Comuna în care există 12 biserici și doar două școli

Comuna Mușenița este aflată la granița cu Ucraina, la doar 12 kilometri de orașul Siret. În Mușenița există comunități importante de ruși lipoveni, ucraineni și polonezi. Recent, drumurile din această comună au fost asfaltate după ce ani la rând primăria de acolo a încercat, fără succes, să obțină fondurile necesare pentru repararea șoselelor principale.

Comuna suceveană aflată la doi pași de Ucraina se întinde pe o suprafață de 40 de kilometri pătrați și este locuită de undeva la puțin peste 1.800 de oameni. Majoritatea locuitorilor sunt de religie ortodoxă, însă există și minorități de ortodocși de rit vechi, romano – catolici și penticostali.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, în Mușenița locuiau peste 4.000 de suflete, însă, cu timpul, oamenii au început să părăsească comuna din cauza lipsei locurilor de muncă și a posibilității de progres. Cum populația a scăzut, mai multe școli din localitate au început să fie închise. În prezent, în Mușenița mai sunt deschise doar două unități de învățământ, din cele șase care funcționau în urmă cu mai bine de jumătate de secol.

„A plecat lumea din sat. Nimeni nu mai vrea să stea aici. Până mai ieri drumurile arătau jalnic. Nu se dorește ca Mușenița să prospere. În toată Suceava se construiesc blocuri, case, iar la noi nimic. Suntem lăsați, singuri, vai de capul nostru”, ne-a povestit Filip Olar, un localnic, trecut de prima tinerețe.

Dacă școlile din Mușenița s-au închis, nu același lucru se poate spune și de bisericile din localitate. În această comună există nu mai puțin de 12 biserici. În comunitatea din Mușenița sunt șase biserici ortodoxe, două ortodoxe pe rit vechi, trei catolice și una creștină după Evanghelie.

Viața localnicilor din Mușenița se împarte între biserică și agricultură. Singurele momente când se întâmplă ceva mai deosebit prin comună sunt acelea când cineva se căsătorește sau organizează un botez ori mai vin în vizită oficialii poloni.

Comentarii

Catalina

24.07.2020 07:43

Asta ne reprezinta ..din pacate!
Un orizont ingust, indoctrinati in niste reguli bisericesti (false dealtfel )si ..tot inainte. Asta i societatea . Rau este ca nu te poti opune.. n ai cu cine.

Dănuț Olteanu

08.10.2021 10:00

 Începînd din 1985 , am fost declarat nebun , la : Comănești , Onești , Bacău , Iași , de persoane cu facultate care nu mă dușmănesc ! 

Ghita Lavric

24.09.2020 14:03

Bisericile sunt vechile scoli , preotul era si dascal candva , dar menirea lor acum este scoala si spitalul de suflete...Eu locuiesc alaturi de comuna, granita sa pus pe hotarul comunei la cateva sute de metri, cred ca au ramas multi locuitori  dincolo de granita de aceea sunt si mai multe biserici. Au fost si scoli laice, dar daca  nu are cine sa invete, copiii sunt avortati, restul pleaca, ..Statul este dator sa-si intretina scolile, nu biserica 

drehluta ecater...

18.01.2022 23:10

Din pacate dupa 1989, constructia de biserici a devenit un bisnis...au crescut precum ciupercile dupa ploaie, dar o data cu cresterea numarului lor, a diminuat credinta. Oamenii au devenit tor mai invidiosi, rautatile devureaza societatea, iar hotiile prolifereaza mai mult ca niciodata.Despre scoli insa pot sa spun ca situatia e jalnica. Atit din punctul de vedere al conditiilor dar si a sistemului care se degradeaza pe zi ce trece...Nu prea inteleg oamenii ca pentru a avea o tara cu un viitor, trebuie sa avem cetateni instruiti si sanatosi... Ai carte, ai parte... 

Adauga comentariu