Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava este unul dintre puținele licee din țară ce au doi medaliați la aceeași olimpiadă internațională

David Turturean, elevul de la Colegiul Național “Ştefan cel Mare” din Suceava pentru care Ministerul Educației și autoritățile locale nu au găsit banii necesari participării la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din China, a obținut  medalia de argint la concursul la care a luat parte datorită donațiilor primite de la suceveni și de la alți conaționali.

„Am avut și o experiență de anul trecut la Olimpiada Internațională de Astronomie, care s-a desfășurat tot în China. Spre deosebire de olimpiada de anul trecut, olimpiada de acum a avut o concurență acerbă să spun. Au fost peste 200 de participanți din 39 de țări cu 46 de echipe. Am luat medalie de argint și mă simt foarte bucuros. Se putea și mai mult, dar nu pot să fiu nemulțumit. Mai am ocazia și la anul și peste doi ani să particip și la următoarele ediții”, a declarat Paul Florin Rebenciuc.

Se pare că pentru olimpicul internațional David Turturean concurența și valoarea participanților nu mai este un impediment, acesta fiind conștient de valoarea sa și nu mai lasă emoțiile să-l controleze.

„A fost o experiență cu siguranță plăcută. Am putut să socializăm cu persoane din aria noastră de studiu din mult mai multe țări decât la celelalte olimpiade. Într-adevăr au fost și subiecte poate mai grele în sensul că până acum participând doar la astronomie nu intra în calcul și partea de astofizică, însă ne-am descurcat”, a spus și David Turturean.

Acești doi elevi de excepție se pregătesc la Astronomie cu profesorul Petru Crăciun, iar la Fizică îl au dascăl pe profesorul Sorin Golda.

 „De vreo trei ani, cu domnul Crăciun, facem o echipă care, zicem noi că am adus județul Suceava la o performanță, să aibă doi copii ce reprezintă România, într-o singură școală. Sunt niște copii deosebiți în ceea ce privește partea reală a programei școlare. De ce spun că sunt deosebiți? Au venit marți de la o internațională și sâmbătă au participat la un concurs național de matematică – fizică, unde au reușit și acolo performanțe, David luând premiul II, iar Paul prima mențiune și punctaj maxim la fizică. E un concurs unde participă doar elevi care au luat ceva pe la internaționale și naționale”, a precizat profesorul Sorin Golda.

„Am convingerea că excelentele rezultate internaționale realizate recent și în ultimii trei ani, de David și Paul, înnobilează vitrina învățământului sucevean și național, redemonstrând credința în puterea educației. Pe lângă faptul că au acumulat informații teoretice aferente competițiilor la nivel deosebit de ridicat, ei au demonstrat că au știința de a face. Cu performeri ca cei doi consacrați olimpici internaționali, elevii și profesorii colegiului nostru își pot asuma cu luciditate și mândrie tradiția biseculară, dar pot aborda și cu optimism viitorul instituției, care va fi unul al triumfului. Felicitări tuturor laureaților, elevi și profesori”, a declarat profesorul Dan Popescu, directorul Colegiului Național „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Adauga comentariu