Cartierul din Suceava în care credincioșii își fac cruce la foc automat

În cartierul George Enescu, din municipiul Suceava, sunt contruite șapte biserici ortodoxe la aproximativ 20.000 de locuitori. Aceste lăcașuri de cult sunt amplasate printre blocurile din cartier. În fiecare duminică în cartier răsună bătăile clopotelor. În jurul orelor 12.00 – 13.00 la porțile bisericilor sunt prezenți cerșetorii care fac apel la bunăvoința credincioșilor de a-i ajuta cu ce pot. Acești „cerșetori” stau în afara perimetrului bisericilor deoarece în caz contrar, vor fi goniți de administratorii lăcașelor de cult. 

Distranța de la o biserică la alta este mai mică de un kilometru. În interiorul Spitalului Județean Suceava există Biserica „Sfânta Cruce”, în timp ce în curtea spitalului vechi se află Biserica „Sfântul Nicolae”.

Lângă Școala Gimnazială Nr. 4, în cursul anului 2000, în curtea unei grădinițe a fost contruită Biserica „Sfântul Spiridon”. La început a fost o bisericuță din lemn. Anul acesta a fost inaugurată o biserică din piatră mult mai impunătoare.

La aproximativ zece minute de mers pe jos cu o viteză medie de la Biserica „Sfântul Spiridon” este amplasată Biserica „Sfânta Vineri”, ridicată între anii 1991 și 2001.

Lângă Cartodrom se află Biserica „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”.

În apropierea de Piața Mică este amplasată Biserica „Sfântul Antonie cel Mare”, ridicată în anul 1995.

La mică dinstanță de Liceul cu Program Sportiv a fost contruită între anii 2001 și 2007, Biserica „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan”.

Bătrânii din cartierul George Enescu sunt încântați de faptul că pentru a merge la biserică nu sunt nevoiți să meargă prea mult. Credincioșii care nu se pot deplasa până la biserică sau pur și simplu nu vor, pot asculta slujbele chiar și de la geamurile apartamentelor. Șapte biserici pentru un cartier par a fi prea multe, dar, în fiecare duminică, toate lăcașele de cult sunt pline.

Tinerii mai puțin pasionați de religie sau de obiceiul de a face cruce de câte ori trec pe lângă biserici îi întreabă ironic pe cei care practică acest obicei: „Nu ai făcut întindere la mână?”.

În municipiul Suceava există multe biserici, iar vorbele ironice de genul „Mai poți să faci atâtea cruci?”, „N-ai febră musculară?”, nu vor muri niciodată.

În cei aproape 30 de ani de la Revoluţie, numărul bisericilor ortodoxe a crescut în Suceava de la 11 la 39. Cultele neoprotestante au construit în ultimul sfert de veac 12 lăcaşuri în oraşul fostă capitală a Moldovei. Dacă în 1990 Suceava avea 110.000 de locuitori şi 15 biserici, în prezent mai are 80.000 de locuitori, însă numărul bisericilor a ajuns la 56.

 

Comentarii

Catalina

24.07.2020 07:48

Hahaha.Cum dracu' sa nu faca biserici intre blocuri cand " enoriasii" sunt atat de evlaviosi...hahaha.
Vai de noi, cata prostie si ce nivel de prostire ...

Adauga comentariu