Campanie de prevenire a infracțiunilor online la care sunt expuși tinerii din centrele de plasament

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Suceava și-au propus în cadrul proiectului „Educație pentru siguranță în era digitală” o informare corectă şi cât mai completă a tinerilor din centrele de plasament asupra capcanelor din sfera online, a riscurilor și vulnerabilităților la care sunt expuși tinerii în mediul online și asupra mecanismelor de prevenție.

Seria activităților educativ – preventive a continuat în Centrul de Plasament „Speranța” din Suceava la data de 4 aprilie 2019. La acțiunea de informare susținută de subcomisarul Ileana Iacob, au participat în jur de 30 de copii și tineri atât din centrul „Speranța” cât și din centrele „Colț Alb” și „Micul Prinț” din Suceava.

Un studiu realizat in anul 2018 de către Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, în rândul populației școlare la nivel național a arătat că  vârsta medie la care copiii din România au început să utilizeze internetul este de 8 ani. Pentru cei mai mulți (peste 76,8%), inițierea în mediul online a avut loc în intervalul de vârstă 5 – 10 ani.

72,4% dintre elevii români accesează internetul zilnic, iar alți 17,5% accesează internetul de câteva ori pe săptămână.

Asociind numărul de prieteni cu victimizarea online pe rețelele de socializare,  se constată că un număr mai mare de prieteni se asociază cu un grad de victimizare repetat mai ridicat. Cei care au peste 1.000 de prieteni au fost cei care au fost puși de mai multe ori în fața unor situații neplăcute: au fost amenințați de mai multe ori, le-a fost accesat mailul fără aprobarea lor de mai multe ori, au fost victime de mai multe ori ale unor pagini web create special pentru a fi ironizați.

Socializarea online și postarea de informații cu caracter personal pe rețelele de socializare atrag după sine și riscul de a permite accesul la informații private unor persoane rău intenționate. Există un procent mare de persoane care permit accesul la postările lor tuturor celor interesați sau unor persoane pe care personal nu le cunosc.

În acest context, acțiunile din cadrul acestui proiect vor continua în toate centrele de plasament și casele de tip familial din cadrul DGASPC Suceava.

Adauga comentariu