Cele trei cerșetoare care furau din locuințele bătrânilor binevoitori au fost arestate preventiv pentru 30 de zile

Magistrații Judecătoriei Rădăuți au admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile față de Marinela Bogdan, Ancuța Pleșca și Ramona Pleșca pentru săvârșirea infracțiunii de furt.

„În perioada 19.01.2020-09.04.2022 pe rolul Parchetului de pe lângă Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi au fost înregistrate şase cauze penale în care s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat, în special furturi din locuinţe.

Prin ordonanţele procurorului toate cele şase cauze au fost reunite pentru continuarea cercetărilor.

Prin ordonanţa procurorului din data de 10.04.2022 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de două persoane de sex feminin, pentru săvârşirea a cinci infracţiuni de furt calificat, faptă prev. de art. 228 alin. (1), 229 alin.(1), alin. (2) lit. b, din Codul penal, cu aplic. art. 77 lit. a din Codul penal     şi faţă de a treia persoană de sex feminin pentru săvâşirea a patru infracţiuni de furt calificat, faptă prev. de art. 228 alin. (1), 229 alin.(1), alin. (2) lit. b, din Codul penal, cu aplic. art. 77 lit. a din Codul penal.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 10.01.2020-09.04.2022, la diferite intervale de timp, cele trei inculpate în baza unor înţelegeri prestabilite s-au deplasat la domiciliile unor persoanelor vătămate de pe raza mun. Rădăuţi, fiind vizate în special persoane cu vârste cuprinse între 82-95 de ani, unde, profitând de vârsta înaintată, una dintre inculpate sub diferite  pretexte,  respectiv că desfăşoară o campanie umanitară, că oferă flori din partea primăriei sau că distribuie măşti chirurgicale, intra în domiciliu şi o ţinea ocupată pe persoana vătămată într-o cameră din interiorul imobilului, timp în care celelalte două inculpate pătrundeau în interior fără drept şi sustrăgeau diferite sume de bani şi bunuri, în principiu bijuterii. Prejudiciile cauzate fiind cuprinse între sumele de 500 de euro şi 11450 de euro”, au transmis procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți.

Acestea au fost depuse în arestul IPJ Suceava.


Vă amintim faptul că zilele trecute, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți au reușit documentarea activității infracționale a trei femei care, profitând de vârsta înaintată a victimelor pătrundeau în locuințele acestora sub diferite pretexte și sustrăgeau sume de bani. Polițiștii au dispus reținerea celor trei femei, aceastea fiind introduse în arestul IPJ Suceava.

„Polițiștii recomandă încă o data cetățenilor și în special vârstnicilor să manifeste prudență în relaționarea cu persoane necunoscute, mai ales în contextul apropierii Sărbătorilor Pascale. Sub diferite pretexte, infractorii încearcă deseori să inițieze discuții, să pătrundă în curți sau locuințe și ulterior să sustragă sume de bani sau bunuri de valoare”, a transmis IPJ Suceava.

La data de 9 aprilie 2022, pe la ora 14.40, printr-un apel 112 un bătrân de 83 de ani, din municipiul Rădăuți a anunțat faptul că persoane străine i-au furat niște bani din casă.

Înainte de a apela la 112, bătrânul a primit în locuința sa trei femei, care au cerșit mâncare și apă. Cele din urmă au profitat de neatenția bătrânului, furându-i dintr-o borsetă suma de 4.000 de lei. Borseta se afla în dormitorul locuinței.

În urma apelului 112, mai mulți polițiști au început să verifice zona comiterii faptei. Astfel, au fost identificate cele trei femei, respectiv Marinela Bogdan (33 de ani), Ramona Pleșca (31 de ani) și Ancuța Pleșca, toate din comuna Dornești.

În urma controlului corporal, în lenjeria intimă a Ramonei Pleșca a fost identificată suma de 1.347 lei, iar în bagajul Marinelei Bogdan a fost găsită suma de 2.669 lei, într-o sacoșă. Banii se aflau sub mai multe alimente și obiecte vestimentare uzate.  

Sumele de bani menționate au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de furt. 

Oamenii legii le-au asociat pe aceste individe cu încă cinci fapte de furt calificat cu același mod de operare. Aceste fapte au fost înregistrate în perioada 2020 - 2022, victimele fiind tot persoane vârstnice.

Cele trei femei au fost reținute pentru 24 de ore, fiind introduse în arestul IPJ Suceava.

„Poliţiştii reamintesc faptul că, un mod de operare distinct  îl reprezintă vânzarea unor diferite obiecte de uz casnic direct la domiciliu sau oferta de a efectua anumite lucrări gospodăreşti. De asemenea, unele persoane invocă motive financiare sau medicale și apelează la mila proprietarilor de locuințe. Toate acestea sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa victimei, iar în momente de neatenţie sunt sustrase bunuri şi valori  din casă.

De aceea recomandăm cetăţenilor să nu inițeze discuții cu astfel de persoane și să nu  le permită accesul în locuință.  

Totodată,  recomandăm  să  închideți  ușile  și să le asigurați cu sisteme de închidere chiar și atunci când sunteți la domiciliu. 

De asemenea, nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile.

Tuturor celor care au de făcut diverse reparaţii în gospodărie, le recomandăm să angajeze firme autorizate şi să nu se încreadă în preţul mic oferit de aceste persoane.

În cazul în care aveţi suspiciuni apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie”, a transmis IPJ Suceava zilele trecute.

Adauga comentariu