița. Cel care m-a bătut cel mai tare le-a spus polițiștilor că data viitoare mă leagă de mașină și mă trage până rămâne doar piciorul. (...)

Nu e vorba de un caz izolat. E vorba de un sistem care ne pune piciorul pe cap. M-au dezbrăcat în pielea goală, au spus că mașina rămâne acolo și m-au trimis în fundul gol să merg acasă. Asta am trăit eu azi.

Mi-au rupt cheia din contact, nu am apucat să fugim. Pentru că nu voiam să ies din mașină, erau pe punctul să răstoarne mașina. În ultimul moment am acceptat să ies din mașină ca să nu mă răstoarne în râpă cu mașina. 

Când imi stătea cu toporul la gât, închipuie-ți că eu, care nu credeam că mă tem vreodată de ceva, m-am dezbrăcat în pielea goală, mi-au lăsat papucii. 

Sunt jurnaliști internaționali care merg în teatre de război și nu au pățit nimic. În zona unde am fost eu, niște silvicultori au distrus echipamentul video al unor jurnaliști.   

Nu reclam un pădurar. Reclam un sistem depășit de situație. Nu mor eu din asta și nu mă las. E interesant că proprietarul nu a spus nimic. Singurii care ne-au bătut au fost pădurarii și i-am recunoscut că și în anii trecuți aceeași oameni ne-au amenințat și ne-au bătut. Probabil că, data viitoare veți vorbi cu familia dacă țara nu înțelege despre ce e vorba.

Eu sunt pe targă și colegul meu e pe targă, dar România e până la brâu în mormânt pentru că sistemul este învins de niște șmecheri.

În afară de <Vă omorâm!> eu nu am auzit niciun cuvânt de la ei (n.r. - de la agresori)”, a spus activistul de mediu Tiberiu Boșutar pentru News Bucovina.


Declarația unuia dintre jurnaliștii bătuți într-o pădure din județul Suceava. Tânărul lucra la un documentar despre „Mafia Lemnului”: „Când vezi 20 de oameni cum vin cu toporul spre tine crezi că aia e, că s-a terminat”

Punctul de vedere al IPJ Suceava cu privire la agresiunea împotriva activistului de mediu Tiberiu Boșutar și a celor doi jurnaliști care se aflau cu el într-un fond forestier din zona Dornelor

Activistul de mediu Tiberiu Boșutar a fost bătut într-o pădure din Coșna

Garda Forestieră Suceava face o ancheta în fondul forestier unde activistul de mediu Tiberiu Boșutar și doi jurnaliști au fost bătuți


Adauga comentariu