Cîrje, obligat la plata a 500.000 euro, daune morale pentru familia Gabrielei Rîpan. Instanța: „Suferinţa psihică nu poate fi echivalată financiar, banii nu pot repara vreodată trauma suferită”

Judecătoarea Ramona Mornăilă l-a condamnat astăzi pe Tudor Cîrje la doi ani și șase luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Magistratul l-a găsit vinovat pe acesta de producerea accidentului în care și-a pierdut viața Gabriela Rîpan. De asemena, în sentința de 11 pagini pe care judecătoarea a publicat-o se abordează și partea financiară, Cîrje fiind obligat să achite o jumăte de milion de euro daune morale astfel: căte 150.000 euro pentru fiecare părinte și căte 100.000 euro pentru  fratele Gabrielei, respectiv bunica acesteia. 

În privinţa daunelor morale în primul rând se constată că părinţii, fratele şi bunica victimei s-au constituit părţi civile în cauză cu suma de câte 500.000 euro fiecare cu titlu de daune morale. Faţă de probele administrate în cauză instanţa apreciază că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Codul civil (art. 1349 şi 1357 şi urm. C.civ.) pentru atragerea răspunderii civile delictuale a inculpatului faţă de aceste părţi civile în privinţa daunelor morale: există fapta ilicită săvârşită de inculpat constând în infracţiunea de ucidere din culpă imputată şi reţinută în sarcina acestuia; există prejudiciul cauzat părţilor civile în calitatea lor de victime indirecte prin prejudiciul suferit de acestea în urma decesului fiicei, surorii respectiv nepoatei lor – prejudiciu ce este probat prin declaraţiile martorilor audiaţi pe latură civilă respectiv înscrisurile încuviinţate în probaţiune pe latură civilă care atestă, pe de o parte, relaţiile de profundă afecţiune între membrii familiei părţilor civile, iar pe de altă parte trauma suferită de părţile civile urmare a morţii intempestive a unui membru de familie, aflat în floarea vârstei, eveniment în măsură a produce o suferinţă greu şi de gândit, cu atât mai mult de trăit, o perturbare ireversibilă a parcursului vieţii acestora; vinovăţia inculpatului în producerea acestui prejudiciu, ce derivă din vinovăţia sa în săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă precum şi legătura de cauzalitate dintre fapta inculpatului şi prejudiciul creat părţilor civile. Cu privire la daunele morale solicitate, instanţa de judecată reţine, astfel cum s-a arătat şi în literatura de specialitate şi practica judiciară, că la aprecierea cuantumului acestora se impune a se avea în vedere pe de o parte împrejurarea că această componenta extrapatrimonială a prejudiciului suferit nu este susceptibilă de o reparaţie propriu-zisă, suferinţa psihică neputând fi desigur echivalată financiar, banii neputând repara vreodată ceea ce este ireparabil dar şi că, pe de altă parte, fiind cauzat un prejudiciu, se impune a fi reparat printr-un just echivalent al unei vătămări, ca o compensare a durerii suferite, în baza principiului reparării integrale a prejudiciului”, arată magistrastul.  

Firma de asigurări are de achitat valoarea mașinii și cheltuielile de înmormântare: 

„În privinţa daunelor materiale, instanţa apreciază că este întemeiată cererea părţilor civile de obligare a asigurătorului de răspundere civilă obligatorie, în calitate de persoană responsabilă civilmente, la plata sumei de 124.738,41 lei cu titlu de despăgubiri materiale, cu dobânda legală de la data accidentului, respectiv 21.01.2019, având în vedere înscrisurile depuse la dosarul cauzei din cuprinsul cărora rezultă cuantumul sumelor solicitate cu acest titlu şi achitate de părţile civile, părinţii victimei, în legătură cu înmormântarea acestei, pomenile religioase, monumentul funerar - fila 118-135, vol.1 dos. Judecătoria Cluj Napoca”, se mai arată în sentință. 

Citește și: VIDEO Reacția familiei Rîpan, după condamnarea lui Tudor Cîrje: „Este o pedeapsă prea blândă (...), noi suntem condamnați pe viață”

Adauga comentariu