Cea mai mare aberație construită în România cu bani europeni a ajuns la faza de recepție a lucrărilor

Consiliul Județean (CJ) Suceava a început procesul de recepție a lucrărilor de la groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș, una dintre cele mai mari aberații construite în țara noastră cu bani proveniți de la Uniunea Europeană.

Localnicii din Valea Putnei s-au arătat extrem de nemulțumiți de faptul că administrația județeană continuă să ducă la capăt acest proiect, deși ei au demonstrat atât cu documente, cât și în instanță, că depozitul ecologic de la Pojorâta nu a fost construit tocmai legal.

„Am aflat că astăzi cei de la Consiliul Județean Suceava vor să facă recepția la groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș, în cel mai mare secret posibil. Aceștia fac recepția la cea mai mare aberație pe care putea să o facă”, a precizat Aristide Maxim, reprezentantul localnicilor din Valea Putnei.

„S-au întâlnit pe ascuns. Media bănuiesc că nu a fost informată. Noi am încercat să intrăm, să luăm parte la discuții, dar nici eu ca și consilier local nu am fost lăsat deoarece nu făceam parte din acea comisie. La ultima ședință care a fost cu comisia din senat de la mediu, le-au dat de făcut unele chestii care erau șubrede în proiect, iar ele nu au fost făcute. În plus, toată partea de jos este distrusă de apa care a curs pe pajiște. Am vorbit cu senatorul pe mediu, Allen Coliban, care era la Bruxelles și a întrebat uimit: <<Cum să se facă recepția dacă groapa este în litigiu?>>”, a declarat activistul de mediu Gheorghe Sologiuc.

Conducerea  CJ Suceava nu a anunțat că urmează ca în cursul zilei de astăzi să fie făcută recepția la groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș. Reporterii Ziar de Suceava au aflat pe surse că acest proces urmează să aibă loc la sfârșitul săptămânii în curs, fapt confirmat și de vicepreședintele CJ Suceava, Viorel Seredenciuc.

„Astăzi a început recepția lucărilor la depozitul ecologic de la Pojorâta. Procesul poate dura o zi, o săptămână sau mai mult, în funcție de neregulile sesizate. În ianuarie a avut loc recepția stației de tratare a levigatului, iar acum se defășoară recepția efectivă a construcției”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Viorel Seredenciuc.

La sfârșitul lunii iunie 2018, Tribunalul Suceava a anulat hotărârea Consiliului Local Pojorâta, dată la 9 septembrie 2016, prin care s-a făcut transferul celor nouă hectare de teren pe care s-a construit groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș. Decizia magistraților suceveni nu a fost una definitivă.

În luna martie 2016, Curtea de Apel Cluj a admis aceeași cerere făcută de localnicii din Valea Putnei și Metecăniș anulând transferul celor nouă hectare de teren de la Consiliul Local Pojorâta către Consiliul Județean Suceava. Acest transfer a fost făcut în baza unei alte hotărâri de consiliu local, dezbătută la data de 9 august 2010. Practic cele două hotărâri, aproape identice, au fost anulate de două instanțe de judecată diferite.

Groapa de gunoi de la Pojorâta a fost terminată, iar reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava fac zilele acestea recepţia finală a proiectului. În groapa de gunoi au fost investite 27 de milioane de lei. Această recepţie nu este sinonimă cu darea spre folosinţă, deoarece groapa de gunoi nu are încă un operator.

Adauga comentariu