Cioloș, carne de tun sau cal troian?

Săptămâna aceasta se încheie cu un bilanț trist în lupta cu pandemia: suntem pe locul 2 în lume la numărul de decese zilnice, raportat la numărul de locuitori – peste 1500 de morți în 4 zile, secțiile de terapie intensivă sunt pline, zilnic apar peste 15.000 de cazuri noi de Covid, ducem disperați bolnavi în Ungaria iar vaccinarea merge șontâc, șontâc, după ce românii au fost bombardați cu fake news de falși specialiști care mai de care cu teorii mai abracadabrante despre vaccinul anti-Covid.

În paralel, inflația, adică creșterea prețurilor, a ajuns la o cifră cu 6, oameni buni! De când n-a mai avut România inflație lunară de peste 6%? Este cel mai înalt nivel din anii de după aderarea României la UE!!! Această inflație a măcinat creșterile de salarii din ultima perioadă și practic a dus la scăderea nivelului de trai al populației, dincolo de marea creștere economică statistică, care nu valorează doi bani pentru marea masă a românilor. Și încă nu a început prea bine să vină sarabanda facturilor la energie și gaze crescute mai ceva ca Făt Frumos din poveste!

Cu toate acestea, politicienii noștri, nu toți, dar cei mai mulți, se ocupă de jocuri politice, se gândesc doar cum să-i facă pe adversari să-și rupă gâtul, nu contează deloc pentru ei cu ce preț pentru țară. Și asta face ca acum să avem un guvern Cîțu demis și nicio perspectivă de formare a unei noi majorități parlamentare care să poată vota legi, care să poată da „verde” unui guvern cu puteri depline care să emită Ordonanțe de Urgență, să propună proiecte de lege în procedură de urgență și orice altceva este nevoie pentru a depăși aceste crize multiple care se suprapun una peste alta parcă într-o „furtună perfectă”!

Ați văzut cu toții cum „marile” partide PNL și PSD s-au dus la consultările cu președintele României fără să propună un candidat la funcția de prim-ministru. Halal responsabilitate civică! Au „jucat”-o șmecherește - „de ce să ne rupem noi gâtul, într-o perioadă dificilă, cu măsuri nepopulare, sub presiunea iernii și a pandemiei, să vină alții”, și-or fi râzând în barbă alde Ciolacu și Cîțu Mîțu – n.a.- nu-mi aparține expresia, e a jurnalistului Ion Cristoiu. Vedeți acest „alții” tot timpul în politica ultimilor 30 de ani, am auzit „alții” trebuie să-și asume, „alții” sunt de vină, deja cred că ne-am săturat cu toții!

Dacă ar fi să analizăm la rece atitudinea partidelor parlamentare, le-am da premiul „lingura de lemn a politicii” celor de la PNL-aripa Cîțu-PDL, care după ce au fost partidul numărul 1 al guvernării în coaliția de dreapta și au dat jos guvernul PSD în 2019, au ajuns de răsul lumii, fără soluție de premier în locul perdantului Superman, dar cu ifose mari și cu discurs infantil de supărăcilă pe „Gigel” de la USR, care nu s-a mai jucat cu ei și le-a stricat guvernarea cu „dușmanii” din galeria adversă!

Nici nu mai contează dacă acest joc penibil a fost ticluit cu Iohannis împreună, ca prima desemnare să fie Cioloș, care eventual să cadă în parlament iar apoi să vină ei pe calul alb cu Superman „reloaded” iar parlamentarii de frica anticipatelor să înghită fiecare câte o broască și să-l voteze pe aventurierul din America! Iohannis s-a spălat pe mâini, l-a desemnat pe singurul candidat propus, Dacian Cioloș, și a aruncat cartoful fierbinte la parlamentari.

Deși mulți au râs de Cioloș, că ar fi căzut în această capcană, că nu are nicio șansă să treacă un guvern sau că, și dacă trece, va fi la mâna mafiilor transpartinice din PSD și PNL cu conexiuni până în parlament, care l-ar putea da jos în orice moment. Eu zic că Dacian Cioloș știe foarte bine ce face, își joacă cartea pe care o are până la capăt, merge cu un guvern monocolor USR, ca un politician responsabil în vreme de criză, dacă trece, ok, dacă pică, va contabiliza oricum o simpatie din partea propriului electorat, pentru că nu a dat bir cu fugiții ca și ceilalți. Și asta va prinde bine partidului în perspectiva alegerilor viitoare, fie anticipate sau la termen.

PSD e prins la mijloc și trebuie să se decidă cum va juca. Dacă PSD vrea cu adevărat anticipate, primul pas - trebuie să nu-l voteze pe Cioloș. Dar!!! Atenție, dacă pică Cioloș, vine Cîțu sau alt liberal cu al doilea guvern, cu șah la PSD și pericol clar de anticipate! Ciolacu and company dacă vor anticipate, îl pică și pe Cîțu sau Bode, sau cine-o veni de la liberali și așteaptă mutarea lui Iohannis, care poate dizolva sau nu parlamentul!

O a doua variantă a PSD ar fi să-l voteze pe Cioloș, cu un mandat scurt, până în primăvară și de-abia atunci să se intre în scenariul anticipatelor. Cea de-a treia variantă și cea mai penibilă pentru PSD, cred eu, ar fi să-l pice pe Cioloș și să-l voteze pe Superman 2 ca prim-ministru, pe care să-l susțină punctual, în parlament, cu concesii serioase făcute de PNL pentru camarila social-democrată. Bineînțeles, oficial gestul PSD va fi pentru „binele țării”, va fi un „compromis necesar în politică” sau alte dume, scamatorii, de acest gen.

Acum, serios, mă întreb și eu ca și cetățeanul turmentat al lui Caragiale, și vă întreb și pe dumneavoastră, totuși, noi cu cine dracu mai votăm în țara asta?

Adauga comentariu