Ce s-a ales de fabrica de cherestea din Moldovița a lui Omar Hayssam. Terenul a fost împărțit între fiul primarului și un consilier local PNL

Fabrica de cherestea din comuna Moldovița, locul unde pe timpuri lucrau peste 400 de muncitori din Moldovița, Vama, Frumosu sau Vatra Moldoviței, a devenit acum mai mult o legendă precum mai toate fabricile și uzinele din țară.

De fabrica de cherestea din Moldovița s-a ales praful la sfârșitul anilor '90 când a ajuns pe mâna controversatului om de afaceri sirian Omar Hayssam. Pe la mijlocul anilor '90, UFET, care aparținea de IFET Suceava, s-a privatizat și a căpătat numele RAFOR SA Câmpulung Moldovenesc.

Firma proaspăt privatizată a intrat în vizorul lui Omar Hayssam în cursul anului 1999. Acesta a achiziționat-o în schimbul sumei de 600.000 de lei, printr-un intermediar, pe numele său Mihai Nasture. Ulterior, fabrica a fost vândută succesiv către Laser Impex și Iunia Corporation, prețul ajungând până la 3,2 milioane de lei.  

Prin această metodă, afaceristul sirian spăla bani. Fabrica de cherestea de la Moldovița nu a rămas în proprietatea celor de la Iunia Corporation ci a fost transferată către SC Best Wood SRL deținută de Mohamad Omar, fratele lui Omar Hayssam.

După ce fabrica a ajuns în posesia arabilor, muncitorii au fost tratați cu dispreț. Ei nu erau plătiți la timp sau deloc, numărul lor scăzând în doar patru ani de la 240 la 3. Cei trei erau paznicii care trebuiau să păzească ruinele părăsite ale fabricii de cherestea de la Moldovița.

În anul 2003, SC Best Wood SRL a fost desființată, schimbându-și numele în SC Best Forest SRL. Sirienii nu au plecat cu mâna goală de la Moldovița. Frații Omar au luat mai toate utilajele și le-au transferat la o altă societate de-a lor, respectiv SC Foresta Nehoiu SA.

După falimentul SC Best Wood SRL, Primăria comunei Moldovița condusă la vremea respectivă de Nicolae Chiforec a încercat să recupereze terenul pe care a fost construită fabrica de cherestea. Totul s-a lămurit în instanță, unde judecătorii au stabilit că terenul aparține Primăriei Moldovița, iar clădirile fraților Omar.

În primăvara anului 2008, fabrica de cherestea de la Moldovița a lui Omar Hayssam a ars din temelii. Focul ar fi pornit de la niște muncitori care lucrau la demontarea utilajelor fabricii. O scânteie a produs un incendiu puternic ce s-a propagat pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați. O armată de pompieri s-a deplasat la fața locului și a stins focul, reușind să salveze bunuri în valoare de 10 milioane de lei. În deflagrație au ars un atelier mecanic și sediul administrativ al fabricii, prejudiciul ridicându-se la suma de 15 milioane de lei.

După arestarea lui Omar Hayssam, în Moldovița s-a așezat liniștea, mai ales în zona fostei fabrici de cherestea. Terenul a devenit al primăriei din localitate, care l-a înstrăinat însă către mai multe persoane. Principalii beneficiari au fost Narcis – Traian Iliesi, fiul primarului din Moldovița, care a achiziționat un teren de 2.708 metri pătrați în schimbul sumei de 59.492 de lei și consilierul local PNL, Liviu Zelinschi, care a intrat în posesia a unei suprafețe totale de 5.452 de metri pătrați.

Zelinschi a cumpărat pe numele său 214 metri pătrați cu suma de 4.594 de lei, în timp ce prin intermediul firmei sale SC Aliprest SRL a achiziționat o suprafață totală de 5.238 de metri pătrați pe care a plătit suma de 121.058,70 de lei.

Mai trebuie menționat faptul că o altă suprafață de teren din fosta fabrică de cherestea de la Moldovița, în suprafață de 1.644 de metri pătrați, a fost concesionată de Primăria Moldovița către firma unui nepot de-al edilului Traian Iliesi, respectiv către SC Klein Holz Bau SRL administrată de Petru Sorin Iliesi.

Sursa foto: www.monitorulsv.ro

Adauga comentariu