Cinci cadre medicale de la Spitalul din Fălticeni au fost diagnosticate cu coronavirus. Noua șefă a DSP Suceava habar nu are despre situația de la Fălticeni

Acuze grave au fost lansate, în weekend-ul trecut, la adresa conducerii Spitalului municipal Fălticeni pe rețelele de socializare, unde au apărut mai multe postări în care se spune că 80 de medici și asistente sunt infectate cu COVID-19 și se încearcă mușamalizarea extinderii pandemiei.

Reporterii de la Ziarul de pe Net au luat legătura cu factorii de decizie din județul Suceava pentru a pune capăt stării de incertitudine, însă am constatat că situația nu este gestionată corespunzător și, cu toate că a trecut mai bine de o săptămână de la confirmarea primului caz de coronavirus, DSP Suceava nu are foarte multe date.

Contactată telefonic, directorul interimar al DSP Suceava doctorul Elena Manuela Trifan, trimisă la Suceava de la DSP Iași, a declarat că ea nu știe că la Fălticeni să fie vreun caz confirmat până în prezent și ei nu i s-a adus la cunoștință. Culmea este că s-a anunțat oficial în urmă cu o săptămână faptul că pe 21 martie a.c. a fost descoperit primul caz de coronavirus la un medic internist fălticenean, dar șefa DSP nu știe de acesta. Ne întrebăm cum gestionează în atare condiții situația pandemiei la nivel de județ dacă nu știe ce se întâmplă în spitalele suport din județ.

Cea de-a doua persoană contactată a fost prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, care a spus că nu intră în atribuțiile sale sau ale Instituției Prefectului să centralizeze datele îmbolnăvirilor de coronavirus și ne-a direcționat către DSP Suceava, instituția a cărei șefă nu a auzit de cazuri de coronavirus la Fălticeni!

Am încercat să discutăm cu managerul Spitalului municipal Fălticeni, care avea telefonul închis și i-am trimis un mesaj, însă până la ora publicării materialului nu am primit vreun răspuns.

Directorul medical al Spitalului din Fălticeni, doctorul Dorin Vâlceanu, ne-a răspuns la telefon și ne-a spus că încă nu se cunoaște numărul exact de cadre medicale infectate, deoarece abia vineri a început testarea personalului din secțiile Medicină Internă, Cardiologie și CPU (Compartiment Primiri Urgențe), cu un lot de 50 de persoane și acțiunea de testare va fi reluată de astăzi. Aproximativ 60 de cadre medicale au fost trimise la domiciliu, în izolare, după închiderea scțiilor.

Vâlceanu susține că oficial, până în prezent, sunt cinci cadre medicale infectate de la Spitalul municipal Fălticeni: trei medici și două asistente. El a declarat că nu poate spune despre cei care se află la domicliu și au fost contacți direcți, că sunt infectați până când nu vin rezultatele testelor.

Amintim că cele trei secții au fost închise iar personalul trimis la domiciliu în izolare după ce pe data de 21 martie a.c., a fost descoperit primul caz de infectare cu cotonavirus la un medic internist care lucrează și la Spitalul Județean Suceava.

Vâlceanu a mai spus că, după efectuarea nebulizării, Secțiile Medicină Internă și CPU au fost redeschise cu personalul medical din Policilinică, dar nu s-a reușit redeschiderea Secției de Cardiologie deoarece singurul medic specialist este infectat cu coronavirus.

Referitor la materialele de protecție pentru cadre medicale, directorul medical al Spitalului Fălticeni a declarat că stocul de ochelari, măști și mănuși acoperă nevoile pentru 1 – 2 săptămâni și că ar fi extrem de necesare vizierele.

Sursă material: www.ziaruldepenet.ro

Adauga comentariu